Як відновити чавунну сковорідку і зробити її антипригарною

12

Старі іржаві чавунні сковорідки з товстим шаром нагару можна відновлювати, роблячи знову придатними до застосування. Причому існує метод, що дозволяє зробити їх поверхню антипригарною, так що по зручності готування на них буде порівнянна з сучасними сковорідками. Відновлення не швидкий процес, але сама технологія дуже доступна і недорога.

Що потрібно:

  • дрова або хмиз;
  • металевий скребок для посуду;
  • миючий для посуду;
  • лляна або конопляна олія;
  • бинт;
  • ганчір’я;
  • електродуховка.

Процес реставрації чавунної сковорідки

Багаторічний жирний нагар на сковорідці прибрати механічним способом дуже складно. Найкраще розкласти під нею багаття, і добре її прожарити в полум’ї.

Нагар вигорить, і в підсумку залишиться чистий метал, з яким можна далі працювати. Важливо після випалу не дозволяти сковорідці охолонути швидко. Найкраще залишити її в вугіллі до повного охолодження.

Остигнула сковорідка замочується на ніч в мильному розчині.

На наступний день її необхідно вискоблити металевим скребком з миючим для посуду.

Потім вона поміщається на плиту і нагрівається, щоб швидко випарувати вологу.

Якщо вона буде сохнути природним чином, то сильно покриється іржею.

У суху і остигнула після сушіння на плиті сковороду втирається лляне або конопляне масло.

Це краще робити біном, щоб одночасно зняти легкий наліт іржі. Натирати потрібно з усіх боків. Масло наноситься тонким шаром. Його піде не більше чайної ложки.

Натерта сковорідка встановлюється в нагріту до 250 градусів цельсія духовку на 1 годину.

Масло випарується, залишивши тонку захисну плівку, подібну тефлону.

Через годину сковорідка виймається і залишається остигати, після чого натирається другим шаром масла. Так потрібно повторювати 5-7 разів. Чим більше шарів зробити, тим більш стійка поверхня вийде. Починаючи з другого шару втирати масло вже краще дрантям, а не бинтом, так як іржа перестане проступати. Перевага тканини в тому, що вона не залишає на сковорідці нитки.

Оптимально, щоб сковорода після кожного шару повільно остигала в духовці. Тобто можна встановлювати таймер, і не контролювати процес. Таким чином, за кілька днів майже не витрачаючи час, її вийде відновити до стану навіть кращого, ніж в момент покупки.