1. Мало хто здивується, дізнавшись, що варення можна зварити практично з будь-якого овоча. Що говорити, деякі навіть цибулю примудряються на варення пустити, вже я мовчу про кабачках (на них, напевно, скоро будуть літати навіть в космос). Я ж в повному захваті від варення з гарбуза з апельсином і лимоном. Рецепт запаморочливий! такого яскравого і сонячного варення у мене ще не виходило ніколи! а аромат який, не передати! як показує практика, це диво їдять навіть ті, хто не особливо вітає гарбуз. А вже здогадатися, що вона основний компонент варення, можуть одиниці.
Інгредієнти:
- гарбуз – 1,2 кг,
- цукор – 3 ст. Об’ємом 250 мл,
- лимон-1 шт.,
- апельсин (великий) — 1 шт.
Зміст
Як приготувати варення з гарбуза з апельсином і лимоном
Все, насправді, дуже просто. Спочатку очищаємо від шкірки і насіння гарбуз, при цьому насіння краще не вишкрібати ложкою або руками, а вирізати ножем, щоб м’якоті не залишилося зовсім. Готового до подальшої роботи сировини виходить близько кілограма, буває трохи більше, але це не критично.
Апельсин і лимон моєму. Потім апельсин очищаємо від шкірки, її теж краще саме зрізати, щоб видалити всю білу частину. На відміну від апельсина, лимон ми очищати не станемо – залишаємо як є, тільки гарненько миємо, обсушуємо рушником і зрізаємо самі товсті частини шкірки з обох сторін.
До гарбузі додаємо порізаний кубиками подрібніше лимон. Під час нарізування витягаємо з лимона все кісточки. Це дещо нудно, але треба. Лимонні кубики відправляємо до гарбузі, а за ними і сік, що виділився від лимона.
Останнім нарізаємо апельсин-дрібними, як нарізали лимон, кубиками. З нього також вибираємо всі кісточки. Разом з соком додаємо апельсинові кубики в каструлю до лимона і гарбузі.
Засипаємо вміст каструлі цукром, перемішуємо і залишаємо на кілька годин (2-4 зазвичай) до повного розчинення цукру. Щоб трохи прискорити цей процес, можна поставити каструльку в тепле місце, біля плити або батареї, наприклад.
Не лякайтеся, за час настоювання цукор повністю розчинитися, а гарбуз і цитруси дадуть дуже багато соку.
Як тільки цукор розчинився – ставимо каструлю на плиту на середній нагрів і уварюємо варення до потрібного ступеня загустіння. І врахуйте, що після охолодження варення стане густішим. У процесі варіння не забуваємо знімати пінку.
В принципі, сама гарбуз доходить до готовності дуже швидко, хвилин за 20, весь інший час займає уварювання сиропу. У мене на все пішло близько 40 хв.за цей час частина гарбуза розварилася, а частина залишилася цільними кубиками – на мою, це найідеальніший варіант.
Готуємо стерильні банки і кришки, розливаємо гаряче варення і закриваємо. З зазначеного обсягу продуктів варення виходить 2 баночки по 0,5 л і невелика піалка.
Страви з сонячної гарбуза на російських столах — швидше виняток, ніж правило. Адже гарбузове «різноманітність» в більшості своїй складається з рисової або пшоняної каші і супу-пюре. Іноді яскраву гарбуз прихоплюють з льоху для запіканки або випічки, але вже на цьому її активне використання завершується. Від чого господині так несправедливі до корисного осіннього овочу-невідомо. Спробуємо виправити ситуацію, спланувавши цілу низку простих, швидких і смачних гарбузових заготовок на зиму.
Найбільш популярні серед фруктово-овочевих десертів» з банки » — джеми, желе, конфітюри і повидла. Але варення з гарбуза, рецепт якого ми опублікуємо нижче, за всіма параметрами поза конкуренцією. З апельсином і лимоном, з імбиром і курагою, через м’ясорубку, в мультиварці або просто на плиті — заготівля гарбузового варення може проводиться будь-яким чином, аби пропорції були дотримані. Детальніше про те, як приготувати і як зварити, розповімо в сьогоднішній статті.
Класичне гарбузове варення: простий рецепт з фото
Побоювання господинь з приводу гарбузового варення можна зрозуміти: новачкам невідомо, як поведе себе жорсткий овоч в подібних умовах. Хоча насправді немає нічого страшного в подібного роду заготовках. Основне правило консервування гарбуза полягає в підборі додаткових інгредієнтів, відтіняють смак основного. А їх, між тим, багато безліч-цитрусові, м’ята, розмарин, кориця, імбир, кардамон, аніс, мускатний горіх, фенхель і т. Д. Навіть в простому рецепті класичного гарбузового варення є місце смако-ароматичним добавкам.
Необхідні інгредієнти для приготування класичного гарбузового варення за рецептом з фото
- гарбуз солодких сортів-2 кг
- цукровий пісок-1,5 кг
- лимони великі-2 шт.
- ваніль
Покрокове приготування варення з гарбуза на зиму за рецептом з фото
На замітку! не викидайте гарбузове насіння. Ретельно промийте їх від волокон, висушіть під сонцем і обсмажте на сухій сковороді. У готовому вигляді насіння можна використовувати в якості добавки в різні страви і випічку або просто їсти.
Швидке варення з гарбуза з апельсином і лимоном: рецепт для зими
Гарбуз — цікавий овоч не тільки своїми химерними пишними формами, а й внутрішнім світом. А точніше-вітамінно-мінеральним складом. Швидке гарбузове варення на зиму з апельсинами і лимонами вважається одним з найбільш корисних для імунітету і шлунково-кишкового тракту. Каротин і пектин виводять важкі холестерини, вітаміни групи в зміцнюють нерви, шкіру і волосся. А цитрусові в рецептурі підсилюють захисні функції організму.
Необхідні інгредієнти для швидкого гарбузово-цитрусового варення на зиму
- гарбуз стигла — 1,5 кг
- апельсини великі — 2 шт.
- лимон — 1 шт.
- цукор — 800 г
- вода питна — 1 л
- тертий імбир — 50 г
- кориці порошок — 1 ч. Л.
Покрокове приготування варення з гарбуза, лимона і апельсина по швидкому рецептом на зиму
На замітку! не забувайте своєчасно знімати піну з киплячої заготовки. Найчастіше саме проігнорована пінка стає причиною «вибуху» банки.
Варення з гарбуза з апельсином і лимоном: відео-рецепт для мультиварки
Яскраве гарбузове варення з лимоном і апельсинами, приготоване в мультиварці — найкраща можливість насолодитися дарами сонячного літа і теплої осені посеред зими. У такій заготівлі гарбуз грає роль базового компонента, тому структура десерту виходить ніжною і кремоподібною. А цитрусові надають ласощів чудовий аромат і легку кисло-солодку ноту.
Дивіться, як швидше за все заготовити варення з гарбуза з апельсином і лимоном в відео-рецепті для мультиварки:
Смачне варення з гарбуза і яблук через м’ясорубку
Оскільки гарбуз — солодкий овоч, гармонійніше вона вписується в десертні заготовки, а не в солоні закуски. Є, звичайно ж, чимало рецептів, в яких «царицю полів» маринують в пряних заливках, але варіантів джемом більше в рази. Наприклад, наше смачнеВарення з гарбуза і яблук, пропущене через м’ясорубку. У тандемі з солодкими або кисло-солодкими яблуками проварений гарбуз перетворюється в краще міжсезонне страву для малюків — смачне, корисне, з ніжною однорідною консистенцією.
Необхідні інгредієнти для смачного гарбузового варення з яблуками через м’ясорубку
- гарбуз — 1 кг
- яблука солодкі — 1 кг
- цукор-1,5 кг
- лимонна кислота-1 щіпка
- кориця
Покрокове приготування гарбузово-яблучного варення через м’ясорубку
Сухе варення з гарбуза-рецепти приготування швидко і смачно
«сухий» вид гарбузового варення за нашим швидким і смачним рецептом дозволяє використовувати для заготівлі навіть пошкоджені плоди. Оскільки овоч в такому варіанті проходить термічну обробку кілька разів, зіпсовані місця можна просто обрізати, не побоюючись за якість майбутнього ласощі.
Необхідні інгредієнти для сухого гарбузового варення швидкого приготування
- гарбуз зрілий — 1 кг
- апельсин — 2 шт.
- цукор — 1 кг
- кислота лимонна-2 ч. Л.
- пудра цукрова
Покрокове приготування сухого гарбузового варення по швидкому рецептом з фото
Варення з гарбуза з курагою, імбиром і корицею: покроковий рецепт
Справжнім гурманам можемо запропонувати незвичайний покроковий рецепт імбирного варення з гарбуза, кураги і кориці. Його смак разюче тонкий і делікатний, аромат насичений десятками поєднань, а консистенція легка і повітряна, схожа на ніжне фруктове пюре. Таку заготовку шкода змішувати з чимось іншим. Краще насолоджуватися її принадами, черпаючи чайною ложечкою з прозорої піалки.
Необхідні інгредієнти для гарбузового варення з курагою, імбиром і корицею
- гарбуз-2 кг
- курага — 800 г
- цукор — 1 кг
- лимон — 1 шт.
- імбир свіжий — 1 шматок
- палички кориці — 2 шт.
Покрокове приготування варення з гарбуза і кураги з імбиром і корицею
Вітамінне варення з гарбуза з курагою і апельсином: рецепт з відео
Осінь нагороджує старанних господарів не тільки купою яскравих листя і великою кількістю солодких фруктів, але і повним різноманітністю гарбузових. А значить, вітамінне гарбузове варення з апельсинами і курагою — ще один корисний подарунок пізньоосінней пори. Такого частування завжди здається мало. Хочеться закатати ще і ще. І оскільки гарбуз-доступний продукт значних розмірів-економити не доводиться.
Заготовте вітамінне варення з гарбуза з курагою і апельсином за рецептом з відео, і насолоджуйтеся всю зиму дивним подарунком золотої осені.
За сонячну яскраво-помаранчеву гарбуз буває прикро. Адже вона давно готова розкрити всі принади свого смаку, аромату і користі, але від чогось господині не поспішають ними скористатися. Але ж варення з гарбуза, рецепт якого ви бачили вище — це смачне і швидке зимове частування для дітей, підлітків, дорослих і навіть людей похилого віку. Гарбузове варення через м’ясорубку з апельсином, лимоном, імбиром і курагою легко готувати, просто варити і безпроблемно зберігати.
Post views: 83
Варення з різних видів овочів-досить звична їжа на столах росіян. Назвати його якоюсь екзотикою навряд чи можна. Адже це спосіб урізноманітнити раціон, отримати цікавий і більш корисний продукт. Так, наприклад, вкрай популярно варення з гарбуза. Такі ласощі має характерний смак, яскраво-рудий веселий колір і за смаком абсолютно оригінально.
Гарбузове варення відмінно підійде для тих, хто стежить за фігурою. У ньому немає жирів. Правда, варто розуміти, що доданий цукор дещо знижує користь, але будь-яке варення можна їсти, якщо знати міру, без шкоди для фігури і здоров’я.
Корисна заготовка містить в собі такі важливі мікроелементи і речовини, як магній і калій, які забезпечують нормальну роботу серця і судин. Крім того, в варення з гарбуза, нехай навіть з різними добавками типу яблука, імбиру, кураги і т.д., містяться каротин, вітамін а, вітамін рр, або, як його ще називають нікотинова кислота.
Гарбуз, як культурна рослина, з’явилася близько 5 тисяч років тому. Тоді дикий різновид звичного нам всім овоча почали обробляти в селах стародавньої мексики. Причому використовувалася гарбуз не тільки в кулінарії, але і для побутових потреб. В європу її завезли в iv столітті, після чого вона швидко набула широкої популярності. Дійсно-плюсів у неї була величезна кількість.
В їжу можна вживати практично весь плід-насіння окремо, м’якоть окремо, саму гарбуз з вирізаними нутрощами використовували як ємність для зберігання вина.
Популярність продукту була такою високою, що її садили часто і отримували величезні врожаї. Природно, треба було продукт утилізувати, тому з нею і експериментували. Так і було відкрито варення, яке вже не одне століття радує людей ароматним запахом і незвичайним смаком. Отримати варення швидко і смачно – це якраз про гарбуз.
які види овоча треба вибирати для варення
Гарбуз сьогодні пропонується буквально на будь – який смак і колір-маленька, велика, кругла, фігурна і т.д. У багатьох, природно, виникає питання, як правильно вибрати овоч для перетворення його в варення. Насправді особливої проблеми тут немає. Адже навіть якщо гарбуз не сильно солодка, треба додати просто трохи більше цукру в процесі варіння. І ситуація зміниться.
Всього є 3 групи гарбузів.
- звичайні, їх ще називають твердокорими — такі зазвичай круглої або овальної форми, мають жовто-зелену скоринку. Зберігаються недовго, тому варення з них треба робити відразу ж. Крім того, варто розуміти, що відмінною особливістю такого сорту є відсутність цукру – цей нюанс треба врахувати при варінні.
- великоплідні-круглі, яскраво-помаранчеві або жовті. Такі можуть зберігатися довго, тому їх можна відкладати на тривалий термін і варити варення пізніше, коли захочеться чогось свіженького. У них багато крохмалю, який з плином часу трансформується в цукор, і це треба врахувати.
- мускатні-такі гарбузаНерідко називають максимально оптимальними для столу, тобто запікання, варіння каш і т.д. Вони витягнуті за формою і зовні нагадують кабачок, є найсолодшими. Але варто розуміти, що зберігаються мало, так що переробляти їх потрібно відразу.
Заготівля з гарбуза-корисне блюдо. Можна міняти інгредієнти, щоб отримати певні смаки і поєднання. Але при цьому сьогодні вже є величезна кількість різних варіантів, представлених як покрокові рецепти, так що навіть винаходити нічого не доведеться. Багато з рецептів супроводжуються фото, що допомагає більш наочно зрозуміти порядок дій.
класичний варіант
Класичний варіант варення максимально простий і вимагає мінімум інгредієнтів.
Для приготування такого вам будуть потрібні:
- цукор-злегка за 1 кг;
- гарбуз – 1 кг;
- половина чайної ложки лимонки.
Гарбуз для початку гарненько промийте і зріжте шкірку, після наріжте на квадратики маленького розміру. Їх відразу ж закладайте в каструлю, щоб потім не возитися з перекладаннями. Пересипте цукром і дайте постояти годин 10. Після можна приступати до варіння ласощі.
На слабкому вогні треба тримати каструлю з заготівлею третину години. Після слід зняти її з конфорки, почекати, поки охолоне, і знову помістити на вогонь. Так повторювати доведеться тричі. В останню чергу всипте в масу лимонну кислоту.
Готову страву залишається розкласти і закрутити в заздалегідь підготовлені банки. Потім переверніть їх, закутайте в і відставте остигати. Далі можна переставити десерт на зберігання.
рецепт з додаванням лимона
Десерт, приготований на основі класики, буде радувати зимовими вечорами, насичуючи організм вітамінами.
Для нього будуть потрібні:
- гарбуз (її називають ягодою оранжевого кольору) – 2 кг;
- цукор-пісок – в пропорції 1 до 1;
- лимон-пара шт.;
- – 2 шт.
Варення з гарбуза з лимоном – джерело вітамінів. Спочатку зніміть шкірку з овоча, потім наріжте її невеликими за розміром кубиками і покладіть в миску. Все присипте цукром і відставте на день в сторону настоюватися. За цей час повинен виділитися сік, якого буде багато.
Безпосередньо перед приготуванням вимийте лимони-зробити це треба ретельно, тому що їх доведеться пропускати через м’ясорубку, не знімаючи з нього шкірки. Поріжте скибочками і приберіть кістки. Здрібнити. Додайте в настояну м’якоть овоча і потріть зверху корінь імбиру.
Всю суміш треба покласти в каструлю і помістити на піч – вогонь повинен бути невеликим. Залиште варення кипіти хвилин на 40. В цей час можна підготувати банки. Їх слід добре промити і простерилізувати – досить потримати над парою з чайника. Кришки для закачування банок також прокип’ятіть в окремій ємності.
Ще вируюче варення розлийте по заготовленим баночках і закрийте. Переверніть і укутайте. Коли воно охолоне, можна буде прибрати його на зберігання. Якщо в ході варіння підім’яти скибочки овоча, варення стане більше схожим на джем – але тут справа смаку.
варення з використанням апельсинів
Чудовий варіант, багатий вітамінами.
Для такого ласощі потрібні:
- вода-120 мл;
- апельсини – 1 шт.;
- м’якоть гарбуза – 600 г;
- цукор піском – 300 г.
Гарбуз знову-таки промийте і зніміть шкірку, потім наріжте її на квадратики. Після подрібніть апельсин, причому різати його, як і лимон, слід зі шкіркою, а значить, треба попередньо його добре промити.
Весь вміст посуду засипте цукром і поставте на плиту варитися протягом 35 хвилин. Вогонь при цьому повинен бути середнім. Поступово ви зможете побачити, як апельсин перетворюється в прозорий плід, а гарбуз починає розварюватися.
Після варіння всю масу треба перетворити в стан пюре – зробити це можна як м’ясорубкою, так і . Після знову треба нагріти її і відразу ж розкачати по банках. Таке блюдо точно по достоїнству відзначать всі домашні. Варення з гарбуза з апельсином незмінно стає хітом чаювання.
Відмінним рішенням стане приготувати варення з гарбуза з яблуками. Яблука радять використовувати в такому блюді солодкі, що мають якусь кислинку. Щоб десерт зберігався і міг пережити зиму, досить влити в нього сік лимона.
Для приготування подібного варіанту варення треба взяти:
- гарбузову м’якоть-близько півкілограма;
- яблука, попередньо очищені, – 200 г;
- цукор – 400 г;
- сік лимона – 3 ст. Л.;
- кориця – 1⁄2 палички;
- сода – стакан в 200 мл.
М’якоть овоча слід нарізати на кубики, невеликі за розміром – — так вони будуть швидше і краще уварюватися. До них варто помістити корицю, налити воду і поставити на варіння на 15 хвилин, накривши кришечкою, щоб вода не випаровувалася сильно. Цього часу достатньо для розм’якшення шматочків – показником готовності служить консистенція, коли можна розчавити гарбуз дерев’яною ложкою.
Яблука треба також порізати у вигляді кубиків і вкласти до гарбузі. Проварювати ще 10 хвилин, також під кришкою і постійно заважаючи. Паличку кориці слід прибрати, прибрати ємність з вогню і пюрировать заготовку. Вона повинна бути без грудок.
Тепер додаємо солодкість і вливаємо сік лимона. Поставте каструлю знову на варіння і тримайте 10 хвилин – вогонь повинен бути слабким. Тут вже кришкою користуватися не треба, навпаки, варто домогтися того, щоб пішла вся волога. Ще гаряче варення треба розкласти по банках і закрутити їх, а потім укутати.
з додаванням кураги
Відмінним рішенням стане підсилити варення з гарбуза з курагою. Вона також багата калієм, що благотворно позначається на роботі серця і судин.
Для такого варіанту будуть потрібні:
- гарбуз (розраховується по м’якоті) – 1 кг;
- курага-400 г;
- цукор у вигляді піску – 1 кг;
- вода – пара склянок;
- лимони – 2 шт.;
- мускат в тертому вигляді – 1 ст. Л.
Гарбуз поріжте на шматочки невеликі за розміром, курагу кубиками і влийте до неї води хвилин на 30: вона повинна набрякнути. Лимони нарубати часточками.
Воду, в якій настоювалася курага, вилийте в кухлик, додайте до неї цукор і варіть сироп. Туди відправте підготовлені овочі і фрукти. Покладіть приправу і продовжуйте варіння кілька хвилин. Приготовлену суміш залишиться тільки розподілити по банках. Закрутивши.
Для створення такого варення будуть потрібні:
- очищена гарбуз — 1 кг;
- обліпиха – 3⁄4 склянки;
- цукор – 800 г.
Гарбуз треба нарізати на шматочки, обліпиху промити і обсушити. Потім з’єднайте їх разом, перемішайте і залиште години на 4 настоюватися і виділяти сік. Після в каструлі поставте майбутнє варення на вогонь. Варіть 25 хвилин на середньому вогні. Всипте цукор, дайте йому розчинитися і розлийте по банках.
приготування в мультиварці
Варення з гарбуза в-відмінне рішення кулінарної проблеми. В такому випадку воно не буде розбризкуватися, виявиться легким в приготуванні.
Наріжте гарбуз на дрібні шматочки, викладіть в чашу і засипте цукром. Дайте постояти години 4 для виділення соку. Після додайте всі бажані інгредієнти-це можуть бути різні фрукти, ягоди і т.д. Поставте режим «варіння» або «гасіння». Дочекайтеся хвилин 40, поки гарбуз не стане м’якою, а далі розлийте по банках і закатати.
Сире варення
Для збереження більшої користі продуктів можна зробити сире варення з гарбуза.
Для нього будуть потрібні:
- гарбуз-300 г;
- цукор – 2 ст.;
- апельсин-1 шт.
Гарбуз промийте, очистіть і наріжте на шматочки. Потім її треба перетворити в пюре. Після також слід вчинити і з апельсином, правда, попередньо його варто добре промити, щоб змити зі шкірки весь бруд.
З’єднайте два пюре, всипте цукор, все добре перемішайте і розкладіть по банках. У цьому рецепті, як ні в якому іншому, актуально простерилізувати гарненько банки.
Обов’язково уважно вивчайте, який саме сорт гарбуза ви взяли. Якщо в ньому мало цукру, а треба отримати варення солодше, додавайте його в заготовку побільше. Якщо ж гарбуз солодка, постарайтеся не переборщити.
Гарбуз обов’язково треба добре промивати і очищати від усього зайвого. Насіння, наприклад, можна не викидати, а просушити, обсмажити і використовувати як доповнення до продукту.
Висновок
Варення з гарбуза стане справжньою окрасою столу і дозволить отримати заряд бадьорості і вітамінів в будь-який час року.
pinterest.ru
Інгредієнти
- 1 кг м’якоті гарбуза;
- 1 кг цукру;
- мелена кориця — за смаком;
- щіпка лимонної кислоти.
Приготування
Наріжте гарбуз невеликими кубиками і викладіть в каструлю. Засипте цукром і ретельно перемішайте.
ПоставтеКаструлю на середній вогонь. Коли цукор розтопиться, збільште полум’я і, постійно помішуючи, доведіть варення до кипіння. Потім повністю остудіть.
Повторіть варіння ще 2-3 рази в залежності від бажаної густоти варення. Під час останньої варіння додайте в варення корицю і лимонну кислоту.
Інгредієнти
- 1 кг м’якоті гарбуза;
- 2 апельсина;
- 1 кг цукру;
- ½–1 чайна ложка лимонної кислоти;
- мелена кориця — за смаком.
Приготування
Наріжте гарбуз невеликими шматочками. Якщо апельсини з товстою шкіркою, краще зчистити її, щоб вона не гірчить. Наріжте цитруси шматочками і видаліть кісточки.
Блендером перетворіть апельсини і гарбуз в пюре. Перекладіть його в каструлю, всипте цукор і ретельно перемішайте.
Поставте каструлю на сильний вогонь і, постійно помішуючи, доведіть джем до кипіння. Потім варіть його на слабкому вогні 20 хвилин. За 5 хвилин до кінця приготування всипте лимонну кислоту і корицю.
Інгредієнти
- 1 кг м’якоті гарбуза;
- 1 кг цукру;
- 1 лимон;
- 1 шматочок довжиною 5-7 см.
Приготування
Наріжте гарбуз невеликими кубиками і викладіть в каструлю, пересипаючи цукром. Залиште на кілька годин при кімнатній температурі, щоб гарбуз дала сік.
Наріжте лимон шматочками, видаліть насіння і подрібніть в блендері. Очистіть імбир і натріть на дрібній тертці. Додайте до гарбузі лимон і імбир і перемішайте.
Поставте каструлю на сильний вогонь і, помішуючи, доведіть варення до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть, помішуючи, ще 30-40 хвилин. Якщо хочете зробити варення більш однорідним, в кінці приготування розімніть гарбуз товкачем.
Інгредієнти
- 1½ кг м’якоті гарбуза;
- 1 апельсин;
- 1 лимон;
- 1 кг цукру.
Приготування
Наріжте гарбуз невеликими кубиками. Розріжте апельсин і лимон уздовж на 4 частини, а потім наріжте кожну тонкими часточками. Видаліть з них кісточки.
Викладіть гарбуз, апельсин і лимон в каструлю. Додайте цукор і ретельно перемішайте. Залиште на кілька годин, щоб гарбуз пустила сік.
Поставте каструлю на сильний вогонь і доведіть варення до кипіння. Поваріть, помішуючи, 5 хвилин, зніміть з вогню і повністю остудіть. Таким же чином повторіть варіння ще двічі.
iamcook.ru
Інгредієнти
- 1 кг м’якоті гарбуза;
- 700 г цукру;
- 300 г кураги;
- 1 лимон або ½ чайної ложки лимонної кислоти.
Приготування
Наріжте гарбуз невеликими кубиками. Викладіть їх в каструлю, пересипаючи цукром. Залиште при кімнатній температурі на кілька годин, щоб гарбуз пустила сік.
Залийте миту курагу теплою водою приблизно на годину, щоб вона набухла. Потім знову промийте її, обсушити і наріжте смужками.
Поставте каструлю з гарбузом на повільний вогонь, доведіть варення до кипіння і варіть близько 10 хвилин.
Додайте курагу, сік лимона або лимонну кислоту і перемішайте. Готуйте варення ще 15-20 хвилин. Спочатку воно буде рідкуватим, але після охолодження загусне.
Інгредієнти
- 1 кг м’якоті гарбуза;
- 1 кг яблук (вага в очищеному вигляді);
- 4-6 столових ложок цукру.
Приготування
Наріжте гарбуз і шматочками і розкладіть їх по різних каструлях. Присипте гарбуз 3 ложками цукру, а до яблук, в залежності від їх солодощі, додайте 1-3 ложки.
Перемішайте і поставте каструлі на помірний вогонь. Варіть, помішуючи, поки гарбуз і яблука не стануть дуже м’якими.
Потім перекладіть все в одну каструлю і пюріруйте масу блендером до однорідного стану. Перемішайте, доведіть пюре до кипіння і варіть, помішуючи, ще 3-5 хвилин.
Доведіть воду до кипіння і стерилізують банки 30 хвилин. Потім закатати їх, переверніть, укутайте і остудіть.
Чистимо гарбуз, ріжемо на шматочки. Про розміри пропоную поговорити окремо, так як це той випадок, коли вони мають значення. Якщо ви любитель джемоподобного варення, подрібнюйте гарбуз до тоненьких скибочок – вони розваряться і перетворяться в ароматне повидло. Якщо вам до душі тягучий сироп, в якому зустрічаються пружні шматочки фруктів (ну, або не зовсім фруктів, якщо мова про гарбузовому варення), раджу нарізати брусочки з гранями приблизно 3-4 мм.менше не варто – може розваритися. Більше-можна, але не треба: буде не так смачно.
Отже, нарізаємо брусочками (так-так, я віддаю перевагу другий варіант, про нього і розповідаю).
Засипаємо цукром. Трохи струшуємо каструлю, щоб цукор рівномірно розійшовся по гарбузовим шматочках.
Поверх гарбуза викладаємо нарізані кружечками скибочки лимона.
Відставляємо каструлю в сторону і чекаємо повного розчинення цукру.
Залежно від температури повітря в приміщенні, соковитості гарбуза і якості цукру цей процес займе в середньому 2-3 години.
Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння, зменшуємо газ до мінімуму і проварюємо варення 10-15 хвилин. Важливо, щоб сироп не кипів, а лише злегка пихтів десь всередині.
Прибираємо каструлю з вогню, залишаємо мінімум на 8 годин. Після цього знову доводимо гарбузове варення з лимоном до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо ті ж 10-15 хвилин на мінімальному газу. Знову знімаємо, залишаємо. Таким чином проварюємо варення 4 рази. Слідкуйте за тим, щоб воно не кипіло – це важливо: інакше гарбуз просто розвариться в пюре, а сироп підгорить.
Перед останньою варінням додаємо в каструлю паличку кориці.
Готовність варення перевіряється в першу чергу по готовності сиропу. Капнувши трішки на чисту тарілку, простежте за крапелькою: вона не повинна розтікатися. Крім того, шматочки гарбуза будуть напівпрозорими і пружними.
Готове варення з гарбуза розливаємо по стерилізованим банкам, накриваємо кришками. Укутуємо під ковдру, залишаємо на добу, після чого переставляємо в комору – при кімнатній температурі варення зберігається довго. Якщо, звичайно, у домочадців вистачить витримки не з’їсти все в перший же день.