Як сушити кінзу в домашніх умовах на зиму

17

Неповторний смак і пікантний аромат зробили кінзу улюбленою приправою в кухнях усього світу. Мало хто знає, що саме в сушеному коріандрі (друга назва прянощі) зберігається найбільша кількість корисних компонентів. Висушити кінзу і її насіння можна різними способами.

Користь сушеної кінзи

Завдяки багатому хімічному складу і великій кількості вітамінів, трава міцно влаштувалася в списку корисних для здоров’я рослин.

Кінза (після сушіння) надає благотворний вплив на організм:

  • виводить шлаки і токсини;
  • надає загальну тонізуючу дію;
  • підвищує імунітет;
  • знижує нервове перенапруження, втома;
  • насичує клітини крові корисними мікроелементами;
  • очищає стінки зубів і порожнину рота від нальоту;
  • перешкоджає утворенню тромбів, очищає судини;
  • допомагає усунути зайву рідину;
  • чинить антибактеріальну дію.

Недуги, з якими допомагає впоратися трава:

  • болі в суглобах, артрити;
  • гельмінти;
  • грижові болі;
  • нудота, діарея;
  • грибкові або бактеріальні інфекції;
  • карієс;
  • метеоризм;
  • геморой;
  • судоми;
  • кір.

Недотримання правил зберігання або сушіння кінзи призводить до загальної слабкості, запаморочення і розладу шлунка. На листках трави розвиваються невидимі для людського ока цвілеві гриби, які і викликають недугу.

Чи можна сушити кінзу на зиму

Кінзу можна вживати після сушіння. Цей спосіб дозволяє зберегти в приправі мікро — і макроелементи практично в повному складі.

Збір і підготовка до сушіння

Збирають кінзу для сушіння, коли гілки трави досягли у висоту 12-15 см.головне, щоб коріандр не встиг викинути парасольки. Кінзу для сушіння заготовляють в ранкові години, коли зійшла роса, в суху погожу погоду. Гілки трави зрізають близько до землі.

З появою суцвіть листя кінзи стають грубими, починають гірчити

Етапи підготовки продукту до сушіння:

  1. кінзу перебирають, видаляють пошкоджені, мляві, пожовклі гілки.
  2. траву збирають в пучки, так її легше мити. Набирають воду в миску, промивають кінзу кілька разів. Рідина після опускання повинна залишатися чистою.
  3. кінзу розкладають на паперові рушники, дають стекти воді протягом 20-30 хв.

Якщо кінза переросла, на ній з’явилися парасольки, не варто засмучуватися. Насіння коріандру також підходять для сушіння на зиму. Їх використовують при приготуванні м’ясних страв і маринадів.

Як правильно сушити кінзу в домашніх умовах

Існує чотири способи отримати якісний продукт шляхом сушіння:

  • на свіжому повітрі;
  • в електросушарці;
  • в духовці;
  • в мікрохвильовці.

Найбільше корисних компонентів залишається до кінзи, висушеної в природному середовищі і електросушарці. Але в першому випадку на продукт осідає пил. При сушінні в електродуховці слід стежити за температурою. Якщо вона занадто висока, це погубить всі вітаміни і мікроелементи трави.

На відкритому повітрі

Щоб зберегти насичений колір продукту, максимум корисних складових, аромату і смаку, не можна залишати кінзу на сушку під прямими сонячними променями. Це перетворить коріандр на сіно.

Оптимальна температура навколишнього середовища для отримання якісної сировини+25 … + 30⁰с

Правила, яких слід дотримуватися, якщо сушимо кінзу на зиму в домашніх умовах:

  1. підготовлені пучки трави розташовують на щільному папері або рушниках. Вони вберуть зайву вологу, яка випаровується в процесі сушіння.
  2. як тільки листя трави почнуть темніти, час від часу кінзу перевертають. Необхідно домогтися, щоб зелень сохла рівномірно.
  3. коли пучки кінзи рівномірно подвянут, придбають рівну забарвлення пляшково-зеленого відтінку, їх підвішують так, щоб між в’язанками вільно циркулював повітря.

На замітку! сировина після сушіння вважають готовим, якщо листя трави стали коричневого кольору.

В електросушарці

В електросушарці можна сушити зелень кінзи на зиму, і зберегти листя зеленими. Головне, правильно виставити температуру.

Алгоритм, як сушити кінзу в електросушарці, зберігши корисні компоненти:

  1. перебрані, вимиті листя і стебла трави розкласти на піддонах.
  2. виставляють температурний режим сушіння: мінімум + 35⁰с, максимум – +50⁰с. Більш висока температура призведе до розщеплення ефірних масел трави. Вони просто зникнуть.
  3. якщо є одна з опцій «фрукти», «овочі» або «трава», виставляють будь-який з цих режимів.

Сушка кінзи в електросушарці займає не менше 3-4 годин. В цей час рекомендують кілька разів поміняти листи з травою місцями. При необхідності, кінзу досушують на повітрі. Її залишають на кілька годин на захищеному від світла місці.

В духовці

Вдаватися до сушіння кінзи в духовій шафі слід, в крайньому випадку, якщо немає можливості скористатися іншими способами заготівлі прянощі на зиму. Основна умова, виставити мінімальний температурний режим, щоб ефірні масла збереглися в продукті.

Як висушити кінзу в духовці:

  1. на піддон застеляють шар пергаментного паперу. Зверху укладають готову до просушування кінзу.
  2. деко ставлять на верхню полицю, включають прилад, виставляють температуру в межах +35…+40⁰с, при цьому дверцята не закривають.
  3. сушка займає від двох до чотирьох годин. За цей час кінзу кілька разів перемішують.
  4. після закінчення зазначеного часу духову шафу відключають від електроживлення. Остуджують кінзу при кімнатній температурі. Якщо є необхідність, приправу досушують в природних умовах.

Важливо! готовність сировини перевіряють тільки після того, як воно повністю охолоне.

У мікрохвильовці

Якщо кінзу потрібно висушити швидко, з мінімальними витратами електроенергії, мікрохвильовка – оптимальний варіант.

Алгоритм дій:

  1. траву перед сушінням миють, висушують паперовими рушниками, відрізають товсті хвости.
  2. дно страви для мікрохвильовки застеляють шаром паперових рушників.
  3. траву викладають тонким шаром, зверху накривають ще одним паперовим рушником. Під час сушіння воно вбере в себе виділяється зеленню вологу.
  4. форму відправляють в мікрохвильовку, включають на 1-2 хвилини.
  5. траву перемішують. Ще кілька разів включають на 20-30 секунд.

Кінза готова, коли трава починає кришитися в руках.

Як сушити насіння коріандру

Насіння дозріває до кінця літа, але нерівномірно. Їх збирають, коли встигне більше половини врожаю. Тоді втрати будуть мінімальними, а недостиглі насіння в процесі сушіння дійдуть до кондиції.

Збір сировини проводять, коли дозріло 60-70% зерен

Як сушать насіння кінзи:

  1. надземну частину рослини разом з парасольками акуратно зрізають гострим ножем, щоб знизити втрати сировини.
  2. стебла укладають в картонні ящики, шапками вниз. Кінзу переносять на горище або будь-яке інше приміщення, де є хороша вентиляція повітря і протягом дня зберігається висока температура.
  3. з стебел формують пучки, підвішують їх капелюхами вниз. Під плантацією розстеляють тканину.
  4. в процесі сушіння насіння кінзи будуть обсипатися на підстилку. Для повного висихання сировини необхідно не менше двох тижнів.
  5. через зазначений час додатково розтирають капелюшки, щоб зібрати залишки.

Зібрану сировину просівають. Насіння трави готові до використання за призначенням в кулінарних рецептах.

Як правильно зберігати

Важливо! добре висушена приправа, кришачись в руках, видає хрускіт.

Відразу після закінчення процедури упаковувати кінзу на зберігання не рекомендують. Необхідно залишити траву на повітрі, щоб випарувалася залишкова волога.

Сушену кінзу найкраще зберігати в керамічній (скляній) тарі. У таких ємностях заготівля не постраждає від перепадів температури. В крайньому випадку, можна скористатися полотняними мішками.

Висушену кінзу зберігають в темному прохолодному приміщенні, не допускаючи попадання на неї прямих сонячних променів

Увага! термін придатності кінзи-не більше одного року.

Якщо за цей час на сировину з’явилися плями, воно поміняло колір або аромат, траву краще утилізувати.

Застосування в кулінарії

Незалежно від того, яким способом була висушена кінза, вона має гіркуватий присмак, густий пікантний аромат.

Як застосовують сушену кінзу в кулінарії:

  • щіпку приправи додають в перші страви, надаючи йомуНасичений смак;
  • цілі гілочки кладуть в маринади для м’яса. Так їх легше виловити і прибрати під час приготування;
  • у другі страви (шашлик, яловичина, баранина) заготовку вводять в кінці готування.

Кінза відмінно поєднується з підливами, томатними соусами. Її подають з аджикою.

При використанні прянощі в їжу, головне, додавати кінзу в невеликих кількостях.

Протипоказання до вживання

Якою б корисною не була приправа, у неї є ряд протипоказань до застосування. Коли потрібно відмовитися від вживання кінзи:

  1. за два тижні до хірургічного втручання. Трава кінзи істотно знижує вміст цукру в крові. Це може негативно позначитися на стані пацієнта під час операції;
  2. кінза після сушіння може викликати алергію. Вона проявляється у людей, які страждають реакціями на петрушку, кріп та інші пряні трави.
  3. діабетикам слід з обережністю вживати кінзу після сушіння. Щоб уникнути критичних наслідків рекомендують ретельно контролювати рівень цукру в крові.
  4. досліджень, як впливає зелень кінзи на жінку і плід під час вагітності, ніхто не проводив. Також не рекомендують вживати пряність під час лактації.

Людям, що страждають гіпотонією, можна включати кінзу після сушки в раціон. Але слід пам’ятати, що вона знижує артеріальний тиск.

Висновок

Висушити кінзу в домашніх умовах можна декількома способами. Кожен з них має свої тонкощі. Головне, правильно підготувати сировину до сушіння, потім стежити за станом прянощі. Якщо на листках з’явилися темні плями, вони змінили колір або аромат, такий коріандр для подальшого зберігання не підходить. Від трави буде більше шкоди, ніж користі.