А-ля пастуший пиріг: проста запіканка з пюре і фаршу

69

Пастуший пиріг вважається традиційною стравою британської кухні. Класичний варіант цієї запіканки передбачає використання рубаної баранини (пастухи пасли овець, звідси і назва — пастуший пиріг), картопляного пюре і доступних овочів: цибулі, моркви, гарбуза і селери.

Зараз варіацій у пирога маса-і фарш можна використовувати будь-який, і овочі різноманітні додавати за смаком. Великою популярністю користується версія з додаванням зеленого горошку. Я теж люблю запіканку з горошком і розповім про свій варіант приготування цієї страви.

пастуший пиріг

Інгредієнти

  • 250 г яловичого фаршу
  • 3-4 великих картоплини
  • 1 середня цибулина
  • 1/3 моркви
  • 1/3 кабачка
  • 1/3 банки консервованого зеленого горошку
  • 100 г вершкового масла
  • 50 г тертого сиру
  • 1/2 склянки молока
  • 1 зубчик часнику
  • 1 чайна ложка гірчиці (не обов’язково)
  • сіль, перець

Час приготування 1 година 20 хвилин.

Приготування

Готуємо пюре звичним способом. Можна використовувати і вчорашнє пюре, попередньо розігрів з молоком. Я варю нарізану картоплю в підсоленій воді, додаю половину цибулини.

відварюємо картоплю

По готовності воду зливаю, цибулину викидаю. Товкачем розминаю картопля з шматочком вершкового масла.

розминаємо картоплю в пюре

Далі поступово зливаємо гаряче молоко і енергійно збиваємо картоплю в пишне пюре.

пюре

Готуємо овочі. Цибулю і кабачок нарізаємо дрібним кубиком, моркву тремо на тертці. З горошку зливаємо рідину.

овочі готові до обсмажування

На сковороді розтоплюємо вершкове масло і відправляємо в нього цибулю, моркву і кабачок.

В цей час приправляємо фарш: змішуємо м’ясо з гірчицею, пропущеним через прес часником, додаємо сіль, перець. Фарш не повинен бути сухим, тому рекомендую додати в нього 3 столові ложки води або молока. За консистенцією повинен нагадувати фарш на котлети, бути однорідним.

Коли овочі трохи підсмажилися і ввібрали масло, відправляємо до них фарш.

у обсмажені овочі додаємо фарш

Обсмажуємо фарш з овочами, вийдуть соковитий м’ясний соус. Пересмажувати не рекомендується, запіканка ще довго буде нудитися в духовці, тому м’ясо точно «дійде». Вимикаємо вогонь і відправляємо в сковорідку горошок, перемішуємо з м’ясом.

м’ясний соус з горошком

Збираємо запіканку. Вогнетривку форму натираємо вершковим маслом. На дно викладаємо вміст сковороди-м’ясо з овочами.

перший шар — м’ясо

Зверху на м’ясо викладаємо пюре, розрівнюємо ложкою. На картоплю зверху можна покласти шматочки вершкового масла. Так буде смачніше. Але можна обійтися без нього, якщо переживаєте за калорійність страви.

збірка запіканки

Засипаємо запіканку тертим сиром і відправляємо в духовку на 40 хвилин, температура +180°с.

запікаємо пастуший пиріг

Готова запіканка виходить просто дивовижною: м’яка, ароматна, з рум’яною скоринкою.

запіканка готова

Нарізаємо як пиріг, прикрашаємо зеленню. Можна додати соус за смаком, наприклад, кетчуп.

приємного апетиту!