Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

4

З самого дитинства пам’ятаю, як спалюючи на багатті бур’яни і картопляне бадилля, ми збирали в відра золу, а мама використовувала її як добриво. Але єдине, що я зрозуміла і запам’ятала: зола – це добриво .

І ось тепер, вже в дорослому віці переїхавши жити з міста в село, використовуючи для задоволення і додаткового прогріву будинку камін (в селі) і піч (в селищній квартирі), я знову зіткнулася з золою – з великою кількістю золи. І, якщо після попередніх господарів я вигребла з печі 2 відра золи і просто викинула її (я ж не знаю що вони спалювали в печі), то ось «свою» золу (з березових і осикових дров) я стала збирати.

За зиму золи накопичилося багато, чимало ще додасться, коли відключать батареї, і поки в будинку буде ще холодно, ми продовжимо топити піч навіть в більш інтенсивному режимі, ніж в зимовий період. але повернемося до золи… Саджаючи на розсаду помідори, моя рука потягнулася до відра з золою, і я її (золу) по чуть-чуть додала в землю, а вже потім подумала: «а можна? а потрібно?»

Надає, зола золі ворожнечу: від різного «вихідного» (спалюваного) матеріалу залежить кількість і тип тих чи інших корисних речовин, що містяться в отриманій золі. Зола, як мінеральне добриво може містити до 30 потрібних рослині елементів живлення: з основних — калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, кремній, сірка, а також мікроелементи — бор, марганець та ін.

Що краще спалювати?

Або від якого «палива» ми отримаємо «більше користі», видно по таблиці, в якій наведено процентний вміст основних мінеральних речовин в золі:

Найбільше калію в золі, отриманої при спалюванні трави, соломи, картопляного бадилля і листя.
Зола, отримана від спалювання твердих порід деревини, таких як дуб і береза, — теж багата калієм.
Березові дрова лідирують по віддачі кальцію і фосфору.
Фосфору багато в корі дерев і пшеничній зломі.

Про бадиллі картоплі варто сказати особливо: після її спалювання в золі залишається близько 30% калію, 15% кальцію, 85 фосфору. А якщо перерахувати всі містяться в ній мікроелементи, корисні рослинам, то перед нами виявиться чимала частина таблиці менделєєва.

Варто відзначити, що спалюючи хмиз і молоді дерева, ми отримуємо золу, багатшу поживними речовинами, ніж якщо б ми спалювали товсті старі дерева.

Як застосовувати золу на садовій ділянці / городі?

Застосування золи, як добриво, особливих хитрощів не вимагає:

Підживлення золою проводиться, зазвичай, в сухому або розчиненому вигляді;
Якщо хочете, щоб всі корисні речовини були швидко засвоєні рослинами, розведіть золу в воді. Зазвичай достатньо однієї склянки на відро води. Цього розчину вистачить на 1-2 кв.метра грядки;

У вигляді «сухого» добриво золу вносять при перекопуванні або розпушуванні грунту, витрачаючи 3-5 склянок на 1 кв. Метр. На глинистих ґрунтах це роблять як навесні, так і восени, а на піщаних – тільки навесні, оскільки зола швидко вимивається;

Додавання золи в компост, що сприяє швидкому перетворенню органіки в родючий перегній. Укладаючи компостну купу, кожен шар трави, бур’янів і харчових відходів слід пересипати золою. Витрата-до 10 кг добрива на 1 куб. Метр компосту;

Використання в якості «присипки» при зберіганні коренеплодів і овочів: з метою підсушити поверхню і запобігти розвитку різних гнильних захворювань-присипають зрізи м’ясистих кореневищ;
— для зниження кислотності грунтів завдяки високому вмісту вуглекислого кальцію в золі сланців і торфу;
— в якості запилення і обприскування рослин від ураження шкідниками і хворобами;
— для поліпшення структури родючого шару золу вносять у важкі грунти.

Яким рослинам корисна зола і коли?

Вносять золу в усі ґрунти, під усі культури, але найбільш доцільно удобрювати нею тютюн, картоплю, гречку, бобові, льон, плодові культури:
— під оранку,
— при перекопуванні грунту під кронами дерев (4-15 ц / га),
— при посадці картоплі,
— посадці розсади капусти і томатів (3-5 ц / га),
— використовують її для підживлення лугів, просапних і зернових культур (3-5 ц / га),
— для підгодівлі малини, суниці ,смородини (так як не містить хлору, до якого вони відносяться негативно),

Коли вносити золу?

Восени:
— зола використовується під осінню перекопування ділянки
— додається в посадочні ями при осінній посадці плодових дерев і чагарників

Навесні:
— в якості підгодівлі розсади і томатів (водний розчин 2 ст. На 10 л. Води)
— при посадці рослин з розрахунку до 2 столових ложок в кожну лунку

Влітку:
— в якості підгодівлі рослин (водний розчин 2 ст. На 10 л. Води)
— опудривание рослин проти шкідників (особливо добре проводити для капусти і редиски): використовують найдрібнішу золу у вигляді пудри, підходить і для моркви і цибулі — від морквяної і цибулевої мухи
— розкидана по поверхні грядки більша зола служить перешкодою для равликів і слимаків (вони дуже не люблять)

Скільки?

Під овочеві, смородину, суницю або малину насипають 100-150 г на один квадратний метр,
— під картоплю-від 60 до 100 г. ,
— при висадці розсади в лунку можна додати 10 г золи, перемішавши її з перегноєм і грунтом,
— для підгодівлі вистачить 30-50 г на один квадратний метр.

Увага!

Зола сильно подщелачивает грунт, тому вносити її варто лише знаючи кислотність грунту на своїй ділянці.

Так само варто пам’ятати і про те, що багато рослин люблять кислий грунт, під редис, картопля, кавун, чорницю на кислих грунтах вносити золу не слід, так як вона дає лужну реакцію.

Не вносьте багато золи під картоплю, зола може викликати паршу. Ця хвороба дуже часто виникає на нейтральному грунті.

Аналіз же грунту можна провести самостійно: візьміть трохи грунту, зволожите її дистильованою водою (або водою дощовою), після чого опустіть в грунтову суміш лакмусовий папірець, яку можна купити в магазині разом з колірною таблицею. Оцініть результат фарбування лакмусового папірця по таблиці. Якщо аналіз покаже, що грунт на вашій ділянці кисла, то вносите золу навесні або восени з розрахунку 2,5 кг на 10 кв.метрів грунту, якщо лужні – то в 2-3 рази менше.

Золу не можна змішувати з органічними і аміачними добривами (щоб уникнути втрат аміаку), а також з суперфосфатом і ін.водорозчинними фосфорними добривами (викликає ретроградацію, чим знижує засвоюваність фосфатів рослинами).

Золу, яка залишається від спалювання рослинної сировини, давно використовується більшістю городників як надзвичайно ефективне природне добриво. Дізнайтеся, в чому полягає користь золи як добрива для рослин і як можна застосовувати її в саду і городі.

Зола багата мінералами, які знаходяться в ній у формі, легкодоступній для засвоєння рослинами. Цих речовин в ній близько 30, але особливо багато головних елементів живлення – калію і фосфору, є також магній і кальцій, майже всі необхідні рослинам мікроелементи.

У попелі гречки і соняшників калію лише трохи менше ніж в хлористому калії – синтетичному добриві, яке підходить не всім рослинам через наявність хлору. У самій же золі цього елемента немає, тому нею можна удобрювати культури, чутливі до нього (смородину, огірки, картопля, салат, полуницю і виноград, боби і малину). Цікаво, що в ній також відсутній азот, що робить необхідним застосування для підгодівлі рослин поряд з золою добрив, що містять азот.

Набір елементів і їх кількість в попелі не постійні. Зміна хімічного складу золи визначено тим, що саме спалювалося. Кращої якості добриво виходить від спалювання дров, гілок плодових дерев, рослинних залишків з городу, бадилля, сухої трави і листя. Причому в твердій деревині мінералів більше, ніж в м’якій, як і в молодих рослинах, ніж в старих. Пічна зола, що утворилася від спалювання кам’яного вугілля, а також попіл торфу, газет, фарбованих дощок, з домішкою спаленої гуми, плівки, синтетичних матеріалів для підгодівлі не підходять.

Корисні властивості золи як добрива відомі вже дуже давно. По суті, це концентрований сухий залишок того, з чого складалися спалені рослини, тому вона так добре засвоюється живими рослинами, живить їх усіма необхідними елементами.

Після застосування попелу як підгодівлі, у рослин:

  • поліпшуються обмінні процеси;
  • краще ростуть коріння;
  • з’являється більше квіток;
  • вони краще засвоюють вітаміни;
  • стають стійкішими до інфекцій і змін погоди;
  • легше переносять зимові холоди і літні посухи.

Зола сприяє синтезу ферментів і вуглеводів, поставляє речовину, що бере участь в процесах фотосинтезу. Вона універсальна-її можна вносити коли завгодно і в будь-які грунти, крім лужних, але найбільше її потребують бідні калієм легкі піски і супіски або торфовища — в цих грунтах малоМікроелемент. У них загальну дозу золи закладають по частинах, а в глинисті – відразу в повному обсязі, так як речовини з них вимиваються не скоро. При внесенні потрібно пам’ятати, що кількість добрива буде змінюватися в залежності саме від виду грунту.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Ще одна умова правильного застосування золи — її небажано змішувати з добривами, що містять азот або ж вносити відразу за ними.

Крім цього, у попелу є ще кілька цінних властивостей. Наприклад, що знаходиться в ньому елемент кальцій нейтралізує кислотність грунту, тому його вносять в кислі грунти. У таких випадках золою можна замінити традиційно застосовуються вапно або доломітове борошно, але її буде потрібно в 3 рази більше.

Перебуваючи в землі, зола допомагає бактеріям розкладати органічні залишки і перетворювати їх компоненти в доступні для вирощуваних рослин форми. Вона може бути ще й засобом, що оберігає від шкідників та інфекцій, що також дуже цінно.

як зрозуміти, що рослинам необхідна зола

Дефіцит елементів живлення в землі безпосередньо позначається і на самих рослинах. Побачити це можна за їх зовнішнім виглядом. Наприклад, якщо їм не вистачає калію, то у них деформуються і піддаються хлорозу листя, опадають бутони, квітки і зав’язі, на плодах з’являються плями, відмирають верхівки, припиняється ріст. Якщо недостатньо магнію або кальцію, то листочки в’януть, скручуються, у них сохнуть краєчки, відмирають коріння (дефіцит магнію).

рецепти приготування розчину і настою з золи

Попіл може бути застосований на городі як в рідкому, так і в сухому вигляді. З нього можна зробити настої і розчини, або просто розсипати біля рослин або закрити в грунт. У цій справі важливо дотримуватися правильного дозування.

Класичний зольний розчин роблять з 1 склянки порошку на 10 л води. Їм поливають культури під корінь, перед самим застосуванням ретельно перемішуючи, щоб підняти з дна осад, що утворився.

Для підгодівлі рослин застосовують не тільки швидко готується розчин, але і настій, на який потрібно витратити деякий час. Рецепт настою золи для підгодівлі рослин: 1 кг порошку заливають 10 л води (гарячої), залишають настоюватися 2 дні. Перш, ніж поливати, 1 л цієї рідини додають у відро холодної води. Настій деякий час зберігають в прохолодному місці. У нього за бажанням додають інші речовини, наприклад, борну кислоту або марганець.

Настоєм деревної золи не тільки поливають, але також обприскують рослини, але додатково до нього додають мило для прилипання.

Застосування золи

Підживлення золою культурних рослин може бути застосована як на городі, так і в саду. Дуже багато культур відгукуються на неї позитивно, потрібно тільки знати, коли саме і в яких дозах її вносити.

На городі

Застосування золи для розсади передбачає обприскування її настоєм через кожні 8-10 діб, який не тільки стане чудовою підгодівлею, але і захистить її від шкідників. При висадці молодих рослин на грядки, до кожного з них в лунку додають по 1-2 ст.л. Попелу.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Не потрібно забувати і про підгодівлі овочів золою, які можна проводити для дуже багатьох культур. Наприклад, попелом удобрюють тепличні овочі-огірки, перці, помідори та ін. Їх поливають розчином або настоєм з розрахунку 0,5-1 л на кущ кожні 10 днів, але особливо на етапі цвітіння. Огіркам, що ростуть на відкритих грядках, не завадить і позакореневе підживлення золою.

Перша підгодівля перців золою в тепличних умовах здійснюється вже на етапі перекопування ділянки або посадки їх на грядки, коли в грунт вносять по 3 склянки на кожен 1 кв.м. Або кладуть її в лунки. Весь сезон проводять і додаткові внесення-розсипають попіл по землі навколо стебел. Для капусти і кабачків дозування золи наступна: 1 стакан на 1 кв. М при підготовці ділянки і 1-2 ст. Л. — при пересадці розсади. Підживлення цибулі та часнику золою роблять не більше 3 разів за сезон, але попередньо удобрюють нею грунт при осінній підготовці землі (2 ст.на 1 кв. М) і весняної (1 ст. На 1 кв. М).

Підживлення картоплі золою можна починати вже в момент посадки насіннєвих бульб на грядки, коли в посадкову лунку всипають по 2 ст.л. Порошку. Потім при першому підгортанні в грунт додають стільки ж порошку, а під час другого, яке припадає на початок бутонізації – по 0,5 ст.під кожен картопляний кущ. Рідкі підгодівлі чергують з позакореневими обприскуваннями.

Під моркву і буряк при підготовці ділянки закладають по 1 ст.попелу на 1 кв. Метр, а після того як сходи з’являться – посипають їх порошком 1 раз в 7 днів і потім поливають.

Деревна зола для застосування на городі повинна бути якісною – просіяної і не містити в собі шкідливих для рослин включень. Її необхідно зберігати в обов’язково сухому місці без доступу до неї вологи. Придатність до використання деревної золи при подібних умовах заощадження не обмежена за часом.

на садовій ділянці

Не тільки городні, а й садові культури відмінно реагують на підгодовування золою. Нею можна підгодовувати полуницю після завершення цвітіння, для чого потрібно присипати кущі порошком по 10-15 г на кожен. Це також попередить зараження сірою гниллю.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Підживлення малини золою та інших чагарників проводять перед початком цвітіння, а при виявленні різних шкідників обприскують настоєм або відваром.

Виноград-ще одна культура, якій буде корисна зола. Частота позакореневих підживлень винограду золою-3-4 рази за всю вегетацію. Використовують золу в якості добрива і для дорослих рослин: в момент посадки саджанців вносять до 150 г порошку, а потім удобрюють рослини 1 раз в 4 роки, розсипаючи навколо стовбура 2 кг попелу.

для квітів і кімнатних рослин

Квіти, садові або кімнатні – теж не відмовляться від добрив попелом. Їх можна час від часу удобрювати зольним настоєм в обсязі не більше 0,1 л на 1 л горщик. З усіх садових квітів такі підгодівлі найбільше люблять троянди, їх поливають розчином 1 до 10 або обприскують рідиною в концентрації 1 до 20. Підживлення троянд золою проводять перед початком цвітіння.

Гладіолуси, клематиси, півонії і лілії можна поливати такий же зольной витяжкою, як і для квіткових культур, що ростуть в приміщенні, а при їх посадці на садовій ділянці додавати в лунку попіл по 5-10 г під кожен корінь. Результат внесення деревної золи для кімнатних і садових рослин буде видно вже дуже скоро.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

зола від хвороб і шкідників

Від комах, що шкодять рослинам, наприклад, попелиць, блішок, слимаків уражені кущі обробляють відваром для обприскування з додаванням господарського мила. При необхідності обробку повторюють кілька разів. Від мурах, що розмножилися на ділянці, застосовують сухий попіл, їм присипають мурашник, або використовують його в концентрованому рідкому вигляді. Застосування деревної золи проти різноманітних шкідників-це перевірений і нешкідливий метод їх знищення.

в яких випадках використовувати золу не варто

Небажано вносити її в грунти з лужною реакцією, а також відразу після застосування фосфорних і калійних мінеральних добрив, щоб не перенасичувати елементами грунт. Не можна її застосовувати також під рослини, які вважають за краще кислий грунт (наприклад, журавлина, брусниця лохина, камелія, азалія, рододендрон).

чим можна замінити золу

Замінити деревну золу, що застосовується в якості добрива, можна близькими їй за хімічним складом суперфосфатом або ж калію сульфатом. Їх потрібно застосовувати окремо, через якийсь час після внесення одного або іншого.

При зниженні кислотності грунту попіл можна замінити вапном і доломітовим борошном.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Думка експерта

Садівник-городник

задати питання експерту

Деревна зола – давно і добре відоме городникам засіб для підгодівлі і захисту рослин від шкідників. Воно універсально, завжди доступно, повністю екологічно.

З давніх часів відома зола як добриво, що підвищує родючість грунтів і покращує урожай. Отримують її в результаті спалювання деревини або інших рослинних залишків. Наприклад, соломи або трави. До складу золи, що залежить від породи спалюваної деревини або рослинних залишків, входить безліч мінералів і мікроелементів, які потрібні для нормального росту і розвитку садових і городніх культур. Наскільки безпечна і корисна деревна зола як добриво? які культури можна нею підгодувати? на ці та безліч інших питань постараємося відповісти в даній статті.

Склад золи

Зола виходить в результаті спалювання деревини або частин рослин і являє собою вогнетривкий мінеральний залишок. До складу золи входять:

  • магній;
  • калій;
  • мідь;
  • кальцій;
  • цинк;
  • сірка;
  • фосфор.

Кількісний складКорисних речовин в золі залежить від сировини, з якого вона була отримана. Утворена в результаті спалювання лози винограду, стебел соняшнику і бадилля картоплі містить близько 40% калію. У залишку після згоряння листяних порід деревини знаходиться до 30% кальцію, а ось зола від хвойних дерев і чагарників багата фосфором.

У чому її цінність?

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Зола як добриво чудова тим, що калій, кальцій і фосфор, в ній знаходяться, легкодоступні і швидко засвоюються рослинами. Відсутність в її складі хлору дозволяє використовувати її для підгодівлі культур чутливих, погано переносять цей елемент. Таких як смородина, виноград, малина, суниця, цитрусові та інші. Відсутність в золі азоту дозволяє активно використовувати її для осінньої підготовки рослин до зими. Однак слід пам’ятати, що вносити її як добриво не можна разом з азотовмісними підгодівлею, так як в результаті їх взаємодії відбудеться виділення аміаку.

Для яких грунтів зола корисна?

Деревна зола може використовуватися на самих різних типах грунтів: нейтральних і кислих, сірих лісових і дерново-підзолистих, на різних болотистих. Її внесення не тільки сприяє більш швидкому укоріненню, росту і розвитку рослин, але і покращує структуру грунту, збагачує її мікроелементами і мінералами, знижує кислотність. Для добрива важких грунтів золу вносять при осінній і весняній перекопуванні, а для легких, таких як супіщані і піщані — тільки навесні, з розрахунку 150-200 г на м 2 .

Чи можна вносити золу під гарбузові культури?

Добриво золою огірків, патисонів і кабачків, по 1-2 столових ложки в кожну лунку при пересадці розсади на постійне місце, сприяє більш швидкій адаптації рослин до нових умов, а також добре стимулює їх зростання і розвиток. Можна внести її і дещо іншим способом — при весняній перекопуванні грядок, з розрахунку 1 повний стакан на кожен 1 м 2 .

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Деякі городники підгодовують овочеві рослини зольним розчином, приготованим наступним чином: 1 літром гарячої кип’яченої води заливають дві склянки просіяного золи. Цю суміш настоюють протягом 6-8 годин, періодично помішуючи, після чого її проціджують і доводять до 10 літрів. Таким розчином можна пролити грядки перед висадкою різних видів капусти і гарбузових культур.

Чи люблять пасльонові золу?

Деревна зола як добриво давно використовується городниками при вирощуванні відносяться до сімейства пасльонових томатів, солодкого і гіркого перців, баклажанів. Перед висадкою розсади цих культур на постійне місце, при перекопуванні вносять просіяну трав’яну або деревну золу, виходячи з розрахунку 3 склянки по 200 г на кожен квадратний метр.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Для збільшення врожайності і підвищення крахмалистости бульб зола як добриво вноситься в грунт при посадці такого представника сімейства пасльонових, як картопля. У кожну лунку закладають 2 столових ложки і перемішують її з грунтом, після чого укладають сам бульба.

Підживлення золою плодових дерев і чагарників

Досить широко використовується зола як добриво для підгодівлі таких плодових культур, як слива і вишня. Проводять її нечасто-один раз в 3-4 роки. Для цього по периметру пристовбурного кола дерева викопують шурф глибиною в 12-15 сантиметрів. У нього заливають заздалегідь приготований розчин. 2 склянки просіяного золи розводять в 10 літрах води, краще теплою, і настоюють 6-10 годин. Як тільки робочий розчин був залитий, викопаний шурф відразу заповнюють землею. Під кожне доросле дерево вносять близько 2 кг золи.

Дуже добре ставляться до таких підгодівлі смородина, агрус і малина. Під кожен смородиновий або агрус кущ в попередньо вириту канавку вносять 2-3 склянки золи. А ось під малиновий, що віддає перевагу слабокислі грунти, всього 100-150 грам, приблизно половину склянки. Після внесення канаву заповнюють землею, ущільнюють і поливають.

Багато садівників, які практикують вирощування винограду, із задоволенням використовують як кореневі, так і позакореневе підживлення цієї культури зольними розчинами і настоями.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Досвідчені господарі добриво золою винограду проводять восени. Для чого під звільнені від плодів рослини виливають 4-5 відер води. Останнім додають близько 1 склянки деревної золи. По весні практикують її внесення в прикореневій коло і присипання нею грунту під кущем, щоб запобігти розвитку грибкових захворювань.

Чи потрібна зола декоративним чагарникам і багатолітникам?

Більшість садових рослин і декоративних чагарників, таких як півонії, лілії, гіацинти, різні види багаторічних айстр і хризантеми, троянди, дельфініуми, клематиси і багато інших, вважають за краще слабокислі або лужні грунти. Деревна зола як добриво наситить грунт корисними речовинами і зробить її менш кислою, збільшивши лужну реакцію. Тим самим створюються сприятливі умови для росту і цвітіння декоративних культур.

Є досить невелика група рослин, які називаються ацидофілами (віддають перевагу кислоті), які можуть добре розвиватися тільки на кислих грунтах. До них відносяться всі види рододендронів, азалій, камелій, чорниця, верески, журавлина і деякі інші. Такі рослини не можна підгодовувати золою ні в якому вигляді.

Як зола сад і город захистити може

Для захисту саду та городу від різних шкідників і хвороб може застосовуватися зола. Як використовувати її для» оборони » посадок? перш за все, потрібно приготувати робочий розчин: просівають 300-400 г золи, заливають окропом і варять на середньому вогні близько півгодини. Потім отриманого складу дають можливість охолонути, після чого його проціджують і доводять до обсягу в 10 літрів. Сюди ж додають 50 г мила. Його можна настругати або натерти на тертці. Якщо є рідке мило, то можна додати його. Обробляють рослини ввечері, в суху і бажано безвітряну погоду.

Можна також присипати і опудрювати овочеві і квіткові культури, на які напали шкідники. Дуже не любить золу попелиця, морквяна і цибулева мушки.

Що підгодувати золою. Що підгодовувати золою? позакореневе добриво рослин

Багато садівники і городники використовують цю речовину і для позакореневого добрива рослин. Така підгодівля полягає в нанесенні водного розчину золи безпосередньо на листя і стебло. Подібний вид добрива сприяє швидкій адаптації і укоріненню пересаджених рослин, активному цвітінню і стійкості до несприятливих погодних умов. Основною перевагою позакореневих підживлень є висока швидкість засвоєння поживних речовин. Це дозволяє реанімувати рослини з пошкодженими корінням або зниженим тургором.

Наносять водний розчин золи за допомогою пульверизатора, так щоб обидві сторони листової пластини були покриті складом. Обробку проводять ввечері або в похмуру, але не дощову погоду.

За ступенем корисності квасоля входить в десятку найбільш цінних овочів. Найчастіше ми вживаємо в їжу зрілі насіння квасолі, які з успіхом використовуються в рецептурі багатьох страв. Вони поживні, корисні і приємні на смак. Про те, що недостиглі квасолеві стручки також їстівні і чи не смачніші, розповіли світові італійці. Півстоліття тому ще не було окремих стручкових сортів, тому в їжу вживали молоді стручки звичайної зернової квасолі.

Шланг для поливу — важливе пристосування, без якого дуже складно вирощувати рослини на присадибній ділянці. Овочеві грядки, ягідники, квітники, молоді дерева і чагарники — всі ці насадження не зможуть повноцінно рости і розвиватися без регулярного поливу. Наявність садового шланга значно спрощує життя дачника, знижуючи його трудовитрати при поливі. Однак при експлуатації шланга нерідко виникають дрібні неприємності і непередбачені складності.

Є у мене бажання вирощувати в саду рослини невибагливі, але при цьому декоративні протягом довгого часу. У міру можливості, збираю саме такі рослини. Крім красивих квітів, звертаю увагу і на красу листя, і на загальний силует. На цьому шляху зустрічаються і приємні відкриття, і засмучення (куди ж без них). Відкриттям була для мене керрія японська-один з нечисленних чагарників, здатних рости практично без мого втручання.

Свиняча рулька з в’яленими томатами — пресоване м’ясо, яке легко приготувати в домашніх умовах. Для цього рецепта знадобиться задня свиняча нога-рулька і пряні в’ялені томати. Раджу починати готувати цю страву з вечора-покладіть свинину в каструлю, додайте всі покладені для бульйону інгредієнти, поставте на плиту і займайтеся своїми справами. Рулька вагою близько двох кілограмів вариться приблизно 2.5-3 години. Ніякої участі в процесі варіння приймати не потрібно.

Навіть самому скрупульозному домосіду доводилося стикатися з проблемою турботи про рослини під час своєї відсутності. Відрядження, відпустки, цікавіПодорожі здаються несумісними з бажанням завести колекцію кімнатних рослин. Багато саме через неможливість забезпечити кімнатним рослинам постійний догляд і зовсім відмовляються від озеленення своїх кімнат. І даремно! як подбати про кімнатних рослинах, вирушаючи у відпустку, розповімо в статті.

Класичний хумус-базовий рецепт пасти з нутового пюре, поширеною в країнах близького сходу. Хумус подають як самостійну холодну закуску або як соус з лавашем, пітою або хлібом. Хумус, приготований за цим рецептом вийде густим, дуже смачним. Однак можна урізноманітнити його смак і додати в нього смажені томати або смажений солодкий перець, тушкований шпинат, гарбузове пюре. Блюдо містить багато харчової клітковини і рослинного білка.

Кожен дачник не раз хоч щось чув про хелатних добривах, або хелатах. Але що це таке насправді? чим хелатні добрива відрізняються від звичних нам мінеральних добрив? чому використання хелатів набагато ефективніше? адже в окремих випадках звичайні добрива, взагалі, не працюють, а хелатні успішно вирішують проблему. Що таке хелатна форма мікроелементів? про все це сьогодні піде мова в рубриці «питання-відповідь» від буйського заводу добрив.

Червень-початок довгоочікуваного літа. На кожному кроці можна зустріти велику кількість квітучих рослин. У цьому місяці більшість робіт по посадці розсади і саджанців плодових і декоративних культур завершені. До збору і переробки рясного врожаю ще далеко. У садівників залишається час для того, щоб спокійно прогулятися по саду і насолодитися красою декоративних багаторічних рослин. Описати в одній статті всі рослини, квітучі в червні, практично неможливо.

Кінець весни і початок літа мають одну важливу для садівників особливість — рослини в цей період інтенсивно ростуть і нарощують зав’язь, майбутній урожай, при цьому вони споживають величезну кількість води і поживних речовин. Тому-що? правильно, їм потрібно допомогти! особливо в регіонах з бідними і піщаними грунтами, в яких мало поживності, та й вода йде, як пісок крізь пальці. Рослинам в цей період необхідний регулярний полив і підгодівлі.

Смачний пиріг з листкового тіста по-східному, з м’ясом, овочами, фініками і вареними яйцями. Цю страву можна приготувати із залишків вчорашнього рагу, вареного м’яса або залишків запеченої курочки. Варене м’ясо і запечену курочку раджу подрібнити і добре приправити — полити розтопленим вершковим маслом, посипати меленою зірою, ароматною паприкою і чилі. В іншому процес приготування простий-розкачати тісто, шарами укласти начинку і відправити в прогріту духовку на півгодини.

Серед плодоносних рослин, які можна вирощувати і в кімнатному форматі, цифомандра в останні роки стала справжнім хітом. Перебравшись з оранжерей і ботанічних садів в кімнати, легендарне (і розкішне) томатне дерево ще більше посилило декоративність зелені, але не втратило і здатності до плодоношення. Отримувати урожай ароматних, солодких і екзотичних фруктів до столу і при цьому стати володарем справжнього діжкового екзота – спокуса для багатьох.

Фалафель-вегетаріанські котлети з нуту. Це корисне і смачне блюдо підходить для пісного меню і вегетаріанцям, оскільки серед інгредієнтів немає продуктів тваринного походження. Готовий фалафель можна зберігати в холодильнику 2 дні. Перед приготуванням нут промивають, замочують в 2-х літрах холодної джерельної або фільтрованої води. Воду 2-3 рази змінюють. Зазвичай боби вимочують від 8 до 24 годин, в процесі вони розбухають, змінюють колір з блякло-жовтого на теплий золотистий.

Серед овочевої зелені шпинат займає одне з перших місць за своїми корисними і поживними властивостями. Довгий час вважалося, що в цьому трав’янистому рослині родом з азії міститься велика кількість заліза − цілих 35 мг в 100 г продукту. І хоч реальні показники в 10 разів нижче, міф зробив свою справу і подарував шпинату світову славу. За корисні і навіть лікувальні властивості його використовують в якості інгредієнта для салатів і різних перших і других страв.

Його називають хміль сланкий, хміль пивний, хміль в’юнкий, горкач… Ця потужна і красива ліана має все, щоб бути корисною людині. Хміль шануємо у багатьох народів світу, він є символом родючості, міцного господарства, здалі, щастя і довголіття, його зображують на гербах і монетах. Але багато дачники йому зовсім не раді. Хміль має властивість бурхливо розростатися, пригнічуючи ріст культурних рослин навколо себе. Але чи так необхідно з ним боротися?

Тривала весна, прохолодна погода, перепади температур і часті опади вже створили стресову ситуацію і спровокували появу різних хвороб на багаторічних і однорічних культурах. Вже виявляється на листках плодових парша і моніліальний опік. На овочевих-фітофтора і пероноспороз. Шкідники теж дають про себе знати. Почав активізацію і спаровування колорадський жук. Повсюдно спостерігається попелиця, кліщі, листовійки, різні мінуючі молі.

Будь-який садівник знає про те, що грунт час від часу потребує добриві, інакше розраховувати на хороший урожай не доведеться. Однак використання неорганічних речовин може привести до того, що так любовно вирощені помідори або ж полуниця будуть становити загрозу для життя і здоров’я за рахунок підвищеного вмісту «хімії». Вихід з цієї ситуації простий-потрібно використовувати для добрива городу органіку, яка містить в собі масу корисних речовин і при цьому є абсолютно безпечною. До таких речовин відноситься деревна зола.

Її корисні властивості відомі ще з незапам’ятних часів. Не дивно, що наші предки при розбивці присадибної ділянки часто не викорчовували, а випалювали рослинність, що дозволяло значно підвищити родючість грунту. І в наші дні багато дбайливі господарі не викидають пічну золу, а збирають її для того, щоб по весні обробити нею город.

склад і корисні властивості деревної золи

Зола багата фосфором і калієм, вона відноситься до розряду мінеральних лужних добрив, які дуже сприятливо впливають на склад і структуру родючого шару грунту. Таке добриво ідеально підходить для землі з підвищеним рівнем кислотності, так як виступає в якості нейтралізатора. Крім збагачення корисними речовинами, серед яких-цинк, магній, фосфор, залізо і молібден — зола сприяє прискоренню процесу утворення перегною. Це означає, що після збору врожаю родючий шар грунту не буде стоншуватися, і до наступного сезону вона буде готова дати відмінний урожай.

Так як зола відноситься до лужних добрив, то паралельно з підживленням грунту вона прекрасно відлякує шкідників і допомагає зберегти урожай . Доведено, що ця речовина не переносять равлики і мокриці, а також капустянки і кроти. Крім цього, золою можна замінювати вапно при обробці компосту для зниження його кислотності. Це натуральна речовина дозволяє зробити грунт більш пухкої і м’якою, завдяки чому вона збагачується киснем, в якому так потребують рослини.

Слід враховувати, що навіть на ділянці з перегноєм навесні важко уникнути процесу вимивання корисних речовин із землі талими водами. З цієї причини щороку грунт слід удобрювати, і деревна зола в цьому відношенні є найбільш оптимальним варіантом.

які породи дерев найкраще підходять для отримання золи?

Не секрет, що деревина різних дерев відрізняється не тільки щільністю і структурою, але і хімічним складом. Природно, це відбивається і на якості золи, підбирати яку потрібно в залежності від типу грунту. Так, якщо вона потребує підживлення калієм, то найкраще використовувати золу листяних порід дерев. У свою чергу, зола, отримана з хвої, містить досить багато фосфору.

На практиці зола, отримана з будь-яких порід дерев, може бути з успіхом використана для добрива присадибної ділянки. Особливо яскраво ефект проявляється на піщаному грунті, дозволяючи підвищити врожайність фруктів і овочів в кілька разів.

як правильно вносити золу в грунт?

Існує кілька варіантів удобрення грунту золою. Якщо ви тільки готуєте присадибну ділянку до посадки, то з осені доцільно посипати добривом грунт, а потім перекопати город. Для суглинків золу беруть з розрахунку 100 г на 1 кв. Метр, а для піщанику – 70-80 г на таку ж площу. Якщо земля досить родюча і» жирна«, то для підгодівлі досить буде використовувати 30-40 г золи на один»квадрат».

При висадці садових дерев і чагарників золу дуже добре додавати в свіжовириті лунки – це дозволить молодим рослинам швидше вкоренитися і стане прекрасним підживленням. Для плодових дерев досить насипати в лунку 2 столових ложки цього органічного добрива,Архаичните цивилизации. Само во античка грција … … симболи, знаци и симболи. Енциклопедија

Книги

  • кога сонцето се враќа. Роденден на астрологијата. Како да се работи со мапи од соларни се враќа, tsypin стр .. Книгата содржи материјали потребни за работа со мапи од соларни се враќа. Методолошки структура на книгата е почитуван од страна на комплетноста и детали на презентацијата на алгоритми за работа со…