Як заготовити полуницю

23

Скільки луговий (польовий) полуниці (суниці) поміщається в ємності 1 літрі

1 кг луговий полуниці-суниці набирається в тару ємністю, приблизно, в 2,5 (наприклад, в неповну трилітрову банку). Іншими словами, якщо у вас літрова банка польовий ягоди полуниці – суниці (1 л), то приблизний вага вашої суниці-400 г.

  • 1 кг ягід = 2,5 літра;
  • банку 1 л = 400 г ягід.

1. Полуничні компоти

Дуже смачним буває компот з полуниці без цукру. Несолодкий полуничний компот володіє пронизливим кислуватим смаком і якийсь зворушливою яскравістю простої їжі. Одна моя бабуся називала його нехитрим компотом.

А можна закрити простий полуничний компот за рецептом вишневого компоту .

Крім того, з польової полуниці можна зварити компот, який не зберігати, а пити відразу, а якщо ще додати в нього крохмаль, то у вас вийде полуничний кисіль – рецепт.

Я викладала суницю на суничне листя, поки бродили по лісі, сміття в відерце все-таки потрапив

2. Варення з суниці і полуниці

Полуничне і суничне варення можна зварити за принципом п’ятихвилинки (3 рази по 5 хвилин з моменту закипання з проміжком на настоювання по 6-8 годин, як в рецепті варення з глоду з яблуками) або звичайним способом (за один прийом, де готовність визначається по крапельці сиропу – якщо вона не розтікається на прохолодному блюдце – варення готове).

У будь-якому випадку варити полуничне варення треба часто помішуючи, щоб не пригоріло.

А ось дуже цікавий і простий рецепт варення-джему з полуниці з лимоном . Там мало цукру, смак — дуже свіжий … Запаморочливий!

Баночки з суничним варенням і залишки варення в піалі

Пропорції для варення з полуниці і суниці

  • 1 кг цукру на 1 кг полуниці (зберігати при кімнатній температурі);
  • 300-600 г цукру на 1 кг полуниці або суниці (зберігати в холодильнику або підвалі, варити п’ятихвилинкою в 1 прийом – як закипить – варить 5 хвилин і розфасовувати по банках).

Промиту і обсушену полуницю (яка ніжна і м’яка – садова і лісова) треба попередньо засипати цукром і поставити в провітрюване місце, щоб вона постояла і дала сік. Тоді полуничка в соку не пригорить на самому початку варіння варення.

Якщо у вас польова суниця (тверді плоди) або ви поспішаєте, і ніколи чекати виділення полуничного соку, потрібно додати води в суміш ягід з цукром: 0,5 склянки води на 1 кг ягід.

Чим закрити варення з полуниці

Для полуничного варення можна використовувати будь-які щільно прилеглі кришки для банок: пластикові, прості залізні дляКонсервування, .

Якщо у вас пластмасові кришки, покладіть на варення зверху гурток з білого паперу, просочений горілкою. Або посипте варення цукром до горлечка (шар близько 1 см). Ці прийоми допоможуть зберегти варення від цвілі. Таку консервацію краще зберігати в холодильнику, підвалі або прохолодному комірчині.

Якщо ж у вас герметичні кришки, призначені для консервування, то прокип’ятіть їх хвилин 5 і просто закрийте банки. Таке варення може спокійно стояти вдома, при кімнатній температурі.

Як заготовити полуницю

Ми закривали суничне варення в різні банки-і з загвинчуються пластиковими і залізними кришками, і під капронові кришки. Суничне варення можна закрити і простими консервними кришками.

3. Джем з полуниці (садової суниці або вікторії)

Полуницю можна заготовити з меншою кількістю цукру, зануривши її в сироп і зваривши полуничний джем. Джем, це те ж варення, але подрібнене блендером або товкачем незадовго до кінця варіння (перемолоти, а потім доварити ще протягом 5 хвилин).

Пропорції для джему

  • полуниця + цукор + вода = 1 кг + 800 г + 300 г, відповідно.

Якщо у вас немає ваг, але є мірні ємності, то треба взяти трохи більше півтора літрів ягід + 3,5 склянки цукру + води: 1 цілий стакан + ще 1/5 склянки.

Спосіб приготування джему з полуниці (садової суниці)

  • полуницю перебрати, промити, занурити в киплячий цукровий сироп (заздалегідь підігріти воду з цукром і варити, помішуючи до розчинення кристаликів, а потім кидати туди ягоди). Варити хвилин 30-35, потім блендером подрібнити ягоди до стану пюре. І знову варити, вже до готовності (коли крапля полуничного джему не розтікається на блюдце). Уважно стежити за джемом з полуниці в процесі варіння, він густий, його треба помішувати, щоб не пригорав і знімати пінки.
  • залити киплячий полуничний джем в чисті простерилізований банки і закупорити прокип’яченими металевими (лакованими, зараз, зазвичай, тільки такі і продають) кришками.
  • охолодити, зберігати при кімнатній температурі у вентильованому, сухому і темному місці.

Якщо джем доварити до більш густого стану, вийде повидло – .

Як заготовити полуницю

Полуниця, засипана цукром і мита, яка обсушується

Як заготовити полуницю

Повидло з полуниці

Як заготовити полуницю

Булочка і розетка з полуничним повидлом

4. Лугова і садова суниця-полуниця з цукром на зиму

Тверду польову ягоду можна не піддавати тепловій обробці і заготовити на зиму, пересипавши перебрану, прополоскану в прохолодній воді і обсушену суницю цукром. Для полуниці в цукрі можна обірвати чашолистки. М’які ягоди (лісові та садові) я б не радила зберігати в свіжими в сиропі, вони значно швидше заграють, але якщо хочете. І для них є рецепт.

Пропорції для холодного варення з польової суниці

  • 3 склянки ягід на 4 склянки цукру.

Як заготовити свіжу дику суницю з цукром

  • ягоди перебрати, промити. Використовувати тільки хороші ягідки. Змішати цукор і суницю 1:1 і викласти в підлогу літрові банки, заповнюючи їх на 3/4. Простір, що залишився засипати до горлечка цукром. Закрити кип’яченими пластмасовими або кришками, що загвинчуються. Прибрати в холодильник або в льох.
  • через деякий час (тиждень-два) цукор весь розчиниться в соку, який дадуть ягоди. Варення трохи осяде, цукор можна досипати до верху, щоб варення краще зберігалося, а можна і не чіпати, щоб воно не контактувало з повітрям.
  • зберігати в холодильнику до поїдання!

Як заготовити полуницю

Смачного і смачного варення з суниці!

Як заготовити садову полуницю (суницю) протерту з цукром

Якщо у вас звичайні садові ягоди полуниці, її можна заготовити протертою з цукром. Для цього промиту, обібрану від чашок і обсушену на рушник полуницю товчуть (як картопляне пюре) з цукром або подрібнюють її в блендері.

Пропорції для заготівлі садової полуниці з цукром:

  • 1:2. Тобто, на 1 кг полуниці потрібно 2 кг цукру.

Зберігати тільки в холодному місці: холодильнику або підвалі. Інакше у вас вийде замість холодного полуничного джему-пюре полуничне вино.

Вимоги до чистоти банок і кришок ті ж, як і зазвичай. Зверху перетерту полуницю можна залити 2 ст.ложками горілки або підмішати горілку в саме ягідне пюре. Так це холодне варення краще збережеться.

5. Сушка суниці-полуниці

Дрібні польові ягоди можна сушити гілочками, зібравши їх з листям в букети. Все треба попередньо промити в прохолодній воді і потім, зв’язавши в пучки, повісити догори ногами в провітрюване притінене місце.

Коли букети суниці висохнуть, можна поламати їх і скласти в баночки для зберігання.

6. Смачні рецепти з полуницею-суницею

Полуниця в домашньому йогурті з м’ятою поділися з друзями!