Як вибрати дрова

6-24-2022

Всі горять, але не всі вони працюють однаково. Деякі дають більше тепла, згоряють повільніше і чистіше, виділяють дивовижний аромат. Інші горять швидко, димлять, а залишками смоли швидко забивають димохід.

Але дим хороший в коптильнях, на ароматних фруктових породах виходить смачний шашлик, а ефірні масла хвойних порід благотворно діє на нас в лазні. Значить, кращі дрова-це ті, які оптимально справляються з конкретним завданням. Хочемо поекомендувати купити найкращі дрова на сайті куб дерева , тут тільки найкащі варіанти .

Щоб знати, які дрова потрібно взяти для домашньої дров’яної, банної або подової печі, каміна, мангала або котельні, треба розібратися в їх особливостях. Основні характеристики деревини( і кори), потрібні для оцінки їх в якості дров – це:

  • вологість;
  • зольність;
  • щільність;
  • смолистість;
  • калорійність (тепловіддача);
  • колкість;
  • термін зберігання.

Вологість дров

Недостатньо сухе поліно погано горить, витрачає енергію на випаровування вологи, а не на нагрівання повітря і дає багато кіптяви. Для деревини, що застосовується в якості дров, використовують показник відносної (а не абсолютної) вологості – це кількість вологи, яка міститься в волокнах на поточний момент по відношенню до їх власної ваги.

Кількість води в сушеній деревині залежить від породи, часу її спилювання і від ступеня і способу сушіння. Рубати дерево на дрова рекомендується взимку, коли в ньому найменше води. Такі дрова висохнуть до потрібної кондиції приблизно через 6 місяців, зрубані в липні, вони висохнуть тільки через рік.

Причому треба не забувати, що кора заважає випаровуванню води з деревини, тому тонкі круглі стовбури теж потрібно порубати або розпиляти на частини.

Сушать поліна як на відкритому повітрі, так і в спеціальних печах-камерах. У камерах при більш низьких температурах можна висушити дрова до більш низької вологості і значно швидше. Останній спосіб дорожче, але він забезпечує високу теплову потужність деревини. Зелена деревина важить на 70-100% більше витриманої.

Суха деревина, як правило, має вологість 20% і нижче, її можна перевірити за допомогою вологоміра. Якщо такого приладу немає, то допоможе спосіб, яким користуються здавна: при ударі сухих полін один об одного повинен лунати не глухий, а дзвінкий звук.

Щільність (питома вага)

Це звичайна фізична величина, що показує, яку вагу речовини доводиться на стандартний обсяг (зазвичай на один кубометр). Щільність залежить від вологості дерева, а сама вона виступає головною причиною його калорійності.

Чим більше щільність деревини, тим більше «жаркі» з неї виходять дрова.

Менш щільна порода швидше згорає, а тому потрібно багато разів перезавантажувати піч, щоб нагріти її до потрібної температури.

По щільності породи дерев умовно діляться на 3 групи. Оцінку проводять при вологості в 12%:

  • малоплотные (до 540 кг/м3): хвойні – ялівець, сосна, ялиця, ялина; з листяних – осика, тополя, верба, липа, вільха;
  • середньої щільності (550-740 кг/м3): береза, бук, в’яз, клен, яблуня, ясен звичайний, модрина та ін;
  • високощільні (750 кг/м3 і вище): граб, дуб, береза залізна, піщана акація і біла.

Калорійність дров

Щоб оцінити, яка кількість тепла дадуть дрова, потрібно використовувати питому теплотворність, що представляє собою величину, похідну від щільності і теплотворності.

По калорійності дрова з порід дерев, що ростуть на території росії, діляться на 3 групи:

  • найбільше тепла (200-350 ккал) дають правильно заготовлені і висушені дрова з берези, бука, граба, ясена, в’яза, модрини, клена, ільма і дуба.
  • до другої групи по тепловіддачі відносяться дрова з вільхи та сосни.
  • і самі низькокалорійні-це осика, верба, тополя, липа, ялина і кедр.

Незважаючи на те, що масова теплотворність хвойної деревини більше, ніж листяної, через її меншої щільності результуюча теплотворність хвойних дров менше.

Зольність дров

Зола-це мінеральні речовини, які залишаються після повного згоряння органічної частини дров. Чим більше дерево містить мінералів, тим більше залишає золи.

Зольність дров вимірюється у відсотках від загальної маси дров’яного палива. Вона ділиться на внутрішню (в кількості від 0,2 до 2,16%), тобто ту, що присутня в дереві в природних умовах, і зовнішню (до 20%), занесену під час заготівлі, зберігання або транспортування (наприклад, частинки грунту, що залишилися після трелювання). Причому друга, як бачимо, значно перевищує першу.

Самі зольні породи дров – це:

  • соснові– 2,19…1,39%;
  • ялинові– 2,23…2,31%;
  • березові– 2,43…0,52%;
  • осикові-2,73%.

Смолистість

Смола є не тільки у хвойних порід, просто у них її значно більше. Наприклад, дьоготь берези – це теж деревна смола.

Смолистість деревини залежить від породи дерева, місця його зростання, часу спилювання і тривалості сушіння. Листяні породи виділяють менше недогораючих летючих смол.

Хвойні поліна, особливо при згорянні в умовах нестачі кисню, сильно забруднюють димохід і топку. Для піролізних котлів також не рекомендуються і дрова з берези. При недостатній кількості кисню і вони виділяють багато смолистих речовин.

Раскаливаемость дров

Раскаливаемость деревини залежить від її пружності і щільності, чим вище пружність і нижче щільність, тим легше її розколоти.

В цілому волога свіжа деревина колеться легше пересушеній, але сильно мокра, вона стає в’язкою і колеться з працею.

А ось мерзле листяне дерево і в сухому вигляді піддається колці легко, тому багато радять займатися дровами взимку, особливо це актуально для твердих порід дерева.

Для хвойних порід пору року не має значення, їх можна колоти хоч влітку, хоч взимку.

Найлегші для розколювання породи-це каштан, осика, бук, липа. Але пороки і сучки утруднять кілка будь-якої деревини.

Термін зберігання дров

Всупереч поширеній думці у дров є термін зберігання. Хвойні породи зберігаються довше через наявність в їх волокнах великої кількості смол, листяні, в тому числі і береза, мають обмежений термін придатності.

Більше 2 (3 роки) років добре зберігаються тільки вільха і осика. Після цього терміну деревина починає гнити, а палити гниль небезпечно для здоров’я. При згорянні вона виділяє токсичні речовини. Зовсім мало часу до початку гниття у деревини тополі. Вона може зберігатися всього кілька місяців.

породаплотность, кг / м3 (середня при вологості в 12%)об’ємна питома теплотворність, ккал/дм3береза640; тверда; в’язка при ударі.1389…2240буктвердая, міцна-680, витримує високі ударні навантаження.1258…2133грабвысокопрочная – 7951654…2148ясеньпрочная-730, з високою ударною в’язкістю.1403…2194вяз, ільм650-витримує високі ударні навантаження.1282…2341клен690-тверда, витримує високі ударні навантаження.1503…2277дуб750-тверда, міцна, теплотворність-ккал / дм3.1538…2429-525-має середні показники.1122…1744осинар12=496, м’яка, неміцна.1002…1729ивакрайне мягкая1128…1840тополь455-мягкая839…1370липа495 – мягкая1046…1775лиственница660 – прочная1084…2207сосна5001282…2130ель4451068…1974

Розбіг по питомій виділеної теплоті пояснюється такими факторами як: вологість деревини, умови і термін зберігання, вік дерев та інше.

породаособливості обробки, сушіння і гореніяобласть застосування, як горючого матеріалаберезалегко сушиться, але не зберігається більше 2 років, так як нестійка до гниття, горить повільно і рівно, розколюється з працею.дров’яні печі опалення (непостійно або в суміші з іншими дровами, краще з осикою), але при нестачі кисню утворюють дьоготь і димлять, хороша для лазні.буктрудносохнущая, сильно всихає, легко розколюється, схильна до гниття.для каміна, коптилень, будь-яких печей і для приготування страв.грабтрудносохнущая, погано розколюється, горить бездимно і повільно, дає багато тепла. Універсальна деревина.з давніх-давен її застосовували ковалі, ювеліри, гончарі та пекарі. А баню, будинок і камін ними топити теж дуже добре.ясеньтрудносохнущая, схильна до гниття.каміни, дров’яні печі в будинку і лазні.в’яз, ільмтрудносохнущіе, схильні до гниття, при gorenje сильно димлять, погано розгораються. Труднораскалываемые породи.немає даних.клентрудносохнущая порода, добре розколюється, згорає швидко, не дає багато вугілля, але досить добре натаплівает приміщення.домашні печі, каміни, лазні.дубтрудносохнущая, але стійка проти гниття, погано розколюється.лазні, каміни, дров’яні печі опалення, в тому числі і котельні. Гарні для приготування їжі, наприкладПіца.вільха схильна до незначної усушки, легко колеться, горить рівно, залишаючи невелику кількість сажі і золи.хороша для приготування їжі, особливо випічки, опалення лазні, будинки, каміна, для коптилень, згорає без утворення сажі, її застосовують для очищення димоходів.осиналегко сушиться і сильно всихає, легко розколюється на поліна. Дрова з осики дають високе полум’я. Лазні, дров’яні печі опалення, можна для приготування їжі (шашликів, піц, булочок в російській печі), але не кращий варіант.дрова з осики можна використовувати на заключному етапі топки, щоб випалити сажу, що утворилася при спалюванні інших дров.івамалостійка до гниття, довго сохне, горить швидко, залишаючи мало вугілля, може диміти, якщо погано просушена.низкокаче