Бюретки призначення. Бюретка — що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

4

Видів спеціального лабораторного посуду безліч. Одні використовуються для зберігання і фільтрації робочого матеріалу, інші необхідні для роботи лабораторного обладнання. А за допомогою третіх, таких як лабораторні бюретки, виробляють точні вимірювання обсягів робочих рідин.

Бюретка являє собою довгу трубку, на поверхню якої наноситься градуйована шкала. За допомогою неї проводять виміри рідин беруть участь в процесі дослідів і досліджень. Існують різновиди з кранами або гумовими затворами на кінці.

Лабораторні бюретки компанії borosil

Центр науково-технічного співробітництва «хімбіобезпека» вже довгий час є партнером компанії borosil, яка займається виробництвом всіх видів лабораторного скляного посуду. Вся продукція компанії виготовлена зі спеціального боросилікатного скла і відрізняється високою надійністю, оскільки проходить суворий контроль якості і калібрування на спеціальному обладнанні, що виключає попадання на ринок бракованих партій.

У нашому каталозі представлений весь асортимент лабораторних бюреток загального призначення і з автоматичною установкою. Всі вони оснащуються кранами, виготовленими зі спеціального скла яке не розширюється при нагріванні, що гарантує плавність закриття при роботі з нагрітими рідинами.

На всій продукції borosil написи і градуйовані шкали наносяться спеціальною білою емаллю, яка дуже стійка до стирання і відмінно читається навіть при роботі з темними рідинами. При бажанні у нас можна купити лабораторні бюретки, написи на яких будуть нанесені синім або бурштиновим кольором.

Центр науково-технічного співробітництва «хімбіобезпека» реалізує всі види лабораторного посуду. У нашому каталозі ви знайдете повний список бюреток з докладним їх описом і кодами, за якими легко зробити замовлення продукції з необхідним набором параметрів, таких як місткість, інтервал градуювання і допустимим відхиленням.

Щоб купити оптову партію лабораторних бюреток або дізнатися вартість цікавить вас позиції, зателефонуйте за контактним телефоном і наші менеджери оперативно нададуть вам всю необхідну інформацію.

Виготовлені з боросилікатного скла з низьким коефіцієнтом теплового розширення скла

Індивідуально відкалібровані на автоматичній машині для калібрування для високої точності

Градуювання і написи нанесені білою емаллю для підвищеної видимості при роботі з темними розчинами

Вибір кранів птфе, кранів boroflo і прямих скляних кранів

Бурштинові і сині кольори відміток можуть робитися за запитом

Дотримання високих стандартів якості відповідно до iso /din 385

Точність, надійність і довговічність є основними якостями бюреток. Тільки компанія borosil може запропонувати вам ці три переваги навіть після повторного використання бюреток, оскільки вони зроблені професіоналами з кращих матеріалів. Найточніші трубки вибираються для забезпечення рівномірної і точної градації. Кожна бюретка індивідуально калібрується на повністю автоматичній машині для калібрування з високою точністю. Всі градуювання нанесені міцною білою емаллю. Клапани крана не взаємозамінні.

Бюретки boroflo оснащені різьбовим краном boroflo он (загального призначення) з птфе шпинделями, представляють наступні експлуатаційні переваги:

Мастило не потрібно, що гарантує відсутність забруднень, викликаних змащувальними речовинами

Відмінне управління потоком, що є важливим для бюретки

Унікальне політетрафторетиленове/скляне ущільнення забезпечує відсутність витоків

Відсутність пружин або затискних пристосувань дозволяє легко їх демонтувати і очищати

Відсутність нижніх поверхонь призводить до низької абсорбції радіоактивності

Послідовна робота між 0°с і 50°с

Бюретка — циліндрична скляна трубка з поділами, краном або затискачем, проградуйована у мілілітрах. Бюретки застосовують для точного вимірювання невеликих обсягів і при титруванні. Розрізняють бюретки об’ємні, вагові, поршневі, газові і мікробюретки.

Рис. 81. Бюретки: з одноходовим краном (а), гумовою трубкою (б), триходовим краном (в) і автоматичним нулем (г). Пристосування для відліку обсягів рідини (д, е)

Об’ємні бюретки (рис. 81, а-г) з ціною поділу в 0,1 мл дозволяють вести відлік з точністю до 0,02 мл.безкранові бюретки мора (рис. 81, б) мають в нижній частині гумову трубку/с капіляром 2. Гумова трубка перетискається або затискачем мора (див. 37, б), або всередину її закладають скляну кульку 3 або паличку з кулястим потовщенням. Рідина з такої бюретки випливає при натисканні пальцями на верхню частину кульки. Бюретки з гумовою трубкою застосовують для слабо лужних розчинів, зазвичай заїдають притерті скляні крани.

Недолік таких бюреток в тому, що гумова трубка на початку і в кінці виливання розчину розтягується в різному ступені, внаслідок різниці гідростатичних тисків і різного ступеня обтиску кульки пальцями. Похибка буде менше, якщо використовувати порівняно товстостінний і короткий еластичний шматок гумової трубки, а затиск надягати на неї завжди на одному і тому ж місці. При цьому слід також уникати розчинів, що окислюють каучук, зокрема розчинів йоду у водному розчині ki.

Якщо розчин залишає на стінках бюретки прилипли краплі, то її піддають силіконування.

Заповнюють бюретку розчином через воронку з коротких,кінцем, що не доходить до нульового поділу. Потім розчин спускають так, щоб він заповнив всю частину бюретки нижче крана або затиску до нижнього кінця капіляра. Тільки після цього розчин в бюретці встановлюють на нульовий поділ, при цьому в нижній її частині не повинно залишитися жодного бульбашки повітря. Можна заповнювати бюретку і знизу, якщо вона має двоходовий кран 2(рис . 81, в). Для цього до зігнутої трубці 1 приєднують гумовий шланг від склянки з розчином.

У бюретці з автоматичним нулем (мал. 81, г) нульовою відміткою є верхній зріз відростка 4. Коли розчин, що подається знизу через трубку 1 піднімається до верхнього відростка 4, надлишок його буде стікати з бюретки через трубку 3 після припинення подачі розчину рівень його встановить автоматично на верхньому зрізі відростка. Першу мітку χ шкалою такої бюретки позначають 1 мл.

Місцем відліку рівня розчину в бюретці завжди вибираю нижній край 1 меніска (рис. 81, д). По цьому краю і калібрують бюретку. Тільки в разі непрозорих розчинів (водний розчин kmno4, розчин i2 у водному розчині ki та ін.) необхідно робити відлік по верхньому краю 2 меніска.

Точне визначення нижнього краю меніска утруднено явищем відображення, можливі похибки і від паралакса, їсть очі не будуть знаходитися точно на висоті меніска (див.рис 79, а). У мірних колб і піпеток мітка оточує горло або трубку цілком, що дозволяє взяти точний відлік. У бюреток ж мітка займає тільки частину окружності трубки. Поетом для правильного відліку рівня розчину в бюретці застосовують різні пристосування. Наприклад, тримають позаду бюретки шматок білого картону або матову скляну пластинку.

Найбільш ефективним пристосуванням для відліку рівня розчину є шматок щільного білого паперу 3 з нижньою зачорненою частиною (рис. 81, д). У шматку паперу роблять два горизонтальних розрізу такої довжини, щоб папір як кільці можна було одягнути щільно на бюретку і переміщати по ній.

Верхній край горизонтальної чорної смуги 4 розташовують у нижнього краю меніска, який від цього стає більш чітким, майже чорним, так як усувається заважає відліку відображення. Рекомендується також на середній частині паперу, розташованої ззаду бюретки між горизонтальними розрізами, нанести чорну вертикальну риску 5. Тоді проектуються 2 конуса меніска, що сходяться вершинами точно у нижнього його краю.

82. Установка бюреток для серійних аналізів з введенням розчину в [верхню (а) і нижню (б) частину бюретки 1 — склянка тищенко; 2 — гумовий шланг 3 — склянка з титрованим розчином; 4 — трійник; 5 — бюретка; б — хлорокальцевая трубка 3 — аналізовані розчини; 8-штатив

Верхній кінець бюретки закривають від попадання пилу і випаровування розчину маленьким стаканчиком або широкої, але короткою пробіркою. На рис. 82 наведені схеми установки бюретки для частого титрування аналізованих проб одним і тим же розчином. В установці типу а бюретку 5 заповнюють розчином зверху з бутля 3 через нижній кран, а в установці типу б — знизу через триходовий кран. Принцип роботи цих установок зрозумілий з малюнка. Щоб захистити розчини в бюретці і бутлях від взаємодії зВипускаються піпетки різної місткості від 1 до 200 мл

Бувають вимірювальні градуйовані циліндричні піпетки (рис. 88, а) місткістю від 1 до 25 мл з градуюванням шкали 0,1 або 0,01 мл і прості. Проста піпетка являє собою довгу вузьку скляну трубку з розширенням в середній частині (мал. 88, б). Нижній кінець трубки відтягнутий, на верхній частині трубки є кільцева мітка. Вузька трубка забезпечує точне вимірювання об’єму рідини. Випускаються також піпетки спеціального призначення, наприклад для відбору сірчаної кислоти з запобіжним кулькою над міткою на верхній частині піпетки.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Піпетка повинна бути абсолютно чистою. При виливанні рідини з неї на внутрішніх стінках не повинно залишатися крапель, так як це веде до великого спотворення вимірювань обсягу. Рідина повинна рівномірно змочувати стінки піпетки. Миють піпетки, занурюючи їх у високий посудину з хромової сумішшю на деякий час спочатку одним кінцем, потім іншим. Після цього змивають водопровідною водою і обполіскують піпетку струменем дистильованої води з промивалки. Зовні піпетку витирають насухо рушником. Чисті піпетки зберігають в спеціальному штативі або у високому циліндрі, на дно якого кладуть листок фільтрувального паперу. Верхній кінець піпетки закривають скляним або паперовим ковпачком.

Перед вживанням піпетки обполіскують тим розчином, яким передбачається їх наповнювати. Для цього частина розчину наливають в стакан і з нього відбирають в піпетку трохи розчину, обполіскують їм внутрішні стінки піпетки, обертаючи її в горизонтальному положенні.

Для відбору рідини піпетку правою рукою беруть за верхню частину (уникаючи дотику до середньої розширеної частини її) і глибоко занурюють нижній кінець піпетки в розчин. Лівою рукою притримують посудину, з якого відбирають рідину і ротом всмоктують рідину в піпетку так, щоб рівень в ній виявився на 2-3 см вище мітки. Припинивши засмоктування рідини, швидко закривають верхній отвір піпетки вказівним пальцем, щоб рідина не виливалася з піпетки. Палець попередньо злегка зволожують водою. Закриту пальцем піпетку тримають так, щоб мітка перебувала на рівні очей. Злегка послаблюючи натиск пальця на отвір піпетки, спускають надлишок рідини до тих пір, поки меніск не досягне мітки. Коли меніск торкнеться мітки, отвір піпетки щільно закривають, посилюючи натиск пальця, потім переносять вміст піпетки в колбу або в стакан.

Для виливання розчину з піпетки кінчик її притуляють до стінки склянки (або колби), а піпетку тримають вертикально. Коли витікання розчину закінчиться, не відривають кінчика піпетки від стінки судини протягом 5 с, відраховуючи про себе «двадцять один, двадцять два» і т.д. До двадцяти п’яти. Потім виймають піпетку, при цьому не струшують і не видувають з піпетки останньої краплі розчину, утримуваної капілярними силами. При всіх роботах з піпеткою користуються одним і тим же прийомом наповнення піпетки і виливання розчину з неї.

Для засмоктування в піпетку легколетучих або отруйних рідин користуються гумовою грушею або водоструминним насосом. До водоструминного насоса (через запобіжну склянку вульфа) приєднують піпетку гумовою трубкою довжиною близько 10 см.після засмоктування рідини вище мітки гумову трубку над кінцем піпетки згинають під прямим кутом, герметично закриваючи піпетку, і від’єднують водоструминний насос. Змінюючи натиск на згин трубки, обережно спускають рідину до мітки. Після роботи піпетку негайно миють водою, обполіскують дистильованою водою і сушать в штативі (рис. 88, в).

При місткості піпетки 20 мл обсяг однієї краплі (приблизно 0,05 мл) становить близько (0,05-100)/20 = 0,25%. Тому необхідно найретельнішим чином стежити, щоб на внутрішніх стінках піпетки не залишалося жодної краплі розчину. Якщо такі краплі виявлені, піпетку знову ретельно миють.

Бюретки

Бюретка служить для титрування; являє собою довгу циліндричну скляну трубку, градуйовану по довжині на мілілітри і їх десяті частки. Нижній кінець трубки звужений і забезпечений прямим або бічним краном (рис. 89). Звичайні бюретки бувають місткістю 25-50 мл.відлік по бюретці ведуть до сотих часток мілілітра, виробляючи поділ десятої частки мілілітра на око. Результати титрувань в лабораторному журналі записують з двома знаками після коми (наприклад, 24,98 мл, а не 25,0 або 25 мл). Відлік обсягу безбарвного розчину проводять по нижній частині меніска, пофарбованого по верхньому краю його.

Для вимірювання малих обсягів в мікрометоді застосовують мікробюретки банга з прямим або бічним краном (рис. 90). Бюретки з боковим краном зміцнюються в дерев’яному штативі. Місткість їх буває від 1 до 10 мл з градуюванням до 0,01 або 0,001 мл; відлік по ним проводиться до 0,001 мл.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Перед застосуванням бюретку ретельно миють. Можна швидко вимити бюретку, застосовуючи суміш концентрованої сірчаної кислоти з пероксидом водню. В бюретку наливають 5-10 мл концентрованої h2so4 і 1-2 мл 30%-ной h2o2. Перемішавши суміш збовтуванням, змочують нею стінки бюретки, нахиляючи і повертаючи бюретку над раковиною. Суміш в бюретці розігрівається і добре відмиває стінки. Обробивши бюретку, суміш виливають, а бюретку миють водою. Бюретку миють також водою з милом або з содою, використовуючи йорж на довгому стрижні. Дротяну ручку йоржа потрібно обернути папером або надіти на неї тонку гумову трубку, щоб вона не дряпала краю і стінки бюретки.

Кран бюретки виймають з обойми і ретельно протирають фільтрувальним папером від вологи і від старого мастила. Обойму крана протирають згорнутою в трубку фільтрувальним папером. Кран рівномірно змащують тонким шаром вазеліну або спеціального мастила. Місця навколо отвору залишають несмазанными. Кран вставляють в обойму і, повертаючи його, «притирають», поки шар мастила не стане абсолютно прозорим. У бюретках виробництва ндр і чсср кран закріплений в обоймі пластмасовою шайбою, такі крани не розбирають і не змащують.

Не можна з брудного посуду переливати розчини в бюретку, не можна рясно змащувати кран бюретки вазеліном. Не можна закривати отвір бюретки пальцем під час миття. Все це веде до забруднення стінок бюретки жиром. Якщо під час роботи помічено, що на стінках бюретки залишаються краплі розчину, то необхідно знову ретельно вимити бюретку.

Для роботи бюретку зміцнюють в лапці штатива в строго вертикальному положенні. Якщо після миття бюретки потрібно відразу ж приступити до титрування, бюретку двічі споліскують невеликими порціями того розчину, яким мають намір титрувати.

Наповнюють бюретку розчином через невелику чисту і суху воронку; після наповнення бюретки воронку відразу ж прибирають; залишати її в бюретці не можна. Бюретку щоразу наповнюють вище нуля. Нижній відтягнутий кінець бюретки повинен бути заповнений розчином. Для видалення з нього бульбашок повітря після наповнення бюретки відкривають кран і зливають сильним струменем частина розчину. Якщо таким чином не вдається видалити повітря з кінця бюретки, кінець її опускають в стакан з розчином, відкривають кран і засмоктують трохи розчину. При цьому бульбашка повітря спливає, кран закривають і наповнюють бюретку як зазвичай. Бюретку встановлюють на нуль, після того як переконаються, що в ній не залишилося бульбашок повітря.

Після роботи розчин виливають з бюретки. Для промивання бюретку двічі наповнюють доверху дистильованою водою і зливають її. При зберіганні бюретку наповнюють водою і накривають скляним ковпачком або пробіркою. Можна також зберігати бюретку порожній і сухий, закривши її зверху від пилу.

При відліку очей спостерігача повинен знаходитися точно на рівні нижнього краю меніска. Щоб при відліку меніск був чітко видно і мав завжди один і той же вигляд, спостереження ведуть на тлі чорного екрану. Як екран можна використовувати розрізаний уздовж шматочок гумової трубки довжиною близько 2 см, який надягають на бюретку (рис. 91). Для цієї ж мети іноді на сторону, протилежну шкалі бюретки, наносять білу або кольорову смужку уздовж бюретки.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Помилки в відліках по бюретці є головним джерелом помилок в титриметричному аналізі. Особливо часто подібні помилки допускають початківці хіміки, займаючи неправильне положення при відліку (рис. 92). Відносна помилка відліку, замість допустимого значення 0,1%, може досягти 0,3% або навіть 0,5%.

При кожному титруванні обов’язково потрібно встановлювати рівень рідини в бюретці на нуль. Для отримання більш точних результатів необхідно, щоб обсяг витраченого на титрування розчину не перевищував місткості бюретки і разом з тим не був занадто малий (не менше 10 мл). Якщо відраховується обсяг перевищує місткість бюретки, то виникає необхідність провести два відліки і відповідно отримати дві помилки. Якщо обсяг занадто малий, то відносна помилка вимірювання становить занадто велику частину від вимірюваної величини. Якщо помилка відліку становитьПіпетки повинні бути завжди чисто вимитими; їх слід тримати в особливому штативі і закривати верхню частину чистим фільтрувальним папером для захисту від пилу. При відсутності штатива піпетки можна зберігати у високому скляному циліндрі, на дно якого кладуть кілька кружечків фільтрувального паперу.

Слід також мати на увазі, що піпетки калібровані по воді, і ними слід користуватися для вимірювання об’єму рідин, по в’язкості близьких до води.

Наповнюють і спорожняють піпетки наступним чином. Опустивши кінчик піпетки з однією міткою в рідину, засмоктують гумовим балоном або шприцом рідина трохи вище верхньої мітки. Потім швидко закривають верхній отвір піпетки злегка змоченим вказівним пальцем і обережно послаблюють натиск пальця на отвір піпетки так, щоб нижній край меніска встановився на мітці. При цьому піпетку тримають так, щоб мітка перебувала на рівні ока (рис. 35). Посиливши натиск пальця, припиняють витікання рідини з піпетки. Кінчиком піпетки стосуються стінок судини, з якого набирають рідину, і швидко переносять піпетку до судини, в який повинна бути влита рідина. Тримаючи піпетку вертикально над посудиною, притуливши кінчик («носик») її до стінки судини, послаблюють натиск пальця на верхній кінець піпетки, щоб рівень рідини став повільно знижуватися, поки він не знизиться до нижньої мітки, після чого підсилюють натиск на отвір піпетки, вичікують 15-25 с і без струшування останньої краплі віднімають піпетку від стінки судини.

Не допускається видувати рідину, що залишилася в відтягнутому кінчику піпетки, і швидко виливати рідину, так як при цьому деяка частина рідини залишається на стінках піпетки. Слід зауважити, що час витікання рідини залежить від розміру нижнього отвору носика піпетки і її місткості. Розмір отвору повинен бути таким, щоб вода витікала з піпетки в наступні терміни:

Якщо отвір піпетки більше необхідного, то його зменшують обережним оплавленням, а якщо воно мало, сточують кінчик наждачним папером або дрібним напилком.

Наповнення і спорожнення градуйованих піпеток проводять аналогічно описаному вище, за винятком того, що рідини дають вільно стекти до потрібної мітки, вичікують 15 с, торкаючись кінчиком піпетки внутрішньої стінки судини, і встановлюють меніск точно на потрібній позначці.

Силіконування піпеток і бюреток

Обсяг деяких водних розчинів буває важко відміряти, так як на внутрішній стінці судини залишаються прилиплі краплі розчину. У таких випадках рекомендується попередньо покривати внутрішню поверхню судини найтоншої силіконовою плівкою, що не змочується водою. При цьому меніск стає опуклим.

Для додання гідрофобності чисто вимиту і висушену посуд заповнюють 2% розчином диметилдихлорсилану (ch3)2sicl2 в діетиловому ефірі, витримують 1-1,5 хв, після чого розчин зливають в склянку (для подальшого використання), а оброблений посуд залишають у витяжній шафі до зникнення запаху і висушують при 120-140 °с.

У зв’язку з високою токсичністю диметилдихлорсилану запропоновано силіконування мірного посуду 3% розчинами поліметилсилоксанових рідин пмс-200 і пмс-300 в хлороформі. Чисту суху посуд заливають на кілька хвилин розчином силікону, який потім зливають і застосовують багаторазово. Посуд сушать 2 год при 180-210 °с.утворюється гідрофобна плівка не змивається водою і не руйнується кислотами, але змивається при кип’ятінні з 10% розчином naoh.

Мірні циліндри

Градуйовані мірні циліндри (рис. 36) призначаються для вимірювання обсягів рідини, що наливається або відливається в межах повного обсягу циліндра або його частини. Мірні циліндри калібрують на наливання або на відливання.

Мірні циліндри випускаються з носиком і з пришліфованою пробкою, з пластмасовим або масивним скляним підставою. Ціна найменшого поділу залежить від місткості:

Щоб відміряти необхідний обсяг рідини, її наливають в мірний циліндр до тих пір, поки нижній край меніска не досягне потрібного поділу.

Мензурки

Мензурки (рис. 37) застосовують як для грубих вимірювань об’єму рідин, так і для відстоювання каламутних рідин (осад збирається в звуженій частині). Калібрують їх на відливання.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Найменша ціна поділу мензурок становить 10% від номінальної місткості для мензурок на 50, 100 і 250 мл і 5% для мензурок місткістю 500 і 1000 мл.

Градуйовані мірні пробірки

Мірні пробірки (рис. 38, а) призначаються для проведення в невеликому масштабі простих хімічних операцій з вимірюванням обсягу. Їх можна використовувати нарівні з мірними циліндрами.

Центрифужні пробірки (рис. 38, б) служать для одночасного вимірювання об’єму осаду і надосадочної рідини після центрифугування суспензії.

Перевірка мірного посуду

У практиці хімічних лабораторій іноді доводиться перевіряти обсяг піпеток, бюреток і мірних колб. Така необхідність виникає при проведенні вимірювань з підвищеною точністю, при сумнівах в стандартності мірного посуду, при отриманні мірних виробів з ремонту і т.д.

Перевірка мірної посудини полягає у визначенні його істинної місткості vіст. В результаті перевірки знаходять поправку, яка являє собою різницю між істинною місткістю і номінальною, позначеної на вимірюваному посудині vном:

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Мірний посуд перевіряють, визначаючи масу дистильованої води (або ртуті в разі мікропіпеток), що міститься в ній або вилитої з неї при певній температурі і певному барометричному тиску. За масою води, користуючись таблицями, розраховують справжню місткість посудини і межі похибки (відхилення від місткості, зазначеної на мірному виробі).

За одиницю об’єму приймають істинний літр, тобто обсяг, займаний масою води в 1 кг при 3,98 °с і нормальному атмосферному тиску 1013 гпа (760 мм рт. Ст.).

При перевірці мірного посуду можна користуватися табл. 1, що показує, яку масу дистильованої води певної температури треба взяти при тій же температурі і нормальному атмосферному тиску, щоб обсяг її відповідав 1 л при 20 °с.

Дані табл. 1 розраховані на нормальний атмосферний тиск. Якщо тиск нижче нормального, то на кожен міліметр різниці додають поправку, зазначену в таблиці.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Якщо тиск вище нормального, поправку відповідно віднімають. Різниця між табличною і фактичною масою води відповідає dv в мілілітрах і частках мілілітра.

Приклад розрахунку. припустимо, що середнє значення маси води в обсязі перевіряється мірного судини з позначеною місткістю vном = 25 мл при 19 °с і тиску 750 мм рт. Ст. Виявилося рівним 24,980 р.по табл. 1 знаходимо, що при 19 °с маса 1 л води дорівнює 997,349 г, тобто. Маса 1 мл води дорівнює 0,997349 р. Розділивши 24,98 на 0,997349, знаходимо, що місткість мірної посудини дорівнює 25,046 мл. Поправка на тиск становить 0,0014*10 = 0,014 мл додаємо її до обчисленому обсягом і отримуємо vист = 25,06 мл. Звідси dv = vист — v ном = 25,06 — 25,00 = +0,06 мл

Гост 8.100-73 встановлює межі допустимої похибки dv перевіряються мірних судин, в залежності від їх класу точності і місткості.

Перед перевіркою мірний посуд ретельно очищають. Її вважають чистою, якщо при виливанні дистильованої води остання не збирається на внутрішніх стінках у вигляді цівок, смуг або крапель; внутрішня поверхня скляної посудини повинна залишатися рівномірно покритою тонкою плівкою води. Після очищення наливні заходи висушують, а відливні безпосередньо перед перевіркою змочують дистильованою водою.

При перевірці піпеток на аналітичних вагах визначають масу бюкса або колби з притертою пробкою, що вміщають принаймні триразовий обсяг піпетки. Дистильовану воду для перевірки піпеток наливають у велику колбу і тримають її не менше години поблизу ваг, щоб вода прийняла температуру повітря у ваговій кімнаті.

Піпетку з однією міткою наповнюють водою, як зазначено вище, і спускають воду в бюкс або колбу, дотримуючись раніше даних рекомендацій. Бюкс закривають кришкою і зважують. Не виливаючи води з бюкса, спускають в нього знову повну піпетку води і знову зважують. Таким же чином надходять і втретє. З трьох значень маси води беруть середню величину. Користуючись табл. 1, вносячи поправку на барометричний тиск, обчислюють справжню місткість перевіряється піпетки.

На нижній кінець градуйованих піпеток надягають гумову трубку зі скляним наконечником і затискачем і перевіряють піпетку так, як зазначено нижче для бюреток.

Перевірку мікропіпеток здійснюють, здебільшого, по масі ртуті (марки р0 або р1), що заповнює обсяг піпетки. Щільність ртуті q при кімнатній температурі наведена нижче:

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Значна щільність ртуті дозволяє з достатньою точністю визначатиМісткість микропипеток. Так, маса ртуті при повній місткості піпетки 0,1 мл становить приблизно 1350 мг, що дозволяє проводити зважування на звичайних аналітичних вагах. При похибки зважування 1 мг можна вимірювати обсяги, що обчислюються десятими частками мілілітра.

По гост 8234-77, маса ртуті в обсязі, відповідному повної місткості мікропіпетки 0,1 мл, повинна становити від 1342 до 1368 мг, а при місткості в 0,2 мл — від 2682 до 2736 мг.якщо маса отмеренной піпеткою ртуті виходить за наведені вище межі, то піпетки бракують.

Межі допустимої похибки dv для піпеток 2 класу з місткістю v:

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Перевірку піпеток з застосуванням ртуті слід виконувати з витяжних шафах, швидкість руху повітря в робочих отворах яких повинна бути 0,5-1 м/с.

Бюретки перевіряють по масі води, вилитої з них від нульової позначки до різних відміток, наприклад від 0 до 10 мл, від 0 до 20 мл, при певній температурі. Прийоми і техніка роботи ті ж самі, що і при перевірці піпеток. Всі відліки роблять після повного стікання рідини зі стінок бюретки.

Користуючись табл. 1, знаходять масу, яку повинна мати вода при даній температурі і атмосферному тиску і визначають різницю між номінальною і істинною місткістю перевіряється бюретки в цілому і в окремих її відрізках (від 0 до 10 мл, від 0 до 20 мл і т.д.).

Межі допустимої похибки dv для бюреток 2 класу при місткості v:

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Перевірка мірних колб проводиться з урахуванням особливостей їх калібрування. Мірні колби, підготовлені до перевірки на відливання, встановлюють на рівну горизонтальну поверхню і наповнюють дистильованою водою на кілька міліметрів нижче мітки. Після того як вміст колб прийме температуру вагової кімнати, додають піпеткою воду точно до мітки. Потім з колби виливають воду в заздалегідь зважений стакан або конічну колбу. Дають стекти краплях води протягом 10-20 с і зважують посудину з водою. Після вирахування маси тари отримують значення маси води, вилитої з мірної колби. Це визначення повторюють три рази і обчислюють середню масу вилитої води. Користуючись табл. 1, знаходять істинний обсяг води, вилитої з перевіряється мірного судини при даній температурі.

Для перевірки мірних колб на наливання їх після очищення слід ретельно висушити в сушильній шафі або підігрітим повітрям, споліскуванням етиловим спиртом або ацетоном, з подальшим продуванням сухим повітрям. Суху мірну колбу залишають на кілька годин у ваг і зважують з такою точністю, щоб помилка зважування не перевищувала 0,1% від маси води в обсязі перевіряється колби. Потім колбу наповнюють дистильованою водою до мітки, обтирають зовні сухим рушником і зважують вдруге.

Користуючись табл. 1, по масі води знаходять місткість перевіряється колби. Межі допустимої похибки dv для мірних колб 2 класу при місткості v:

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Правила користування мірним посудом

Користуватися слід тільки добре вимитим посудом. Піпетки і бюретки перед вживанням споліскують 2-3 рази невеликими порціями розчину, який збираються відмірювати.

Завжди слід дотримуватися обраного методу спорожнення мірного посуду.

Після закінчення роботи піпетки миють дистильованою водою (в разі роботи з водними розчинами) або етиловим спиртом, прополіскують 3-5 разів дистильованою водою, встановлюють в штатив для піпеток або в сухий скляний циліндр і прикривають паперовим ковпачком або перевернутої пробіркою для захисту від пилу.

При наповненні бюреток необхідно стежити за тим, щоб кінчик бюретки був заповнений розчином. Після закінчення роботи бюретки заповнюють титрантом (титруемим розчином) вище нульової позначки і верхній кінець бюретки приєднують до промивної склянці з розчином, яким заповнена бюретка.

Скляні дозатори для рідин

Дозування рідин — одна з найбільш масових операцій аналітичної лабораторії будь-якого профілю. Механізації та автоматизації процесу дозування в останні роки приділяється все більша увага. Це стимулювало створення ряду механізованих ручних, напівавтоматичних і автоматичних дозаторів циклічної і безперервної дії. Конструкції розрізняються способами фіксації рівня рідини в мірному посудині при його заповненні і типом запірних пристроїв.

При точному дозуванні, наприклад при відмірюванні реагенту, обсяг якого входить в рівняння для розрахунку результатів аналізу, до дозаторів пред’являються такі ж вимоги по точності, як і до бюреткам і піпеткам (0,1-0,2% дозованої величини). Допоміжні рідкі реагенти, обсяг яких не робить істотного впливу на результати аналізу (привнесенні певного обсягу розчинника, кислоти або лугу для створення потрібного середовища, при додаванні буферного розчину і т.п.), дозують з меншою точністю (1-2%).

Скляні дозатори бувають одно — і багатопозиційні. Однопозиційні призначаються для взяття однієї певної порції рідини, багатопозиційні — для взяття регульованих мірних порцій.

Однопозиційні дозатори

Для відмірювання постійних обсягів рідких допоміжних реагентів зручні однопозиційні сифонні дозатори розчинів др (рис. 39). Допустимі відхилення від номінальної місткості при 20 °с не повинні перевищувати ±2%. У чсср подібні дозатори отримали назву перекидаються піпеток.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

Однопозиційні дозатори типу др випускаються по гост 6859-77 для дозування сірчаної кислоти і ізоамілового спирту при визначенні вмісту жиру в молоці і молочних продуктах бутірометром. За допомогою подібних дозаторів здійснюється швидке відмірювання обсягів рідини, що не вимагає установки рівня, так як надлишкова рідина стікає в склянку, до якої приєднано дозуючий пристрій.

Для заповнення дозатора склянку, до якої він приєднаний, нахиляють так, щоб рідина вливалася в піпетку через внутрішній отвір. Потім склянку приводять в початкове положення. При цьому надлишок рідини стікає назад в склянку. Нахиляючи склянку, відміряний обсяг рідини виливають через зливний отвір.

Напівавтоматичні та автоматичні дозатори

В останні роки вітчизняна промисловість освоїла виробництво напівавтоматичних і автоматичних дозаторів рідин.

Принцип дії дозатора дш — 20 зрозумілий з рис. 40. З поворотом крана 2 рідина з резервуара 5 заповнює скляний шприц до строго певного рівня, регульованого наполегливим гвинтом 4. Після досягнення встановленого рівня наступним поворотом спускового крана 2 відміряний обсяг рідини зливають.

Бюретки призначення. Бюретка - що це таке і для чого використовується? дивитися що таке бюретка в інших словниках

До напівавтоматичних рідинних дозаторів поршневого типу можна віднести і лабораторну пневматичну піпетку (рис. 41). Вона складається зі скляної піпетки 1 з поділками і поршневої системи типу медичного шприца 2, з’єднаних гумовою трубкою 4. Розчин, набраний в піпетку, витісняється з неї тільки при переміщенні поршня, для герметизації якого служить шар масла 3. Витрачений обсяг розчину можна відрахувати як по зміні рівня розчину в піпетці, так і по переміщенню поршня, попередньо каліброваного в одиницях об’єму. Такі піпетки часто використовуються в якості бюреток для титрування розчинів.

Автоматичні піпетки найчастіше використовуються для точного дозування.

Серійно випускається лабораторний автоматичний однокомпонентний дозатор лада. Він призначений для дозування водних розчинів, в тому числі слабоагресивних. Два перемикаються дозуючих елемента поршневого типу забезпечені самоврядними клапанами і електроприводом. Електрична схема дозатора забезпечує одиночне дозування, безперервне дозування і дозування заданої кількості доз (від 2 до 10) з цифровою індикацією порядкового номера видаваної дози. Користуючись приладом, можна видавати не менше 10 доз в хвилину.