Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

179

Здавна русь-матінка славилася своїми розносолами, які не покидали столи наших бабусь в будь-який час року.

Одним з найчастіших гостей була квашена капуста. Кажуть, нею рятувалися навіть у самі голодні роки. Адже капусту дуже просто виростити на власному городі, для її приготування не потрібно закуповувати дорогі продукти, а швидкий спосіб квашення капусти дозволяє насолоджуватися ласощами в найкоротший час.

Переваги квашеної капусти

Цей овоч був шанований і любимо з давніх пір. Пояснити причину такої популярності не складає труднощів.

Ось скільки достоїнств у, здавалося б, звичайної мешканки наших городів! швидкий спосіб квашення капусти дозволить вам без особливих зусиль приготувати делікатес, яким можна насолоджуватися цілий рік.

Поговоримо про вітаміни

Квашена капуста — хранителька багатьох корисних речовин, що зберігаються в ній на довгий час через відсутність теплової обробки.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

Коли квашена капуста-ворог?

Як це не дивно, але, незважаючи на всю свою користь, квашена капуста може доставити і неприємності. Категорично відмовлятися від смачних ласощів не варто, але все-таки треба бути обережним при вживанні цієї страви тим, хто:

  • страждає гастритом, а також виразковою хворобою.
  • має захворювання нирок і печінки.
  • схильний до підвищеної набряклості.
  • часто помічає у себе підвищений тиск.
  • страждає захворюваннями серця.

Із записників наших бабусь

Перш ніж приступити до закваски капусти, непогано б прислухатися до порад, які в різних сім’ях передаються з покоління в покоління. Хтозна, може бути, на основі їх у вашому блокноті з’явиться свій власний легкий і швидкий спосіб квашення капусти.

Отже, на що слід звернути увагу?

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

Особливості вибору посуду

Важливою деталлю в приготуванні смачних ласощів є посуд. У чому ж саме квасити капусту? давайте розберемося з матеріалом.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

Існує безліч способів квашення капусти. Спробуємо деякі з них.

Швидкий спосіб квашення капусти за добу (експрес-метод)

Кажуть, що для повноцінного заквашування потрібно не менше 5 днів, але якщо раптом намічається застілля, хрусткий овоч з пікантним смаком буде як не можна до речі в якості закуски. А раз так, необхідно мати в своєму записнику і такі експрес-рецепти.

Швидкий спосіб квашення капусти з оцтом виручить вас у багатьох ситуаціях. Щоб її приготувати, вам буде потрібно:

  • морква середнього розміру(2 шт.).
  • білокачанна капуста (2,5 кг).
  • сіль (з гіркою 2 ст.ложки).

Нашаткувати капусту, руками перетерти з сіллю, поки не виділиться сік. Для цього рецепта потрібен маринад. Приготувати його нескладно:

  • звичайна вода(1 ст.).
  • рослинна олія(0,5 ст.).
  • оцет (0,5 ст.).
  • цукор (100 г).
  • чорний перець (10 горошин).
  • лавровий лист (4 шт.).

Всі інгредієнти змішати і на середньому вогні довести до кипіння. Гарячим маринадом залити підготовлену капусту і дати їй трохи охолонути. Потім суміш добре утрамбувати, накрити і зверху поставити вантаж. Наприклад, півлітрову банку з водою. До наступного дня ємність відправити в холодильник.

Плюс цього рецепта — в його швидкості. Але є і мінус: через вміст оцту користі в ній вкрай мало.

Прискорений спосіб квашення капусти

Є і ще один спосіб. Цінність його в тому, що оцет вам не знадобиться, а блюдо буде готове в короткі терміни. Швидкий спосіб квашення капусти без оцту вибирають багато господинь. Вам потрібно:

  • капуста (1 качан середніх розмірів).
  • морква (3 шт.).

Для розсолу треба змішати:

  • воду (800 мл).
  • сіль і цукор (по 1 ст. Л.).

Нашатковану капусту і моркву щільно укласти в скляну банку і залити доведеним до кипіння маринадом. Залишити на добу, а, побачивши бульбашки газу на наступний день, знову добре утрамбувати суміш. Робити це треба до тих пір, поки газ не зникне.

Через кілька днів газоутворення припиниться, і тоді капусту можна вважати готовою. Саме процес утрамбовки прискорює бродіння, і закуска готується набагато швидше.

Палітра фарб на вашому столі

Готувати капусту можна не тільки в гордій самоті. Багатьох гурманів приваблює додавання інших овочів при приготуванні страви. Наприклад, перцю.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

Такий швидкий спосіб квашення капусти шматочками (а саме так потрібно нарізати інгредієнти) припаде до душі багатьом. До того ж вітамінів в ньому набагато більше.

Отже, приготуйте:

  • капусту (3 кг).
  • морква (6 шт.).
  • перець болгарський (6 шт.).
  • цибуля і часник (по 1 шт.).

А для того щоб заправити овочі, потрібно взяти:

  • сіль (50 г).
  • цукор (100 г).
  • оцет (150 мл).
  • рослинна олія (200 мл).
  • вода (1 л).
  • мелений чорний перець.

Великими шматками (довжиною приблизно в 4 см) нарізати овочі. Цибуля і часник — півкільцями і тонкими кружечками. Викладати овочі потрібно шарами, починаючи з капусти і закінчуючи часником. Потім слід змішати всі інгредієнти для заправки і залити нею суміш. Через добу блюдо буде готове.

Маленький нюанс: таку капусту не можна зберігати довго, але досвідчені господині стверджують, що надовго вона, як правило, і не затримується.

Пікантна капуста

Для тих, хто любить експериментувати, відмінно підійде швидкий спосіб квашення капусти з медом. Нічого особливого для нього не потрібно, зате блюдо виходить напрочуд смачним. Потрібно:

  • капуста (3 кг).
  • морква (1 шт.).

Для розсолу:

  • сіль і мед (по 1 ст. Л.)
  • вода (1 л).

Овочі перемішати і утрамбувати, а після залити доведеним до кипіння розсолом. Такий рецепт підійде не тільки для повсякденного, але і для святкового столу.

Швидкий спосіб квашення капусти з чорним хлібом

Є і ще одна можливість прискорити бродіння капусти. Додати в неї який послужить додатковою закваскою. Буде потрібно:

  • капуста (1 качан).
  • вода (1 л).
  • сіль (1 ст.л.).
  • скоринка хліба.

Капусту нашаткувати, скласти в ємність і залити кип’яченим розсолом (в нього іноді кладуть стручок червоного перцю, кмин). Коли суміш охолоне, потрібно додати в неї скоринку чорного хліба, утрамбувати і на 2 дні поставити в тепле місце. Приготовлену закуску рекомендується зберігати в холодильнику.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

Як бачите, рецептів приготування капусти величезна безліч. Вибирайте будь-який і радуйте своїх домашніх.

Квашена капуста-одна з найулюбленіших закусок багатьох людей. Вона смачна, корисна і підходить як гарнір практично до будь-якої страви. А ще використовується як інгредієнт для приготування інших смачних і корисних салатів, гарячих страв і навіть супів і борщів.

Але по-справжньому смачною може бути лише ароматна і хрустка капустка . Раніше її квасили в спеціальних бочках і діжках, сьогодні ж ми з успіхом може використовувати звичайні скляні банки різного обсягу. Але перед тим як приступати безпосередньо до квашення нашої капусти, необхідно згадати кілька правил, суворе дотримання яких дозволить отримати по-справжньому смачний, корисний і хрусткий продукт швидко і легко.

Про що слід пам’ятати в першу чергу

Сьогодні як, і раніше у багатьох господарів є свої секрети приготування квашеної капусти. Але існують і загальні рекомендації, а саме:

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготування

І наостанок хотілося б сказати про те, що в початковому варіанті квашена капуста готується у власному соку , без додавання оцту. Але такий варіант приготування займає часом дуже багато часу. Тому нижче ми розповімо вам про те, як готується ця закуска в розсолі швидким способом.

Експрес-рецепти

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуваннядля початку, давайте визначимося, що саме означає наш термін капустка квашена, рецепти якнайшвидшого приготування якої в банку, ми запропонуємо вам далі. В першу чергу швидко це означає менше доби. Але і тут є свої обмеження. Існує і максимально швидкі рецепти закваски капусти, використовуючи які ви отримаєте смачний і корисний продукт протягом 4-12 годин після початку приготування. Отже, приступаємо:

  • капуста квашена швидкого приготування за 4 години. Необхідно покришити 2 кг капусти дрібною локшиною, додати до неї 2 великі подрібнені на ваш розсуд моркви і два зубки часнику. Все це акуратно слід перемішати руками, але не приминати і укласти вільно в банку об’ємом не менше 3 літрів. Далі доводимо до кипіння 1 стакан води, об’ємом 200 грам, додаємо до ньогоПоловину склянки рослинного масла, одну ложку цукру і 2 ложки солі. В кінці вливаємо 1 столову ложку міцного оцту 70%. І виливаємо отримані маринад в банку. Розсіл обов’язково повинен бути киплячим. Через 4 години можна насолоджуватися смачним і ароматним блюдом. Адже квашена капуста, приготована саме за цим рецептом, виходить дуже хрусткою, ароматною і смачною і готується в надкраткое час. При бажанні можна додати до капусти з овочами трохи подрібненої цибулі-ріпки. І ще однією перевагою цього рецепта є те, що перед вживанням квашену капусту не потрібно чим-небудь заправляти. Все необхідне в ній вже присутній.

  • рожева гостра квашена капуста . Дане блюдо в готовому вигляді має якусь нотку корейської кухні. Тому для любителів всіляких корейських гострих салатів і закусок воно буде справжньою знахідкою. Час приготування на відміну від першого рецепта вже трохи більше, а саме продегустувати отримане блюдо можна буде через 8 -10 годин. Дуже зручно готувати цю страву на ніч, адже з ранку, без витрат часу, можна буде насолодитися прекрасною закускою. Для приготування гострої рожевої капустки, крім самого овоча також буде потрібно одна дрібна буряк, пара морквин, сіль, гострий мелений червоний перець, лавровий лист, оцет 9%, рослинне масло і часник — за бажанням. Капусту можете нашаткувати, а можете і нарізати невеликими кубиками, інші овочі слід натерти або на крупній тертці, або на тертці, призначеної для приготування моркви по-корейськи. Овочі змішати, укласти досить щільно в скляні банки і залити розсолом. Для його приготування необхідно в 150 грам води додати інші інгредієнти, прокип’ятити все разом і залити капусту. Після закінчення 8 годин можна спробувати приготований шедевр . Розсолом просочуються всі овочі і виходить дуже смачно.

Як бачите, ця квашена закуска, рецепти якнайшвидшого приготування якої, ми описали вище, може насправді готуватися дуже швидко і виходити вкрай смачною. Але якщо у вас є трохи більше часу і бажання насолодитися смаком справжньої квашеної закуски, яку їли ще наші бабусі і їх бабусі, то радимо вам звернутися на рецепти, представлені нижче. Розсіл в цьому випадку без оцту.

Капустка квашена, рецепти швидкого приготування класичні і не тільки

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняв першу чергу відразу хочеться сказати про те, що в початковому варіанті капуста заквашується у власному соку, без грама додавання оцту. Процес цей процес займає 2-3 дні. В принципі це не так вже й багато, а значить і такий варіант приготування квашеної капусти можна назвати швидким. Тим більше готується він легко і просто, а головне, в звичайній банці, будь-якої ємності.

Отже, капустка квашена рецептик швидкого приготування включає в себе:

  1. нашаткувати великий виделок дрібною соломкою. Вага цього овоча повинен бути близько 3 кілограм.
  2. натираємо на крупній тертці 1 велику, соковиту і м’ясисту моркву.
  3. перетираємо моркву з капустою і додаємо 3 столові ложки солі без верху.
  4. для того щоб капуста вийшла якомога більш соковитою і хрусткою, додамо ще одну столову ложку цукру.
  5. як тільки капуста почне інтенсивно віддавати сік, ми щільно набиваємо її в банку до самого верху. Потрібно звернути увагу на те, щоб зверху обов’язково був капустяний сік.
  6. тепер поміщаємо нашу банку в таз і залишаємо на 3 дні в теплому місці.
  7. кілька разів на день капусту потрібно проколювати до самого дна, для виходу вуглекислого газу.
  8. після закінчення цього часу на 5-6 годин прибираємо капусту на холод, а після можемо насолоджуватися отриманим шедевром.

Як бачите, в цьому рецепті приготування капусти швидким способом заквашування немає абсолютно нічого складного. Для додання додаткових смакових відтінків, до закладання капусти в банку можна додати до неї трохи насіння кмину або кропу, жменьку брусничних ягід або розмоченого чорносливу. Так, ця закуска придбає пікантний присмак або аромат. Але радимо перший раз приготувати без будь-яких добавок, адже лише оцінивши справжній смак цієї старовинної закуски, ви зможете зрозуміти чи потребує вона в доповненнях.

Подавати капусту, заквашену швидким приготуванням в банку, найкраще попередньо заправивши невеликою кількістю рослинного масла і ріпчастою цибулею. Така хрустка закуска прекрасно поєднується з усіма картопляними стравами, м’ясом, а також вона є незамінним компонентом при приготуванні вінегрету. А розсіл теж можна використовувати при гасінні м’яса, в цьому випадку воно виходить м’яким і ароматним.

Корисна інформація

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняна закінчення хотілося б ще раз сказати про те, що заквашена капуста в банку швидким способом з будь-якого рецепту виходить не тільки дуже хрусткою, смачною, ароматною і корисною, але і дуже бюджетної. Капуста є в продажу цілий рік за невисокою вартістю.

У квашеному цьому овочі міститься величезна кількість вітаміну с і при цьому дуже мало калорій. Так що цілком можна віднести цю закуску до продуктів, що мають так звану негативну калорійність. Тому всім, хто хоче схуднути, але при цьому отримати всі вітаміни в повному обсязі і смачно продовжувати харчуватися обов’язково варто включити таку капусту в свій раціон.

І на закінчення хочеться сказати, що неважливо, який саме спосіб закваски капусти ви виберете, для того щоб зберегти її хрусткою і смачною, вам буде необхідно зберігати її в розсолі і обов’язково в прохолодному місці. Саме так вона зможе максимально довго зберегти свій привабливий зовнішній вигляд і хороший смак.

Вітаю дорогі наші читачі. Час ближче до морозів. Пора подумати про те, як заготовити капусту на зиму. Один з варіантів-квашена капуста швидкого приготування. Чому швидкого? та тому що з цими рецептами не потрібно квасити капусту в бочках тиждень, а то й більше. Все на багато швидше, а виходить вона соковита, хрустка… Ммм… Просто смакота.

Так само, великим плюсом буде те, що за такими рецептами квашену капусту можна зробити в будь-який час року. Ось захотіли, купили капусту, а вже завтра можна насолоджуватися хрусткою капустою.

Квашена капуста — це не тільки смачно і дешево, але і дуже корисно. З такою капусти можна приготувати масу страв, такі як борщ, щі, різні салати і так далі.

квашена капуста — не тільки смачно, але і корисно

Перш ніж починати готувати, необхідно знати деякі секрети. У все домогосподарок вони свої, їх багато. Але ми перерахуємо найважливіші:

  • для квашення капусти необхідно брати тільки кам’яну сіль, без будь-яких добавок. Припустимо дрібна йодована сіль робить капусту м’якою, та й смак змінюється.
  • соковиту і хрустку капусту можна отримати з додаванням яблук, журавлини, брусниці, лаврового листа, кмину, солодкого перцю і буряка. Але не змішувати все відразу!
  • найкраще, робити заготовку на зростаючому місяці. Так само бабусі ще говорили, що займатися капустою краще в ті дні, де є буква «р»(вівторок, середа, четвер), але не можна це робити в «неділю».
  • для закваски вибираються щільні качани пізніх білокачанних сортів, не менше 0,8 кг. Допускаються дефекти качанів не більше 5%.
  • квашену капусту необхідно класти до стерилізовані банки, так вона довше буде зберігатися.
  • зберігати квашену капусту необхідно в темному, прохолодному місці, але не нижче +1ºс.
  • якщо заливаєте капусту в банки гарячим розсолом, то банку може тріснути. Щоб цього не відбувалося. Баночки повинні бути простерилізованими і теплими на момент заливки розсолу.
  • коли капуста кваситься кілька днів, їй потрібно допомагати випускати гази. Необхідно проколювати її спицею до самого дна.
  • для заквашування краще використовувати емальований посуд, якщо немає бочки.

Квашена капуста з морквою — класика.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняквашена капуста з морквою

Це найпоширеніший варіант. По праву можна сказати класика. Квашена капуста швидкого приготування виходить за тиждень. Не зовсім швидко, але зате до весни з нею нічого не трапиться.

Інгредієнти:

  1. капуста — 3 кг.;
  2. морква — гр.;
  3. цукор-5 столових ложок;
  4. сіль — 70 гр.

Крок 1.

Миємо й чистимо капусту, прибираємо зовнішні листи. Тепер шаткуємо ножем або на спеціальній тертці.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняшаткуємо капусту

Крок 2.

Моркву миємо й чистимо. Натираємо на крупній тертці.

Крок 3.

Змішуємо з капустою, солимо і перетираємо, мнемо руками до появи соку.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняпереминаємо капусту

Крок 4.

Тепер кладемо в якусь ємність, щільно утрамбовуємо і кладемо під гніт. Ємність ставимо в тепле місце до тих пір, поки не з’явиться піна.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуваннякапуста під гнітом. Можна придумувати все що завгодно. Головне, щоб добреЗапресувати капусту

Піну знімаємо і проколюємо чим-небудь тонким і довгим. Наприклад спицею в’язальної. Так капуста повинна бродити 7 днів.

Крок 5.

Після цього просто перекладаємо по стерилізованим банкам і прибираємо на зберігання в темне і прохолодне місце.

Капуста квашена з виноградом і медом.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуваннякапуста з виноградом і медом

За даним рецептом квашена капуста швидкого приготування готується всього добу. І смак виходить солодкуватий, приємний. Можна спробувати зробити невелику порцію. Даний рецепт розрахований приблизно на 3 літрову емальовану каструльку.

Інгредієнти:

  1. капуста — 2 кг;
  2. виноград — 1 кг;
  3. морква — 200 гр;
  4. мед — 100 гр;
  5. сіль;
  6. базилік — 100 гр.

Крок 1.

Капусту і моркву чистимо і шаткуємо зручним для вас способом.

Крок 2.

Все перемішуємо, посипаємо сіллю, переминаємо добре і укладаємо в приготовлену ємність.

Крок 3.

Тепер шарами викладаємо виноград і базилік.

Крок 4.

Робимо розсіл. На 1 літр води — 15 гр. Солі, розмішуємо і додаємо 100 гр. Мед. Доводимо до кипіння і заливаємо в каструльку. Накриваємо кришкою і залишаємо на добу.

Квасимо капусту з яблуками.

квашена капуста з яблуками

Даний рецепт — найпопулярніший в нашій родині, тому робимо багато. Тут немає нічого незвичайного, але квашена капуста швидкого приготування виходить дуже смачна, з такою ось яблучної кислинкою. Яблука потрібно вибирати пізніх сортів, кислі і зелені.

Нам знадобиться:

  1. капуста — 10 кг;
  2. яблука — 0,5 кг;
  3. сіль — 250 — 300 гр;
  4. насіння кропу;
  5. кмин.

Крок 1.

Як зазвичай шаткуємо капусту і перетираємо з сіллю.

Крок 2.

Моєму, чистимо яблука від шкірки і серцевини. Нарізаємо часточками, по тонше.

Крок 3.

Тепер укладаємо в ємність шарами. Капуста, потім яблука з додаванням кропу і кмину. Потім знову капуста і так далі. Ставимо все це під гніт на кілька дні. Незабутній допомагати газам виходити, протикаючи спицею до самого дна.

Крок 4.

Тепер укладаємо по стерилізованим банкам і на зберігання.

Квашена капуста швидкого приготування в банку.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуваннякапуста маринується в банках

Не обов’язково квасити капусту в інших ємностях, можна відразу заквасити в банку. Даний рецепт простий і досить швидкий. Закуска готова вже через 2 дні.

Інгредієнти:

  • капуста — 3 кг;
  • яблука-2 штуки (кисло-солодкі);
  • морква-2 шт. Середні;
  • цукор-1 столова ложка;
  • сіль — 1,5 чайної ложки.

Крок 1.

Шаткуємо капусту тонкою сільничкою.

Крок 2.

Чистимо яблука від шкірки і серцевини. Нарізаємо часточками.

Крок 3.

Чистимо моркву і натираємо на крупній тертці.

Крок 4.

Тепер в капусту додаємо сіль і цукор. Добре переминаємо, поки не дасть сік.

Крок 5.

Тепер змішуємо капусту, моркву і яблука. Добре перемішуємо і трамбуємо банку, щільно. Бажано в 3 літрову. Ми залишаємо в теплому місці на 2 дні. Обов’язково допомагаємо випускати гази, протикаючи спицею. Під баночку можна покласти ганчірку або посуд, щоб сік на підлозі не розтікався.

Крок 6.

Потім банку прибираємо в прохолодне місце на зберігання.

Рецепт квашеної капусти»сільський».

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняквашена капуста гостренька з буряком

Квашена капуста швидкого приготування виходить гостренькою, для тих, хто любить по гостріше. Даний рецепт на велику кількість (приблизно 3-4 банки трилітрові), але його можна спокійно зменшити на половину.

Використовувані інгредієнти:

  1. капуста-8 кг;
  2. буряк — 300 гр;
  3. зелень — 100 гр;
  4. хрін — 100 гр;
  5. часник — 100 гр;
  6. гострий перець — 1 шт. (середнього розміру).

Для розсолу:

  1. вода-4 літри;
  2. сіль-200 гр;
  3. цукор-200 гр.

Крок 1.

Капусту тепер будемо нарізати квадратиками середньої величини.

Крок 2.

А ось буряк нарізаємо тонкими шарами — слайсами.

Крок 3.

Дрібно подрібнюємо часник, гострий перець «чилі» і хрін. Перемішуємо ретельно всі інгредієнти з капустою і буряком. І скласти по банках. Щільно не потрібно.

Крок 4.

Готуємо розсіл. Перемішуємо воду, цукор і сіль до повного розчинення. Доводимо до кипіння. Тепер їм теплим заливаємо банки.

Крок 5.

Ставимо банки на 2-3 дні бродити. Після чого поміщаємо банки на зберігання.

Квашена капуста з журавлиною за 3 дні.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняквашена капуста з журавлиною

Дуже простий і смачний рецепт з журавлиною. Капуста хрумтить, а журавлина надає неповторний аромат і смак.

Інгредієнти:

  1. капуста — 2 кг;
  2. морква — 2 шт середні;
  3. журавлина — 100 гр;
  4. лавровий лист-3-4 шт;
  5. перець чорний горошком;
  6. тимін.

Заливка:

  1. вода — 1 літр (кип’ячена і гаряча);
  2. сіль — 1 столова ложка;
  3. цукор — 1 столова ложка.

Крок 1.

Готуємо капусту і нарізаємо тонкою сільничкою.

Крок 2.

Чистимо моркву і натираємо на крупній тертці. Тепер перемішуємо добре овочі.

Крок 3.

У банку укладаємо шарами. Між капустою лавровий лист, тимін і перець. Злегка утрамбовуємо. Зверху кладемо жменю журавлини.

Крок 4.

Готуємо маринад. У гарячу воду додаємо сіль і цукор, добре перемішуємо, до повного розчинення. Потім їм же заливаємо банку і залишаємо її на 2-3 дні в теплому місці. Допомагаємо виходити газам протикаючи капусту.

Крок 5.

Після бродіння прибираємо баночку на зберігання в прохолодне і темне місце.

Квашена капуста швидкого приготування з оцтом.

Квашена капуста за добу. Рецепт квашеної капусти швидкого приготуванняз оцтом капуста кваситься швидко

Квашена капуста швидкого приготування виходить смачною, хрусткою і солодкуватою. Завдяки оцту, квашену капусту можна пробувати вже на наступний день.

Нам знадобиться:

  1. капуста — 2,5 кг;
  2. морква — 2 шт.великі;
  3. сіль-2 столові ложки з невеликим верхом.

Для маринаду знадобиться:

  1. вода-1 стакан;
  2. рослинна олія-0,5 склянки;
  3. оцет 7-9% — 0,5 склянки;
  4. цукор-0,5 склянки;
  5. чорний перець горошком — 10 горошин;
  6. лавровий лист-4 шт.

Крок 1.

Капусту шаткуємо і морквину трьом на крупній тертці. Все перемішуємо і переминаємо з сіллю, щоб капуста дала сік.

Крок 2.

Готуємо маринад. Змішуємо всі інгредієнти в каструлі, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

Крок 3.

Отриманим маринадом заливаємо капусту. Даємо охолонути і потім утрамбовуємо капусту, ставимо під гніт. Прибираємо її в холодильник. Через добу можна спокійно пробувати, робити салати або інші страви.

Ось і все. Звичайно рецептів існує безліч. Але основа у всіх одна. Краще звичайно, якщо капуста кваситься сама, оцет лише прискорює цей процес, але капуста так само залишається дуже смачною, хрусткою.

Діліться своїми рецептами в коментарях, ставте клас в соціальних мережах, всім поки.

Оновлено: вересень 11, 2017 автором: суботіна марія

Квашена капуста-чудова закуска і багате джерело вітамінів, яких так не вистачає взимку. З квашеною капустою можна приготувати масу страв, з нею варять супи, готують другі страви, печуть пироги.

На приготування закуски звичайним способом, йде до декількох тижнів, але відомі і рецепти швидкого приготування і їх чимало. Пропонуємо шість найбільш популярних рецептур закваски капусти прискореними способами.

Рецепти квашеної капусти швидкого приготування-загальні технологічні принципи

З давніх пір для квашення капусти використовували дерев’яні ємності, але сучасні господині вважають за краще це робити в емальованих каструлях. Є певний нюанс, емаль не повинна бути пошкоджена, інакше від взаємодії кислот з металом закуска придбає неприємний смак. Найбільш поширений варіант квашення капусти швидким способом в скляних банках.

Важливо яку саме капусту взяти для швидкої закваски. Ідеальними для закваски капусти швидкими способами будуть міцні щільні вилки осінніх сортів овоча. Вони мають білий колір і їх листя зазвичай соковитіше.

При підготовці до засолювання вилок добре обмивають і обов’язково знімають верхні листки. Розрізавши навпіл, видаляють качан, після чого шаткують або розрізають на шматки потрібного розміру. Капусту можна шинкувати ножем або спеціальної шинковкой, різати шашками або великими шматками.

Якщо додаються овочі або яблука, їх кількість не повинна становити більше 3% від маси підготовленої капусти. Для прискорення зброджування, капусту заливають гарячим розсолом, в якому крім солі розчиняють і цукор. Часто в таку заправку підливають оцет,Рідше рослинне масло.

Оптимальна температура для швидкого бродіння не повинна бути нижче 24 градусів, тому ємності з капустою залишають в теплі, а вже після готовності поміщають в холодильник.

Капуста квашена швидкого приготування рецепт-дводенка

Інгредієнти:

П’ять кіло капусти-білокачанки;

300 грамів солодкої моркви.

Для приготування розсолу, на літр очищеної води:

Ложка без гірки цукру;

Дві повних ложки садочной солі.

Спосіб приготування:

1. Обмив вилок, знімаємо верхні щільні листя. Розрізаємо качан і тоненько шаткуємо. Зручно використовувати для цих цілей спеціальну шинкування або картоплечистку, хоча можна це зробити акуратно і просто гострим ножем.

2. Очистивши моркву, натираємо коренеплід у велику тертку або тоненько ріжемо соломкою.

3. З’єднавши капусту і моркву в широкій мисці, ретельно перемішуємо. Якщо капустка жестковата, злегка обминаємо її руками. Викладаємо овочі в ємність для засолу і готуємо розсіл.

4. Наповнюємо каструлю двома літрами води, додаємо сіль і насипаємо цукор. Розмішуючи, доводимо до кипіння, після чого переливаємо до капусти. Якщо розсолу замало, а він повинен повністю прикривати овочі, можна не поспішаючи приготувати додаткову порцію.

5. Накривши капусту тарілкою відповідного діаметру або дерев’яним кругом, трохи придавлюємо. Розміщуємо зверху невеликий вантаж і залишаємо в теплі на дві доби.

6. Ємність з засоленою капустою переміщаємо на зберігання в прохолодне місце.

Гостра капуста квашена швидкого приготування: рецепт закваски в банку

Інгредієнти:

Великий вилок капусти білокачанної;

Два листа лаврушки;

Три великих морквини;

Два невеликих стручка пекучого перцю;

Шість горошинок запашного перцю.

В розсіл:

Дві чайних ложечки виварювальної (дрібної) солі;

Літр відстояної питної води.

Спосіб приготування:

1. За допомогою спеціального пристосування або ножем тоненько шаткуємо капусту. Морквину подрібнюємо на крупній тертці або натираємо на тій, яка використовується для приготування морквини по-корейськи.

2. Висипавши моркву і капусту в простору миску, добре перемішуємо. Якщо в попередньому рецепті капусту потрібно трохи обмять, то на цей раз навпаки перемішуємо обережно. Найкраще це робити руками,» розпушуючи » овочі.

3. Викладаємо овочеву суміш в чисту трилітрову банку, заповнюємо наполовину і злегка утрамбовуємо. Зверху укладаємо лист лаврушки, стручок пекучого і три горошинки перцю. Заповнюємо банку на сантиметр нижче плічок залишилася капустою, злегка утрамбовуємо її і викладаємо спеції. Незабутній покласти і гострий перчик, хоча, якщо не любите гострого, не кладіть його взагалі.

4. Готуємо для капусти розсіл. Розчиняємо в прохолодній, бажано кімнатної температури воді сіль, розсіл повинен бути трохи солоніше, ніж капуста, яку хочете отримати. Переливаємо розсіл в банку, і робимо це поступово. Спочатку вливаємо приблизно третину розсолу, акуратно проколюємо капустяний шар довгою паличкою і злегка розсовуємо капусту, щоб вода заповнила всі порожнечі. Після цього виливаємо весь розсіл, заповнюємо банку, не доливаючи до горлечка на 1 см.

5. Ставимо ємність в глибокий посуд, миску або каструлю і, не накриваючи, залишаємо в теплі. Щодня, вдень і ввечері злегка розсовуємо капустяні шари паличкою, щоб дати вихід газам. Витримуємо три доби.

6. Зберігаємо в холодильнику, під щільно закритою, переважно неметалевої, кришкою.

Капуста квашена швидкого приготування: рецепт з часником і оцтом за 5 годин

Інгредієнти:

Кілограм пізньої капусти;

Дві великих морквини;

В заливку:

Півсклянки цукру нерафінованого;

Півлітра питної води;

Перець чорний-п’ять горошин;

Ложка великої «засолювальної» солі;

Запашний перець — 4 горошинки;

Півсклянки рафінованої олії;

Десять ложок харчового оцту.

Спосіб приготування:

2. Змішавши овочі у великій мисці, продавлюємо туди ж пресом чотири великих зубочки часнику і повторно перемішуємо. Зручно це робити руками.

3. Довівши до кипіння воду, розводимо цукор і сіль, додаємо масло і оцет, опускаємо горошини перцю. Перемішавши, кип’ятимо розсіл не менше хвилини.

4. Заливаємо гарячою заливкою капусту, накриваємо підходящої тарілкою і ставимо поверх неї вантаж. Наполягаємо капусту швидкого приготування не менше 5 годин при звичайній кімнатній температурі. Потім перекладаємо в скляну банку і прибираємо на зберігання, щільно закупоривши.

Капуста квашена швидкого приготування: рецепт з буряком і часником в заливці з оцтом

Інгредієнти:

Два кілограми свіжої капусти;

Велика головка часнику;

Дві великих буряка;

Шість горошинок перцю;

0,5 ложечки кмину (необов’язковий компонент).

Розсіл, на літр відфільтрованої води:

Ложка цукру;

35 мл оцту харчового;

Дві ложки без гірки садової солі.

Спосіб приготування:

1. Качан нарізаємо шашками-квадратними скибками, величиною до 4 см.

2. Очищаємо буряк, обмиваємо. Один коренеплід натираємо за допомогою найбільшої терки, інший — ріжемо тонкими смужками. Дрібненько рубаємо очищені зубчики часнику.

3. Промиваємо в гарячій воді з содою трилітрову банку, насухо обтираємо її рушником. По дну ємності розкладаємо різану соломкою буряк і часник, додаємо горошини перцю і прянощі (кмин).

4. Щільно, не утрамбовуючи, закладаємо в банку капусту. Між шматочками має залишатися трохи місця для заливки. Поверх капусти викладаємо тертий буряк.

5. Готуємо заливку. Доводимо до кипіння літр води, насипаємо в нього цукор, потім сіль, розмішуємо, повністю розчиняючи сипучі компоненти. Вливаємо оцет і знову доводимо майже до кипіння, але не кип’ятимо.

6. Вливаємо гарячу заливку в банку з овочами. Зав’язавши шийку декількома шарами марлі, залишаємо солитися на два дні в теплі. Потім прибираємо в холодильник, де зберігаємо під капроновою кришкою.

Капуста квашена швидкого приготування: рецепт по-грузинськи за дванадцять годин

Інгредієнти:

Великий вилок білокачанної капусти;

Невелика морквина;

Темна буряк — великий коренеплід;

Головка цибулі;

Пекучий перець — 1-2 невеликих стручка;

Чорний або, за вибором, запашний перець — 5 горошин.

В заправку з одного літра води:

Стакан оцту;

Велика сіль — 2 повних ложки;

Півсклянки цукру.

Спосіб приготування:

1. Очищаємо, тонко зрізуючи шар шкірки, моркву, буряк і цибулю. Моркву ріжемо тоненькими кружечками, буряк соломкою, а цибулю на півкільця.

2. Очищені великі зубчики часнику, в кількості 5-6 штук, продавлюємо спеціальним пристроєм в маленьку піалу. Як варіант-дрібненько порубати ножем.

3. Вилок капусти розрізаємо на чотири частини і повністю видаляємо качан. Ріжемо капусту великими шматками.

4. Викладаємо овочі у велику миску, додаємо пекучий і горошковий перець, викладаємо часник. Ретельно все перемішуємо, обминати капусту не потрібно. Щільно укладаючи, заповнюємо овочевою масою трилітрову банку, що не утрамбовуємо.

5. Розводимо в літрі води вказану кількість солі і нерафінованого цукру. Доводимо заправку до кипіння, якщо на дні зібрався сміття, фільтруємо і знову кип’ятимо. Змішавши гарячу заливку з оцтом, переливаємо її в банку з капустою.

6. Закупоривши чистою кришкою, залишаємо на 12 годин в теплі для «дозрівання».

Капуста квашена швидкого приготування: рецепт без додавання оцту з яблуками

Інгредієнти на літрову банку:

Кисло-солодкі яблука — 200 гр.;

50 гр. Моркви;

Ложечка цукру;

Білокачанна капуста без качана — 700 гр.;

Дві парасольки гвоздики;

Запашний перець — дві горошини;

Ложка спеціальної солі для квашення і засолювання.

Спосіб приготування:

1. Тоненько нашаткувати капусту, перекладаємо в простору миску.

2. Крупно натираємо туди ж моркву і змішуємо.

3. Обмиваємо яблука, розрізаємо на шість часточок, видаляємо серцевину.

4. Викладаємо половину капусти в чисту літрову банку, поверх неї скибочки яблук і знову капусту. Закладаємо щільно, злегка утрамбовуючи капустяні шари.

5. Засипаємо в ємність цукор і сіль, кладемо поверх капусти горошини перцю і гвоздику. Наливаємо гарячу воду так, щоб вона повністю прикрила верхній капустяний шар.

6. Затягуємо шийку банки марлею і ставимо її ближче до тепла на два дні. Кілька разів протягом дня протикаємо масу дерев’яною лучиною, щоб випуститиНакопичився всередині повітря.

Рецепти квашеної капусти швидкого приготування-корисні рекомендації та поради

Категорично заборонено використовувати для закваски капусти швидкими способами алюмінієвий посуд. Такий метал при контакті з кислотою швидко окислюється і навіть найшвидша капуста встигне придбати сіруватий відтінок і неприємний металевий присмак.

Перш ніж шинкувати вилок, відірвіть і спробуйте один лист. Якщо м’якоть соковита, з трохи солодкуватим смаком, можна квасити. Чи не соковиту, несмачну капусту краще згасити з жирною свининою.

Зберігати квашену капусту, приготовлену за прискореними рецептами, найкраще в холодильнику, щільно закривши капроновими кришками скляні банки.