«автором селекційного досягнення визнається селекціонер-громадянин, творчою працею якого створено, виведено або виявлено селекційне досягнення. Особа, зазначена як автор у заявці на видачу патенту на селекційне досягнення, вважається автором селекційного досягнення, якщо не доведено інше.
Об’єктами інтелектуальних прав на селекційні досягнення є сорти рослин, зареєстровані в державному реєстрі охоронюваних селекційних досягнень, якщо ці результати інтелектуальної діяльності відповідають встановленим цим кодексом вимогам до таких селекційних досягнень .»
Зміст
селекційне досягнення
Термін «селекційне досягнення» використовується тільки в росії. У міжнародній конвенції про захист нових сортів рослин, йдеться лише про нові сорти рослин (англ. New varieties of plants), які отримують правову охорону у разі відповідності встановленим критеріям.
Поняття «селекційне досягнення» в законодавстві росії не розкривається, нез’ясованим залишається питання про те, в який саме момент виникає право авторства на такий об’єкт інтелектуальної власності , як селекційне досягнення, і відповідно право на отримання авторського свідоцтва.
Міжнародна конвенція про захист нових сортів рослин не оперує поняттям «автор» нового сорту рослини і відповідно не передбачає видачу авторського свідоцтва. У конвенції йдеться лише про права селекціонерів. Законодавство ряду держав передбачає необхідність зазначення імені автора селекційного досягнення у виданому на це досягнення охоронному документі (патенті та ін.). Діючі в даний час норми російського права припускають згадка імені автора селекційного досягнення в патенті , що неминуче засвідчує його права як безпосереднього творця даного результату селекційної діяльності. .
На міжнародному рівні питаннями надання селекціонерам рослин права інтелектуальної власності займається міжнародний союз з охорони нових сортів рослин (упів) .
визначення «селекціонер» згідно з актом 1991 року конвенції упов
«селекціонер » означає:
— особа, яка вивела або виявила та вдосконалила сорт,
— особа, яка є роботодавцем для вищевказаної особи, або яка доручила останньому роботу, в тих випадках, коли це передбачається законодавством відповідної договірної сторони, або
— правонаступника першої або другої з вищевказаних осіб, залежно від конкретного випадку
Селекціонерами можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.
Конвенція упів не робить ніяких обмежень щодо методів або технологій, за допомогою яких отримано новий сорт.
Селекціонер-це захоплююча і дивовижна професія, яка вражає своїми відкриттями і досягненнями весь світ.
Герої дивовижної науки
Робота ця так само стара, як саме землеробство. З давніх-давен люди з покоління в покоління покращували свої землеробські навички, засновані на новому досвіді. Погодні умови, різні грунти, захворювання рослин — все це змушує людину виводити нові, більш стійкі види.
Можливо, багато хто не замислюється про важливість професії селекціонера. Проте всі люди на світі користуються благами цієї науки. Відкриття вчених в даній області очікують нас на кожному кроці. Це продукти на полицях супермаркетів. Ароматні фрукти в бабусиному саду. І навіть улюблений кіт оригінальної породи.
Селекціонер-це вчений, який працює над виведенням більш досконалих видів рослин і тварин. Але не всі відомі селекціонери є професіоналами.
Несподівані відкриття
У світі існують відкриття, що стали результатами селекції абсолютно випадково. Деякі гібриди рослин були схрещені самою природою. Спостерігаючи за подібним явищем, люди стали виводити нові неймовірні сорти. Спочатку — для того, щоб рослина була більш стійко до зовнішніх факторів. А після-і заради інтересу винайти щось нове, що не існувало раніше.
Професійний же селекціонер — це людина, що вивчає біологію, генетику. Важливо також в цьому питанні знати про можливості мутації і життя мікроорганізмів. Сорти, виведені за допомогою селекції, значно відрізняються від своїх диких представників, дарованих нам природою. Нові злакові мають високу врожайність, гриби містять значно більше антибіотиків, а деякі гібриди дарують нам незвичайні смаки абсолютно нових фруктів і овочів.
Зоотехнік-селекціонер
В області тваринництва також досягли успіху методи селекції. Одні породи великої рогатої худоби володіли більшою витривалістю, інші були м’ясними, треті ж відрізнялися високими показниками продуктивності. В результаті схрещування декількох порід вчені домоглися підвищення всіх характеристик. Результатами селекції в птахівництві є схрещування м’ясних і яєчних порід, а також виведення великих порід птиці — бройлерних. Відносно вівчарства, селекціонери внесли свій внесок навіть в забарвлення нових порід тварин, використовуваних на шерсть або каракулеві шуби.
Одним з результатів давньої селекції є одомашнення диких тварин. Виходячи з перших кроків розвитку тваринництва, можна згадати, що всі тварини раніше були дикими. До теперішнього часу ці породи зазнали безліч видозмін.
Незважаючи на те що породисті кішки і собаки більш схильні до захворювань, на відміну від своїх побратимів, створених природою, у нас не пропадає інтерес до незвичайних нових порід. Багато людей готові витратити чималі кошти на милу пухнасту тваринку. Але ж нові породи також є результатом роботи селекціонерів-зоотехніків.
Вчені-селекціонери та їх досягнення
Здавна метою селекції є виведення нових видів, що вбирають кращі характеристики колишніх сортів. У одних рослин обираються їх смакові якості, у інших — красива форма, колір або врожайність. І в результаті схрещування отримуємо досконалі види. Але воістину вражають незвичайні сорти, що стали втіленням фантазії селекціонерів. Це персиковидний або ананасний абрикос, цукрова кукурудза, помідор із запахом лимона, жовтий кавун з присмаком манго і грейпфрут, що виник в результаті союзу апельсина і помело. Грейпл являє собою гібрид яблука і винограду. А цвітна капуста з брокколі подарували нам капусту романеско, схожу на букет квітів або фантастичні корали.
Російський селекціонер-це людина, переважно працює в сфері сільського господарства. Саме завдяки працям цих вчених вдалося підвищити врожайність зернових культур в кілька разів.
Безсумнівно, найвідомішим російським селекціонером є іван мічурін. Вченому вдалося вивести безліч сортів плодово-ягідних культур, а також бути вчителем, що має багатьох послідовників. Саме завдяки працям цієї людини стало можливим розвиток садівництва в сибіру.
Великий внесок у селекцію тварин вніс російський вчений іванов. Шляхом схрещування йому вдалося вивести племінні породи. Пізніше на цій основі були створені біла степова свиня і рамбулье асканійський.
Завдяки вченим четверикову і кольцову стала розвиватися генетика — молекулярна і мутаційна, що пізніше зіграло роль в становленні селекції.
Вченим-селекціонерам вдалося вивести нові сорти культур, здатні рости в, здавалося б, непридатних для цього умовах. Стійкі до морозу або посухи сорти здатні не тільки рости, але і давати урожай. Цим також можна поповнити список численних досягнень селекції.
Селекціонер-це людина здатна подарувати нам диво. І заради створення нового дивного виду рослини або тварини вчені готові присвятити цим працям все своє життя.
Селекція (лат. Selectio-вибір, відбір, від seligo-вибираю, відбираю)
1) наука про методи створення сортів і гібридів рослин, порід тварин. 2) галузь с.-х. Виробництва, що займається виведенням сортів і гібридів с.-х. Культур, порід тварин. С. Розробляє способи впливу на рослини і тварин з метою зміни їх спадкових якостей в потрібному для людини напрямку. Вона є однією з форм еволюції рослинного і тваринного світу, яка підпорядковується тим же законам, що і еволюція видів в природі, але природний відбір тут частково замінений штучним відбором (див. Штучний відбір). С. Грала і відіграє велику роль у забезпеченні населення земної кулі продовольством. Завдяки одомашненню і примітивної с. Людство вже в епоху неоліту мало
Селекціонер-це хто? особливість професії. Професія селекціонер дивитися що таке «селекціонер» в інших словниках
«автором селекційного досягнення визнається селекціонер-громадянин, творчою працею якого створено, виведено або виявлено селекційне досягнення. Особа, зазначена як автор у заявці на видачу патенту на селекційне досягнення, вважається автором селекційного досягнення, якщо не доведено інше.
Об’єктами інтелектуальних прав на селекційні досягнення є сорти рослин, зареєстровані в державному реєстрі охоронюваних селекційних досягнень, якщо ці результати інтелектуальної діяльності відповідають встановленим цим кодексом вимогам до таких селекційних досягнень .»
селекційне досягнення
Термін «селекційне досягнення» використовується тільки в росії. У міжнародній конвенції про захист нових сортів рослин, йдеться лише про нові сорти рослин (англ. New varieties of plants), які отримують правову охорону у разі відповідності встановленим критеріям.
Поняття «селекційне досягнення» в законодавстві росії не розкривається, нез’ясованим залишається питання про те, в який саме момент виникає право авторства на такий об’єкт інтелектуальної власності , як селекційне досягнення, і відповідно право на отримання авторського свідоцтва.
Міжнародна конвенція про захист нових сортів рослин не оперує поняттям «автор» нового сорту рослини і відповідно не передбачає видачу авторського свідоцтва. У конвенції йдеться лише про права селекціонерів. Законодавство ряду держав передбачає необхідність зазначення імені автора селекційного досягнення у виданому на це досягнення охоронному документі (патенті та ін.). Діючі в даний час норми російського права припускають згадка імені автора селекційного досягнення в патенті , що неминуче засвідчує його права як безпосереднього творця даного результату селекційної діяльності. .
На міжнародному рівні питаннями надання селекціонерам рослин права інтелектуальної власності займається міжнародний союз з охорони нових сортів рослин (упів) .
визначення «селекціонер» згідно з актом 1991 року конвенції упов
«селекціонер » означає:
— особа, яка вивела або виявила та вдосконалила сорт,
— особа, яка є роботодавцем для вищевказаної особи, або яка доручила останньому роботу, в тих випадках, коли це передбачається законодавством відповідної договірної сторони, або
— правонаступника першої або другої з вищевказаних осіб, залежно від конкретного випадку
Селекціонерами можуть бути як фізичні, так і юридичні особи.
Конвенція упів не робить ніяких обмежень щодо методів або технологій, за допомогою яких отримано новий сорт.
Селекціонер-це захоплююча і дивовижна професія, яка вражає своїми відкриттями і досягненнями весь світ.
Герої дивовижної науки
Робота ця так само стара, як саме землеробство. З давніх-давен люди з покоління в покоління покращували свої землеробські навички, засновані на новому досвіді. Погодні умови, різні грунти, захворювання рослин — все це змушує людину виводити нові, більш стійкі види.
Можливо, багато хто не замислюється про важливість професії селекціонера. Проте всі люди на світі користуються благами цієї науки. Відкриття вчених в даній області очікують нас на кожному кроці. Це продукти на полицях супермаркетів. Ароматні фрукти в бабусиному саду. І навіть улюблений кіт оригінальної породи.
Селекціонер-це вчений, який працює над виведенням більш досконалих видів рослин і тварин. Але не всі відомі селекціонери є професіоналами.
Несподівані відкриття
У світі існують відкриття, що стали результатами селекції абсолютно випадково. Деякі гібриди рослин були схрещені самою природою. Спостерігаючи за подібним явищем, люди стали виводити нові неймовірні сорти. Спочатку — для того, щоб рослина була більш стійко до зовнішніх факторів. А після-і заради інтересу винайти щось нове, що не існувало раніше.
&1&
Професійний же селекціонер — це людина, що вивчає біологію, генетику. Важливо також в цьому питанні знати про можливості мутації і життя мікроорганізмів. Сорти, виведені за допомогою селекції, значно відрізняються від своїх диких представників, дарованих нам природою. Нові злакові мають високу врожайність, гриби містять значно більше антибіотиків, а деякі гібриди дарують нам незвичайні смаки абсолютно нових фруктів і овочів.
Зоотехнік-селекціонер
В області тваринництва також досягли успіху методи селекції. Одні породи великої рогатої худоби володіли більшою витривалістю, інші були м’ясними, треті ж відрізнялися високими показниками продуктивності. В результаті схрещування декількох порід вчені домоглися підвищення всіх характеристик. Результатами селекції в птахівництві є схрещування м’ясних і яєчних порід, а також виведення великих порід птиці — бройлерних. Відносно вівчарства, селекціонери внесли свій внесок навіть в забарвлення нових порід тварин, використовуваних на шерсть або каракулеві шуби.
&1&
Одним з результатів давньої селекції є одомашнення диких тварин. Виходячи з перших кроків розвитку тваринництва, можна згадати, що всі тварини раніше були дикими. До теперішнього часу ці породи зазнали безліч видозмін.
Незважаючи на те що породисті кішки і собаки більш схильні до захворювань, на відміну від своїх побратимів, створених природою, у нас не пропадає інтерес до незвичайних нових порід. Багато людей готові витратити чималі кошти на милу пухнасту тваринку. Але ж нові породи також є результатом роботи селекціонерів-зоотехніків.
Вчені-селекціонери та їх досягнення
Здавна метою селекції є виведення нових видів, що вбирають кращі характеристики колишніх сортів. У одних рослин обираються їх смакові якості, у інших — красива форма, колір або врожайність. І в результаті схрещування отримуємо досконалі види. Але воістину вражають незвичайні сорти, що стали втіленням фантазії селекціонерів. Це персиковидний або ананасний абрикос, цукрова кукурудза, помідор із запахом лимона, жовтий кавун з присмаком манго і грейпфрут, що виник в результаті союзу апельсина і помело. Грейпл являє собою гібрид яблука і винограду. А цвітна капуста з брокколі подарували нам капусту романеско, схожу на букет квітів або фантастичні корали.
&1&
Російський селекціонер-це людина, переважно працює в сфері сільського господарства. Саме завдяки працям цих вчених вдалося підвищити врожайність зернових культур в кілька разів.
Безсумнівно, найвідомішим російським селекціонером є іван мічурін. Вченому вдалося вивести безліч сортів плодово-ягідних культур, а також бути вчителем, що має багатьох послідовників. Саме завдяки працям цієї людини стало можливим розвиток садівництва в сибіру.
Великий внесок у селекцію тварин вніс російський вчений іванов. Шляхом схрещування йому вдалося вивести племінні породи. Пізніше на цій основі були створені біла степова свиня і рамбулье асканійський.
Завдяки вченим четверикову і кольцову стала розвиватися генетика — молекулярна і мутаційна, що пізніше зіграло роль в становленні селекції.
Вченим-селекціонерам вдалося вивести нові сорти культур, здатні рости в, здавалося б, непридатних для цього умовах. Стійкі до морозу або посухи сорти здатні не тільки рости, але і давати урожай. Цим також можна поповнити список численних досягнень селекції.
Селекціонер-це людина здатна подарувати нам диво. І заради створення нового дивного виду рослини або тварини вчені готові присвятити цим працям все своє життя.
Селекція (лат. Selectio-вибір, відбір, від seligo-вибираю, відбираю)
1) наука про методи створення сортів і гібридів рослин, порід тварин. 2) галузь с.-х. Виробництва, що займається виведенням сортів і гібридів с.-х. Культур, порід тварин. С. Розробляє способи впливу на рослини і тварин з метою зміни їх спадкових якостей в потрібному для людини напрямку. Вона є однією з форм еволюції рослинного і тваринного світу, яка підпорядковується тим же законам, що і еволюція видів в природі, але природний відбір тут частково замінений штучним відбором (див. Штучний відбір). С. Грала і відіграє велику роль у забезпеченні населення земної кулі продовольством. Завдяки одомашненню і примітивної с. Людство вже в епоху неоліту малоСелекціонер — це фахівець, який вивів або вдосконалив існуючий сорт рослини, вид тварини або мікроорганізму. В результаті схрещування різних видів виходять гібриди.
Селекціонером може бути:
- спеціаліст, який безпосередньо займається виведенням нових сортів
- його роботодавець або людина, з якою укладено офіційний договір на проведення досліджень;
- людина, яка приймає всі права і зобов’язання однієї з вищевказаних осіб.
В основі наукових досліджень лежать досягнення генетики. Саме завдяки цій науці фахівці можуть» в ручному режимі » управляти мутаціями, передбачати результат, правильно відбирати гібриди для досліджень.
Застосування знань в області генетики дозволило вивести близько 8 тис. Видів злакових всього з декількох сортів пшениці. Так само не можна не відзначити важливість селекції в області медицини, вірусології, мікробіології.
Навички та знання селекціонера
Основні галузі знань фахівця – це біологія, мікробіологія та генетика. Для проведення досліджень необхідно вміти користуватися лабораторним обладнанням і апаратурою.
У своїй роботі селекціонер повинен вивчати:
- особливості існуючих сортів рослин і видів тварин;
- генетичну мінливість;
- вплив навколишнього середовища на формування типових ознак;
- закономірності спадкування.
Селекціонери працюють переважно у сфері сільського господарства. Грамотний фахівець зможе знайти роботу на фермі, сільгосппідприємстві, розпліднику. Крім цього, можна зайнятися виключно науковою діяльністю в профільних інститутах.
Не пропустіть:
У вітчизняному законодавстві інтелектуальна праця селекціонера практично не захищена. Досі не розкрито, в який момент автор стає власником інтелектуальної власності і може подавати заявку на отримання патенту.
Захистом прав селекціонерів займається міжнародний союз international union for the protection of new varieties of plants.
На сьогоднішній день будь-яких обмежень по використанню технологій або методів селекції не існує.