Чому кольорову капусту назвали кольоровий

69

Кольорова капуста називається кольоровий, оскільки в їжу використовуються не качани, а суцвіття. В основному вони мають біле забарвлення, хоча іноді бувають і інших відтінків. Але назва пов’язана саме з квітками.

Історія походження

Історія походження культури та її назви повною мірою невідома. Її дикий аналог так і не знайдений, можливо, вид став вимерлим. Вважається, що культура потрапила в країни середземномор’я з сирії, тому довгий час її назва була «сирійська капуста».

Про цілющі властивості рослини писав середньовічний лікар авіценна (xi ст.) століття потому рослина з’явилася в іспанії, пізніше на кіпрі. У xiv ст. Культура почала надходити до франції, англії, італії та голландії.

В росію її завезли при катерині ii, але спочатку вирощували лише в городниках високопоставлених чиновників. Довгий час приживалася погано до тих пір, поки не були виведені сорти, адаптовані до місцевих кліматичних умов — їх назви:

  • вітчизняна;
  • замет;
  • універсал;
  • сочинська і багато інших.

Цвітну капусту можна виростити в більшості регіонів росії

Біологічний опис і характеристика

Кольорова капуста, назва якої пов’язана з суцвіттями, які вживаються в їжу, являє собою поширену овочеву культуру з сімейства хрестоцвітних (brassicaceae). Це однорічна рослина, може бути як ярим, так і озимим.

Коріння залягають близько до поверхні грунту, тому така система називається мочковатой. Стебла циліндричні, у висоту досягають від 20 до 70 см. Листя розташовуються горизонтально або вертикально, спрямовані вгору по прямій або косою. Часто згинаються по спіралі.

Тип листових пластин різноманітний — їх назви: цілісні сидячі, черешчаті, ліровидно-перисто-роздільні. Мають привабливу забарвлення-світло-зелену, більш темну і навіть сизу, з антоціановими пігментами.

Листові пластини вузькі, форма різноманітна, її назви: усічена, овальна, еліптична, у вигляді ланцету, оберненояйцевидна. За розміром дуже великі, в довжину досягають від 20 до 90 см. Черешки теж великі – від 5 до 40 см. На поверхні помітний наліт, назва якого-восковий шар. Залежно від сорту він може бути як ледь помітним, так і сильно вираженим.

Цвітна капуста на стадії формування бутонів дає щільні квітконосні пагони. Вони формуються на основі верхніх пазух листової розетки. Інші форми дають «головку», яку і використовують в їжу. Вона утворюється після того, коли верхівкові пагони починають сильно гілкуватися і скручуватися.

Суцвіття, назва якого головка, може бути різних форм – частіше округла, рідше плоскоокругла. Забарвлення переважно біле, також буває фіолетовим, жовтим, помаранчевим. У всіх випадках однотонна. Поверхня з вираженим рельєфом, гофрована, зі зморшками. Назва плоду-стручок многосемянного типу, в довжину до 8,5 см. Насіння досить великі, темно-бурого забарвлення, в діаметрі до 2 мм.

Цвітна капуста частіше біла, але буває і інших забарвлень

Мінуси і плюси цвітної капусти

Капусту, що має назву кольорова, в цілому вирощувати складніше, ніж традиційну білокачанну. Суцвіття набагато менше качанів, тому і показник врожайності з одиниці площі помітно нижче. Ще один недолік-таку капусту не можна використовувати для квашення. Її смак не так виражений, хоча іноді помітні цікаві горіхові нотки.

У цвітної капусти є і свої плюси:

  • низькокалорійний продукт (25 ккал на 100 г), який можна використовувати для схуднення;
  • пригнічує запальні процеси;
  • попереджає ракові захворювання;
  • підходить для профілактики патологій серця і судин;
  • покращує функції головного мозку;
  • нормалізує травлення;
  • містить безліч вітамінів і мінералів, завдяки чому покращує обмінні процеси в організмі.

Важливо! у складі капусти, що має назву кольорова, особливо багато вітаміну с-половина добової норми в 100 г.

Але щоб зберегти його, овоч потрібно вживати в сирому вигляді. А для заготівлі на зиму бажано заморозити.

Чому білу капусту назвали кольоровий

Причина назви цього різновиду капусти ніяк не пов’язана з кольором. Справа в тому, що на відміну від традиційної білокачанної культури, в їжу вживаються не качани, а безпосередньо суцвіття. Вони пофарбовані в білий колір.

Хоча іноді зустрічаються і інші сорти з фіолетовим, зеленим, помаранчевим, молочним, жовтуватим забарвленням.

У росії найчастіше вирощують саме білі різновиди

Їх використовують для приготування різних страв, вживають в основному в термічно обробленому вигляді. Також можна заморожувати – в цьому виді суцвіття зберігають всі корисні речовини.

Як називається цвітна капуста по-іншому

У цвітної капусти є й інші назви. Спочатку вони походять від італійського слова «cavolfiore«, яке перекладається як»квітка капусти». Аналог в англійській мові « «cauliflower». Виходить, що найменування пов’язане зі словом «квітка», а не «колір». Але в російській мові ці слова однокореневі, через що і сталася плутанина.

На латині рослину називають «brassica oleracea l.» або»botrytis l.». Причина в тому, що воно відноситься до сортової групи botrytis. У біологічному сенсі це сорт, який є різновидом виду капуста городня (brassica oleracea). До нього ж відносяться і всі інші культурні сорти, наприклад, білокачанна, пекінська, брюссельська капуста та інші.

Висновок

Цвітна капуста називається цвітною завдяки тому, що в їжу вживаються зрощені суцвіття. Вони містять вітаміни, мінерали, харчові волокна та інші цінні сполуки, тому їх можна використовувати в щоденному раціоні.