Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

16

Перед посівом розсади овочів у багатьох овочівників виникає необхідність вирішити, як перевірити насіння огірків на схожість. Особливо це актуально для посівного матеріалу, заготовленого самостійно.

У фірм-виробників вирощуванням і відбором насіння займаються досвідчені селекціонери-насінники.

Посівний матеріал в промислових умовах:

  • калібрують;
  • прогрівають;
  • обробляють фунгіцидами;
  • вимочують в стимуляторах росту.

Тому покупні насіння зазвичай не потребують передпосівної підготовки та перевірки на схожість, але коштують досить дорого. Якщо вподобаний сорт огірків не гібридний (на упаковці не було маркування f1), то зовсім не складно зібрати посівний матеріал в домашніх умовах. Але перед посадкою його доведеться перевірити на схожість. Особливо, якщо не впевнені в умовах зберігання.

відбракування насіння

Схожістю називають відсоток здорового посівного матеріалу в одній партії, що дає добре розвинені проростки.

Перед тим, як перевірити на схожість насіння огірків, можна в воді відбракувати порожні насіння. Вони не здатні дати нормальних сходів.

Для цього посівний матеріал невеликими порціями заливають теплою водою і дають постояти 8-10 хвилин. На поверхню спливуть маловагі насіння з недостатньою енергією проростання. Вони не годяться для вирощування здорових рослин і відбраковуються.

Насіння, що залишилися на дні, підсушують і перебирають. Всі вони повинні бути приблизно одного розміру і кольору, найдрібніші краще теж прибрати.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

зберігання і схожість

Так само за цей час в насінні гинуть деякі патогенні організми, наприклад, вірус огіркової мозаїки. Рослини, вирощені з однорічного посівного матеріалу, гірше гілкуються і утворюють переважно «чоловічі» суцвіття. У сухому теплому місці посівний матеріал огірків зберігає схожість до 6-8 років. Але після четвертого року зберігання обов’язкова перевірка насіння на схожість, так як енергія проростання буде поступово знижуватися.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

Якщо зберігати посівний матеріал в сирому і холодному місці, то існує ризик виростити рослини з довгими батогами і переважно чоловічим цвітінням.

Після довгого перебування насіння огірків в поганих умовах, їх потрібно понюхати. Запах повинен бути без затхлих і прогірклих домішок. Так як це є ознакою розвитку в насінні хвороботворних бактерій і грибків.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

перевірка на схожість

Існує кілька способів перевірки на схожість:

  • пророщування в паперовому рулоні.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

пророщування в папері

Кілька шарів фільтрувального паперу змочують теплою водою і розкладають насіння на невеликій відстані один від одного. Весь посівний матеріал повинен бути підрахований, щоб потім провести розрахунки. Зверху накривають ще одним шаром паперу і ставлять в тепле місце з температурою 26-27 ℃. Кілька разів на день лотки з папером перевіряють і зволожують підсохлі серветки.

Через 3-4 дні з’являться перші сходи огірків. Ці насіння мали найбільшу енергію проростання. Паростки-спринтери дадуть найздоровіші і врожайні кущі. Тому фірми-виробники приділяють увагу визначенню енергії проростання і характеризують сорти в описі показником дружності і швидкості сходів. Енергія проростання дорівнює процентному співвідношенню пророслих огірків в перші 3-4 дні до загальної кількості посівного матеріалу.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

Через 6-7 днів повинні зійти всі живі насіння. Підраховують кількість здорових паростків і обчислюють відсоток від загального числа посівного матеріалу. Садити огірки з схожістю менше 60% вважається нерентабельним.

Навіть якщо після закінчення 7 днів серед не зійшли насіння є проклюнулися, їх не зараховують і відбраковують. Чим довше посівний матеріал знаходяться не пророслими в грунті, тим більшого впливу негативних факторів вони піддаються.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

пророщування в тирсі

Перед тим, як перевірити схожість насіння, тирса запарюють окропом. Потім насипають в ящик шар 5-6 см. Розкладають підраховані огірки на відстані 1-2 см.зверху насипають 2-3 см запарених тирси і утрамбовують. Ящик можна накрити прозорою плівкою для запобігання від пересихання.

Ящик ставлять в тепле світле місце 25-26 ℃. Огірки проростуть і в темряві, але було помічено, що в світлому місці сходи з’являються раніше і більш здорові. Далі розрахунки проводять так само, як і в методі з папером.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

пророщування в паперовому рулоні

Два шари пористого пухкого паперу розміром 10х100 см змочують водою. Відступають від верхнього краю 2-3 см і розкладають посівний матеріал в лінію на відстані 1,5-2 см зародками вниз. Потім накривають таким же третім шаром паперу і згортають в нещільний рулон, який встановлюють у відповідній посуді вертикально.

Пророщування огірків має відбуватися в світлому і теплому місці. Папір зволожують у міру підсихання. Через 7 днів рулон акуратно розгортають, вважають здорові паростки і обчислюють відсоток схожості.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

прогрівання і обробка стимуляторами росту

Перед тим, як визначити схожість насіння, їх можна підготувати. Прогрівання посівного матеріалу і обробка стимуляторами росту збільшують енергію проростання, прискорюють приріст вегетативної маси, покращують розвиток кореневої системи майбутніх рослин. Покупні огірочки зазвичай проходять попередню підготовку на виробництві.

Прогрівання посівного матеріалу буває двох видів:

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

Перший спосіб потрібен перш за все для «молодих» насіння, зібраних в минулому році.

Сухе прогрівання в полотняному мішечку на радіаторі при температурі 50-60℃ протягом місяця дозволяє обдурити природу і запустити процес «старіння».

Прогрівання в теплій воді 50-60 ℃ протягом 30 хвилин перед посівом дозволяє швидше пробудити огірки і корисно для збільшення енергії проростання і схожості.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

Відомі такі хімічні засоби і вітаміни для обробки посівного матеріалу перед посівом (з розрахунку на 100 мл води):

  • гумат натрію — 10-20 мг;
  • бурштинова кислота — 0,4 мг;
  • гетероауксин-50 мг;
  • нікотинова кислота — 10 мг;
  • тіамін — 10 мг.

Обсяг розчину повинен бути в 2 рази більше обсягу насіння, температура 17-18℃. Посівний матеріал замочують на 6-12 годин, потім добре промивають і висушують.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

Досвідчені овочівники знають, що навіть отримані від однієї рослини насіння мають різну схожість. До того ж, здатність до проростання у сировини більшості сільськогосподарських культур знижується при його тривалому зберіганні. Тому перед тим, як приступати до посіву, потрібно провести попередню перевірку, яка дозволила б відбракувати прийшов в непридатність посадковий матеріал. Якщо ви поки не знаєте як перевірити насіння на схожість в домашніх умовах, скажу, що для цього можна скористатися трьома перевіреними способами.

Перший метод придатний для перевірки насіння невеликого розміру. Як правило, цим відрізняються такі сільськогосподарські культури: морква, капуста, ріпа, щавель, ревінь, крес-салати, петрушка, кріп, деякі сорти томатів, перцю і баклажанів. До цієї категорії відносяться також садові квіти. Техніка перевірки наступна.

Паперові серветки змочують водою, розкладають на блюдце або невеликій тарілці, а зверху розміщують насіння. Використовувати все наявне сировину не обов’язково, досить навмання взяти із загальної маси 10 штук. Всі вони накривають поліетиленовою плівкою і прибирають в таке місце, де температура не опускається нижче 20 градусів, але не перевищує 23с.

Щоб не пропустити початок росту, за насінням потрібно ретельно доглядати, кілька разів на день перевіряючи їх стан, а при необхідності зволожуючи підсохлі серветки. Чим раніше з’являться паростки, тим краще-значить, запас життєвої енергії досить великий. Відсоток схожості визначається за кількістю пророслого сировини. Прийнятним рівнем вважається 60 %, тобто з 10 перевіряються насіння ожити повинні як мінімум 6.

За допомогою другого способу в домашніх умовах можна перевіряти практично будь-які культури. Виняток-редис, капуста, томат, для тестування яких замість води використовується розчин кухонної солі з концентрацією від 3 до 5 % (6-10 г на не повний стакан води).

Отже, весь насіннєвий матеріал висипають в невелику ємність, заливають водою, гарненько розмішують, після чого вичікують хвилин 5-7-мь. Те, що спливло на поверхню, видаляють, осіла частина використовують для посіву – схожість буде на хорошому рівні.

Перед подальшимСировину потрібно просушити, для чого витримати деякий час при температурі від 20 до 25 градусів. Прискорити просушку можна використовуючи вентилятор, але при цьому потрібно бути вкрай обережним, щоб не розвіяти сипучу масу.

Перевірити в умовах будинку великі насіння, наприклад, кабачка, гарбуза, гороху, огірків, патисона, бобів, квасолі, буряка, дині, кавуна і т.д. Допоможе третій спосіб.

Спочатку необхідно приготувати деревну тирсу, які 2-3 рази проливають окропом з інтервалом в 20-30 хвилин. Потім, сирими, їх розкладають по невеликих ящиках. На поверхні з кроком крок 1-1, 5 см розміщують перевіряється матеріал – насіння укладають рядами, між якими витримують 2-3 см.

Присипавши шеренги тирсою, як слід трамбують вміст ящиків. У приміщенні, де проводиться тест, необхідно постійно підтримувати температуру 23-27 градусів.

Коли через кілька днів з’являться сходи, підраховують їх кількість, визначаючи відсоток схожості за тим же принципом, що і в першому методі.

Тепер ви знаєте, як перевірити схожість насіння. На закінчення скажу, що не завжди тривале зберігання веде до втрати життєздатності посадкового матеріалу. Насіння більшості овочів без шкоди їх якості можна зберігати аж до декількох років. А у деяких культур, наприклад, моркви, спостерігається зворотна залежність – чим більше витримка, тим вище схожість.

Найгірше зберігаються насіння селери, петрушки, ріпчастої цибулі, пастернаку, а також перцю. З посівом цих рослин не варто затягувати більше, ніж на 2 роки. До 3 років не втрачають схожості щавель, коріандр, кріп, морква і цибуля-батун. Середнім терміном зберігання – до 4 років-відрізняються різні види капусти, редис, ріпа, солодкий перець, горох, ревінь.

Від 4 до 6 років залишаються життєздатними кукурудза, баклажан, горох, квасоля, буряк і шпинат. Довгожителями можна назвати томати, огірки, кабачки, гарбуз, кавун, диню – вони дають хороші сходи навіть через 7-8 років. Але справжнім рекордсменом все ж є боби, термін нормального зберігання яких досягає 12 років.

Декоративні рослини і квіти не можуть похвалитися такими значними показниками. Найдовше — від 3 до 5 років – можна берегти насіння люпину, шавлії, левкої, петунії, малькольмії, левиного зіву, дзвіночків, маків, агератума, а також однорічних хризантем і багаторічного нивняка.

Найпоширеніші і улюблені квіти – айстри, календула, чорнобривці – можна запасати на 2-3 роки вперед, а ось дельфініуми і водозбір найкраще висівати на наступний сезон після заготівлі.

Навесні, коли вже потрібно готувати розсаду, може виникнути проблема невсхожості насіння . Щоб час не виявилося втраченим даремно, краще заздалегідь перевірити насіння на схожість. Це можна зробити кількома способами на вибір:

✓ великі насіння (гарбуз, горох, огірки, квасоля і т.п.) перевіряють на схожість, поміщаючи невелику їх кількість між двома шарами розмочених окропом деревної тирси в тепле місце (25-27 °с). Ступінь схожості в даному випадку буде вираховуватися як співвідношення зійшли насіння до незайманим, наприклад, якщо 7 з 10 насіння зійшло, значить, і вся партія має в середньому схожість близько 70 %;

✓ дрібні насіння (капуста, морква, кріп і т.п.) перевіряють на схожість шляхом приміщення між мокрими серветками в тепле місце (близько 23 °с). Ступінь схожості вираховується так само, як і в попередньому варіанті перевірки;

✓ щоб дізнатися, які саме насіння з усієї маси схожі, можна їх залити водою на 5-10 хв. Ті, які спливуть — погані, порожні, зіпсовані, а ті, які залишаться на дні — хороші. При цьому слід пам’ятати, що насіння томатів, капусти і редису потрібно заливати підсоленою водою (близько 10 г солі на склянку води);

✓ дуже маленькі насіння можна перевірити на схожість за допомогою статичної електрики: насіння розсипати на плоскій поверхні тонким шаром, наелектризувати ебонітову паличку і провести нею над насінням. До неї пристануть найслабші, порожні.

Крім наявності сходів, слід звертати увагу на швидкість процесу: якісні і сильні насіння сходять, звичайно, швидше. Середній час сходів насіння деяких овочевих культур представлено в табл.

Терміни проростання насіння деяких овочевих культур

Як довго насіння залишаються схожими

Тривалість збереження схожості насіння різних овочів різна (табл.).

Тривалість збереження схожості насіння овочів

Підготовка до наступного городнього сезону починається з покупки насіння і перевірки їх якості. Зараз, коли на ділянці зібраний весь урожай, перекопані грядки, саме час перевірити схожість насіння, які у вас залишилися з попереднього сезону або ви їх купили восени по акції.

Перевіряючи упаковки можна побачити, що на багатьох з них вже закінчується або закінчився термін придатності. А викинути їх шкода, особливо якщо вирощені овочі або квіти вам сподобалися. Тому, сумніваючись в якості насіння, перед посадкою їх треба обов’язково спочатку перевірити.

Під схожістю розуміють процентну кількість з’явилися сходів до загального числа посаджених насіння. Іншими словами, перед посівом необхідно визначити кількість і терміни появи проростків. Від цього залежить планування ділянки під ті чи інші культури і покупку необхідних для посіву культур.

Інша мета — визначити якість купленого насіння. Ні для кого не секрет, що куплені насіння часом нікуди не годяться. Часто вони не відповідають тому, що написано на упаковці.

Деякий посадковий матеріал ми самі готуємо з вподобаних нам плодів, наприклад насіння , перців, квітів. В цьому випадку перевіряти схожість просто необхідно, інакше ми ризикуємо залишитися взагалі без врожаю.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

як швидко з’являються проростки

У різних культур терміни проростання можуть бути різні. Для більшості з них (огірки, томати, перці, айстри та ін.) середній термін 7-10 днів. Сприятливі умови для швидких сходів-це

  • постійна помірна вологість,
  • кімнатна температура в межах 20-25º,
  • достатня вентиляція, відсутність доступу повітря призведе до псування насіння,
  • для проростання деяких сортів квітів, зелені необхідно освітлення, про це можна прочитати на упаковці.

скільки часу зберігає насіння схожість

Важливе значення має термін придатності насіння. Купуючи готові насіння в магазинах, завжди звертайте на термін придатності. Зазвичай він не перевищує 2-3 років. Але деякі насіння зберігають схожість і після позначеного терміну, тим більше їх необхідно перевіряти.

Насіння огірків у міру зберігання зберігають схожість навіть через 7-9 років, купити їх простроченими не так страшно. А ось салат або пастернак навряд чи зійдуть. Зовсім інша ситуація, коли на упаковках з айстрами вказано термін придатності через 2-3 роки, а насправді схожість у них вже на наступний рік падає до 20%.

Згодом проростання паростків може знижуватися. Так, якщо в перший рік показник дорівнює 90-95%, і це норма. На наступний рік він може дорівнювати 80%, через 2 роки – 50%, а через 3-4 роки – 30-40%. Причому на схожість впливають:

  • минулий термін придатності;
  • неправильне зберігання-недолік або надлишок вологи;
  • низька або висока температура в приміщенні;
  • відсутність доступу повітря;
  • не створені умови для їх проростання, наприклад, насіння петунії не зійдуть, якщо вони присипані землею або закриті щільною тканиною;
  • якість самого насіння-недостиглі, пересушені, пошкоджені шкідниками або хворобами.

Соляний розчин для перевірки насіння. Детально про зливу

як перевірити схожість насіння в домашніх умовах

Перевірити проростання насіння можна декількома способами.

швидкий спосіб

У солоній воді перевіряють схожість огірків, помідорів, кабачків, патисонів, пера, редису, шпинату, салату, кукурудзи, квітів і т.д. Для цього на склянку води додають 1 чайну ложку солі, перемішують до розчинення солі. Потім в розчин висипають 10 насіння. Розмішують їх у воді, чекають 5-7 хвилин і дивляться, що вийшло і визначають відсоток схожості.

Сухі порожні насіння залишаються на поверхні води, їх викидають без жалю. Хороші, схожі залишаються на дні. Їх можна просушити і зберегти до посадки.

В розчині марганцівки . Спосіб аналогічний попередньому. Для перевірки насіння занурюють в насичений . Дивляться, яке насіння плавають на поверхні, які опустилися на дно. Такий спосіб хороший тим, що одночасно з перевіркою проводиться знезараження насіння. Таку перевірку можна проводити напередодні перед посівом насіння на розсаду.

пророщування

Посів в грунт. у ємність з підготовленим грунтом висівають насіння, потім їх покриває шаром землі. Грунт зволожують, а ємність поміщають в поліетиленовий пакет або прикривають зверху харчовою плівкою. Не забудьтеПідписати, що у вас посаджено, кількість насіння, термін посадки. Кількість насіння необхідно знати для визначення відсотка схожості. Якщо ви посадили 10 насіння, з них зійшло 9, значить відсоток схожості дорівнює 90%. Або з 10 зійшло 6 проростків, то це 60%.

Пророщування на тканині. візьміть щільну тканину, ватний диск, паперовий рушник змочіть їх водою кімнатної температури, зверху розкладіть 10 насіння. Кожен день перевіряйте, не допускайте, щоб тканина з насінням висохла, зволожуйте її.

Для прискорення пророщування скористайтеся

  • стимуляторами росту рослин (гетероауксин, корневин, етамон, циркон та ін.),
  • прогріванням насіння в теплій воді (50ºс) протягом 6 годин, потім їх промивання в холодній воді (кормі помідорів),
  • загартовуванням, коли насіння опускають в теплу воду (50ºс), а потім в холодну. Так надходять 3 рази на день протягом двох днів;
  • .

Барботування-це обробка насіння киснем або повітрям у воді. Барботування знімає дію знаходяться в насінні інгібіторів, що затримують проростання, забезпечує дружне прокльовування і проростання насіння, підвищує польову схожість, підсилює початковий ріст проростків і на кілька днів прискорює дозрівання врожаю.

перевірка схожості у моркви

Насіння моркви зазвичай проростають на 30-40 день за рахунок тривалого розчинення оболонки з дубильних речовин. Саме вони захищають насіння від морозів, затримуючи появу сходів. Якщо насіння інших рослин досить замочити у воді, щоб дізнатися з схожість, то з морквою доведеться трохи попрацювати. Але це необхідно зробити обов’язково. Через тривалий період проростання сходів і втраченого часу, неякісний посадковий матеріал може залишити без цього корисного овоча.

  • візьміть шматок щільної тканини, насипте на неї сухе насіння, потім зав’яжіть кінці тканини гумкою, щоб вийшов тканинний мішечок;
  • у миску налийте води воді (50ºс) і опустіть мішечок у воду на кілька хвилин, потім відразу занурюємо в іншу ємність з холодною водою, теж на кілька хвилин. Так чинять три рази за день. Через 2 дні все дубильні речовини з поверхні насіння змиються. Насіння з мішечка дістаньте, висушіть їх на тарілці або ж на паперовому рушнику;
  • у неглибоку ємність (ящик) насипте землі шаром в 2-3 см, розсипте насіння, а зверху ще не товстий шар землі. Грунт зволожите. Перші сходи повинні з’явитися через 10-15 днів. Перевірити схожість можна, розклавши насіння між шарами вологої тканини.


Дорогі читачі, якщо ви не впевнені в якості насіння, обов’язково їх перевіряйте на схожість, не чекаючи початку городнього сезону.

Дачники вже з нетерпінням чекають настання нового сезону і закуповують насіння. Але, купуючи нові, перевірте на схожість і ті, що у вас залишилися з минулих років

Якщо ви восени забули насіння на дачі, не переживайте. Схожість насіння від цього не постраждає, якщо в будинку було сухо, без різких коливань вологості повітря. Вважайте, що ви провели попередню загартування насіння.

Перед перевіркою насіння на схожість потрібно зробити якісну оцінку-сортування. Мета-видалити дрібні, щуплі, пошкоджені насіння, залишити великі, повновагі.

Сортування в рідинах

Насіння огірка, буряка, дині, гарбуза, як досить великі, сортують в чистій воді; насіння помідора, моркви, капусти, редису — в 3-5 %-ному (30-50 г на 1 л води) розчині кухонної солі.

Сортування насіння можна поєднати з знезараженням в міцному розчині марганцівки. Для підвищення щільності розчину кладуть вказану кількість кухонної солі. Насіння висипають в розчин невеликими порціями, ретельно (без збовтування) перемішують і витримують в розчині 10-15 хв.

Сплив насіння видаляють; осіли на дно – відціджують через тканину або сито, двічі промивають у воді і висушують, розсипавши тонким шаром на фільтрувальної або газетному папері.

Як бачите, метод нескладний, але аж надто тривалий за часом: підготовка розчину, промивка, сушка… Спростити цю копітку операцію допоможе стара дитяча забава, коли, потерши пластмасову ручку, змушують танцювати дрібні папірці.

Сортування сухим способом

Секрет в тому, що наелектризована від тертя пластмаса притягує до себе дрібні частинки. Саме це використовують при сухому сортуванні насіння. Розсипавши їх тонким шаром на аркуші паперу, проведіть наелектризованою паличкою з пластмаси, ебоніту, плексигласу на висоті 1-2 см.

Порожні, щуплі насіння притягнуться. Операцію слід повторити кілька разів, попередньо ворушивши насіння. Якщо до палички ненароком притягується здорове насіння, його слід струсити легким постукуванням пальця.

Визначення схожості насіння

Після сортування можна переходити до визначення схожості насіння. Для цього існує три способи.

Спосіб перший

Насіння дрібних розмірів – моркви, ріпи, капусти, крес-салату, щавлю, ревеню, петрушки, капусти, гірчиці, томата, кропу, перцю, баклажан, садових квітів перевіряємо таким чином: на блюдце розкладаємо змочені у воді паперові серветки, на них кладемо насіння (не більше 10 штук) і прикриваємо поліетиленовою плівкою.

Ставимо у відносно тепле місце, але температура там не повинна перевищувати 20-23 ºс. Щодня переглядаємо насіння і при необхідності додаємо воду. У міру проростання підраховуємо пророслі. Якщо з 10 насіння проросло 6-значить, схожість 60%. І ще, чим швидше насіння проростає, тим більше у них енергії.

Спосіб другий

Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте і дайте відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилися на поверхні води, приберіть. Вони можуть бути порожніми, зіпсованими або висохлими.

Осіли на дно сміливо використовуйте для посіву, попередньо просушивши їх при температурі 20-25 ºc, схожість у них буде хороша. Так можна перевірити на схожість все насіння, крім насіння томата, редису і капусти.

Їх перевіряють по щільності не в воді, а в 3-5%-ному розчині кухонної солі. Просушити насіння можна за допомогою вентилятора.

Спосіб третій

Перевірка схожості насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисону, огірків, буряка, бобів, квасолі, кавуна і дині проводиться в тирсі, які попередньо слід обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин.

Потім сирі тирса засипають в ванночки, лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см один від одного. Між насінням витримують проміжок в 1-1,5 см після цього насіння засипають тирсою і гарненько трамбують. Якщо цього не зробити, то замість сім’ядоль на поверхні з’являться корінці.

Сприятлива температура для пророщування насіння — 23-27 ºc. Потім, як в попередніх способах, підраховуємо пророслі насіння і дізнаємося відсоток схожості.