Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

212

Нерівномірно запечене печеня, сирої всередині пиріг або підгоріла піца — таке нерідко трапляється навіть у досвідчених господинь, якщо в духовці відсутній дуже важливий режим примусової конвекції. Розберемо докладніше поняття конвекції в духовці, що це таке і для чого вона потрібна.

Конвекція являє собою циркуляцію потоків холодного і теплого повітря: нагріте легке повітря піднімається вгору, а більш важкий холодний, в свою чергу, опускається вниз.

У класичних застарілих моделях духовок вбудовані тільки нижні пальники, що нагрівають повітря. Там діє природна конвекція, але її недостатньо для того, щоб рівномірно розподіляти повітря по всій камері, тому їжа в них підігрівається виключно знизу. Як наслідок, типові проблеми: з одного боку, страва вже підгорає, але при цьому все ще сирувато всередині.

Сучасні духовки все частіше оснащені додатковим верхнім нагріванням і режимом конвекції — за рахунок вентилятора відбувається примусова циркуляція повітря, що забезпечує однакову температуру нагрівання їжі з усіх боків.

Для чого вона потрібна

Наявність конвекції в духовій шафі дає можливість:

  • рівномірно пропікати страви, в тому числі великі обсяги продуктів;
  • швидко розморожувати фрукти і овочі;
  • готувати відразу на декількох деках.

Режим конвекції дозволяє отримати більш здорову їжу, витративши при цьому менше часу на приготування. з ним можна готувати практично будь-які страви: соковите м’ясо, пиріжки і торти, запечену картоплю, хліб, рибу з овочами, піцу з красивою золотистою скоринкою, а також швидко сушити ягоди, трави, зелень і розморожувати напівфабрикати.

Плюси і мінуси

Серед переваг використання конвекції в духовці наступні:

  • швидке нагрівання духовки;
  • менша витрата електроенергії;
  • рівномірне випікання і прожарювання страв.

З мінусів-більш висока вартість таких плит.

Якщо ви любите піч і часто готуєте в духовці, режим конвекції може значно спростити роботу і урізноманітнити меню.

Що таке конвекція в духовці і навіщо вона потрібна коли ви вибираєте для своєї кухні нову побутову техніку, продавці незмінно намагаються запропонувати вам найновіші, багатофункціональні і дорогі моделі. Деякі функції вважаються майже необхідними,але чи відповідає це дійсності? поговоримо про те, що таке конвекція в духовці і навіщо вона потрібна. І чи потрібна взагалі. Як влаштований духову шафу якщо на вашій кухні стоїть звичайна газова плита старої моделі, то в її духовій шафі все влаштовано так, що простіше не буває: знизу розташовані одна або дві пальники, над якими ви можете встановлювати на різній висоті полки з листами. Підігрів йде тільки знизу, верхня частина запікається продукту підрум’янюється тільки в режимі природної конвекції. Під конвекцією ми розуміємо переміщення нагрітих мас повітря, супроводжуване теплообміном. У такому духовій шафі дуже часто трапляється так: з одного боку, у далекої стінки, пиріжки або печеня вже почали покриватися коричневою скоринкою і підгоряти, а розташована ближче до дверцят частина ще навіть не підрум’янилася. Доводиться діставати деко або форму і перевертати їх, щоб зрівняти нагрів. Але ж далеко не всі види тесту переносять такі маніпуляції без наслідків. Наприклад, ваш бісквіт цілком може впасти. Про примхливому безе і говорити не доводиться-йому потрібна дуже дбайливий режим випічки, щоб ніжна піна не осіла. Більш сучасна газова плита може мати в духовій шафі ще й верхній пальник. Іноді верхній нагрівальний елемент може бути електричним, а нижня пальник — газової. Наявність додаткового джерела тепла значно спрощує процес приготування. Ви можете при необхідності регулювати в духовій шафі нагрів зверху і знизу, готувати страви гриль. Відбувається це тому, що природна конвекція в побутовому духовій шафі відбувається повільно і залежить від інших факторів. Наприклад, від ширини поміщеного дека — якщо з боків не залишиться просвітів, розпечене повітря з нижньої частини духовки просто не потрапить в її верхню частину. Нижня скоринка приречена на підгоряння, а верхня залишиться непропеченной. І тоді на допомогу приходить режим конвекції примусової. Саме той режим, який так нахвалюють продавці побутової техніки, коли пропонують вам купити електрична духова шафа. Що таке примусова конвекція конвекція в даному випадку означає режим примусової циркуляції повітря в духовці. Рух розпечених повітряних мас забезпечує вентилятор. У закритому просторі духової шафи обдув створює справжній вихор з гарячого повітря. Цей вихор рівномірно прогріває продукт з усіх боків. Знизу більше нічого не підгорає, зверху покривається красивою підсмаженою скоринкою. Вентилятор розташований зазвичай на задній стінці духовки і включається окремо. Для чого застосовується конвекційний режим режим конвекції дозволяє успішно запікати великі шматки м’яса, пекти чудові пиріжки і великі пироги, робити ніжні меренги, і навіть просто висушувати трави, цедру цитрусів або сухарики. Ви можете навіть обійтися без нагріву, однієї холодної конвекцією. Малий нагрів з конвекцією дозволяє швидко розморозити м’ясо або овочі з морозильника. Включена конвекція дозволить вам використовувати з максимальною ефективністю весь обсяг духової шафи: навіть якщо ви поставите всередину два або три дека, все рівномірно пропечеться. Не обов’язково використовувати цей режим при кожному приготуванні їжі. Конвекція може включатися в тих випадках, коли вона дійсно необхідна: -для забезпечення хрусткої скоринки; -для висушування занадто великої кількості виділився соку; -для хорошого пропікання великого пирога або тушки птиці. Види конвекторів найчастіше вашу електричну духовку забезпечує конвекцією вентилятор простої конструкції, функція якого-просто гнати за обсягом повітря. Більш ефективний вентилятор, оточений додатковим нагрівальним контуром. У деяких моделях електроплит марки мієле є зручна функція вологої конвекції. При включенні цього режиму повітря всередині духової шафи насичується парою. Страви не пересихають, тісто краще піднімається, і можна взагалі приготувати все що завгодно на пару, без шкідливої смаження. У духовки марки neff виробники вбудовують посилені вентилятори, що створюють стрімкий потік гарячого повітря. Швидкий нагрів дає хороший ефект: продукт швидко покривається підсохлим шаром, що не дає при подальшому запіканні випаровуватися сокам. Все, сказане вище, відноситься до електричних духовим шафам. Звична газова плита до недавнього часу була позбавлена зручного режиму примусової конвекції. Справа в тому, що газова плита досі перевершує за кількістю продажів електричну, у всякому разі, якщо мова йде про окремо стоять плитах. І російський ринок — не виняток. Газ в нашій країні все ще дешевше електроенергії. Тому газова плита стоїть в 80 кухнях з 100. Тепер ті, кому більше підходить саме газова плита, теж зможуть оцінити газову духовку з конвекцією. Купити в маркет бт:

Сучасні духові шафи-це досить функціональні пристрої з набором різних опцій, часом маловідомих і незвичних. Функція конвекції в духовці напевно зацікавить багатьох. Що це таке, чи так вона важлива при приготуванні страв? професіонали давно оцінили техніку, що має режим конвекції в духовці. Новачкам спробуємо пояснити головні переваги цієї загадкової опції.

Конвекція в духовці зробить приготування страв максимально швидким, легким і приємним. Відтепер вам не доведеться засмучуватися з приводу підгорілої або непропеченной всередині випічки. Неважливо, чи готуєте ви м’ясо, овочі або працюєте з тестом — отриманий результат буде чудовим. Блюдо однаково пропечеться з усіх боків: всередині, по краях, зверху і знизу.

Отже, що таке конвекція в духовій шафі, як працює дана система? головним в духовці завжди вважався якісний нагрів. Багато хто знає, що щоб уникнути пригорання випічки деко потрібно переставляти вище або ж міняти місцями, якщо господиня вирішувалася готувати відразу на двох. Конвекційний режим позбавить від зайвих дій, забезпечить рівномірне приготування будь-якої страви. Надалі ваша випічка не підгорить знизу, пропечеться всередині, ідеально підрум’яниться зверху.

Дослівно конвекція перекладається як перенесення. В даному випадку мова йде про безперешкодне перенесення повітря всередині духовки за допомогою спеціально встановленого вентилятора. Саме цей пристрій виконує важливу функцію по переміщенню потоків холодного і теплого повітря, гарантуючи однакову температуру в різних ділянках шафи.

Вентилятор в духовці зазвичай встановлюють на задній стінці. Після досягненняПевної температури він автоматично зупиняється. Нинішня духова шафа з конвекцією-це величезна кількість різних режимів, що дозволяють пекти, смажити, розморожувати продукти. Багато моделей поєднують конвекцію з іншими функціями, наприклад, грилем.

Піч може мати механічне, електромеханічне або електронне управління. Кожен режим позначається на панелі відповідної піктограмою. Часом таких значків дуже багато, тому, щоб зрозуміти їх значення, потрібно звернутися до інструкції, прикладеної до товару. Цікавить нас режим має загальноприйняте позначення, яке однакове для всіх моделей цієї техніки. Якщо вас зацікавила піч з функцією конвекції в духовці, шукайте значок із зображенням вентилятора. Саме так сьогодні стане позначатися плита, оснащена такою корисною опцією.

Загальновідомо, що тепле повітря легше холодного, тому піднімається вгору. Цей процес буде відбуватися до тих пір, поки температура у всіх куточках духової шафи не вирівняється. Такий теплообмін називають природною конвекцій. Звичайно, дані явища проходять у всіх духових шафах, незалежно від кількості пальників. Здавалося б, навіщо переплачувати за додатково вбудований вентилятор? однак переміщення повітря природним шляхом проходить настільки повільно, що для отримання хорошого результату просто не вистачає часу.

Щоб хоч якось прискорити рух повітря, виробники стали встановлювати в духовій шафі вентилятори. Це пристрій прискорює теплообмінний процес, а значить, повітря рухається швидше, вирівнюючи температуру у всіх точках печі. Приготування м’яса, риби, випікання бісквітів або запіканок в кухонній техніці з примусовою конвекцією буде проходити набагато швидше, а результат неодмінно порадує господиню.

види конвекторів

Виробники духових шаф постійно працюють над удосконаленням вентиляторів. Адже така, на перший погляд, незначна деталь грає не останню роль в приготуванні їжі, прискорюючи і полегшуючи даний процес.

Типи конвекції:

  • нагрівальний контур використовується для швидкого підігріву повітря;
  • гаряче повітря, що виробляється вентилятором, нагріває шафу прискореними темпами, є ідеальним рішенням для швидкого готування продуктів;
  • вологу конвекцію оцінять прихильники правильного харчування, цінителі корисних страв, їжі, приготовленої в режимі «пароварки».

Залежно від споживаної енергії, розташування і особливостей конструкції, духовки з конвекцією бувають:

  • газові та електричні;
  • окремо стоять або вбудовані;
  • працюють автономно або підключені до варильної поверхні;
  • міні-печі, що нагадують невеликі мікрохвильовки.

особливість режиму в техніці, що працює на газу

Газова духовка з конвекцією багатьох лякає. Користувачі побоюються, що рух повітря зможе загасити вогонь. Однак, як стверджують виробники, такі пристрої абсолютно безпечні, адже оснащені спеціальними порожнистими пальниками, а також функцією, що блокує роботу приладу в разі виникнення небезпеки. Спеціальний вентилятор в такому агрегаті розроблений з урахуванням особливостей даного типу духової шафи.

Приладу, що працює на газу, складніше домогтися рівномірного розподілу гарячого повітря через те, що пальник знаходиться тільки внизу. Перш ніж помістити готується блюдо в духову шафу, необхідно дочекатися рівномірного розподілу тепла по всьому периметру, тобто, після включення духовки слід почекати деякий час.

Характерною рисою таких приладів можна назвати економію електроенергії, а також порівняно високу ціну, яка, до речі, дуже швидко окупиться за рахунок використання газу. Крім того, покупка даної моделі не вимагає в будинку особливо потужної проводки.

Модель bosch hgn22f350-хороший приклад зручного і надійного газового духової шафи, оснащеного конвекційним режимом нагріву. Прилад є досить містким, корисний об’єм становить 60 літрів. Даний агрегат, крім приготування всіляких страв, прекрасно впорається з розморожуванням продуктів. Наявність системи газ-контролю гарантує безпечне користування приладом, додає людині впевненості в особистій захищеності. Крім перерахованих корисних функцій, ця модель відрізняється привабливим дизайном.

електродуховка з конвекцією

Електрична духовка, що має потрібний і корисний конвекційний режим, користується сьогодні величезною популярністю. Зазвичай такий духову шафу оснащений декількома нагрівальними елементами, які виробник розміщує по всьому периметру. Однак навіть це не гарантує рівномірного пропікання страв. Причина-повільність природної конвекції, різна величина листів, щільність продуктів та ін. Тут на допомогу приходить спеціальний вентилятор, ганяє всередині шафи повітря, забезпечуючи таким чином швидку підготовку і однакове пропікання готується страви.

Електродуховка використовує три типи конвекції:

  • спеціальний вентилятор, що ганяє повітря по всій шафі;
  • конвектор в оточенні додаткового нагрівального контуру;
  • насичує простір гарячою парою волога конвекція.

Деякі моделі оснащені посиленим вентилятором, значно прискорює процес приготування їжі. Крім того, зустрічаються прилади з двома конвекторами. Таке розміщення вентиляторів розподіляє повітря ще більш ефективно.

Електрична духова шафа siemens hb634gbw1 визнаний одним з кращих в середній ціновій категорії. Завдяки красивому і оригінальному дизайну, дана модель чудово вписується в приміщення. Відмінна риса цього приладу-місткість, застосування великих листів, економне використання енергії, багатофункціональність (є в наявності гриль, конвекція, розморожування, інші режими).

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

Hansa fcmw58221-найкраща газова плита з електродуховкою. Агрегат забезпечений чотирма газовими конфорками з автоматичним пальником і газ-контролем, має місткий електрична духова шафа з конвекцією, грилем, розморожуванням, експрес-нагріванням та ін.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

Bosch hce644653 — електроплита з електричною духовкою. Даний агрегат поєднує в собі найсучасніші напрацювання: від зручних перемикачів, годин з таймером до найкорисніших режимів готування, яких тут сім. Конфорки нагріваються дуже швидко, причому мають різну конфігурацію: дві звичайні, овальна і двоконтурна. Об’ємна духовка приготує швидко і смачно, застосовуючи гриль і конвекційний режим.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

головні переваги

Конвекція в духовці — що це таке, для чого потрібен в шафі цей вентилятор, навіщо купувати техніку, оснащену такою функцією?

Підсумуємо головні переваги духовки з конвекцією:

  • цілком може замінити варильну поверхню;
  • більш ефективне використання електроенергії або газу;
  • зростає швидкість приготування їжі;
  • менша витрата масла;
  • можна одночасно готувати із застосуванням двох-трьох листів;
  • блюдо пропікається максимально рівномірно;
  • значно розширюється область застосування: крім готування всілякої їжі, можна сушити лікарські рослини, горіхи, фрукти, апельсинову або лимонну цедру;
  • можливість експериментувати зі звичними рецептами, змінюючи їх на свій розсуд, готувати досить «примхливі» страви.

Основний конвекційний режим зазвичай використовують як для приготування страв, так і для підігріву посуду, розморожування продуктів, сушіння продуктів, підняття тесту. Крім цього, є інші режими:

  • конвекція плюс нижній нагрів для готування піци, хлібобулочних виробів;
  • поєднання конвекції, нижнього нагріву з грилем забезпечує отримання рум’яної скоринки, прискорює приготування напівфабрикатів або заморожених продуктів;
  • турбо-гриль ідеально підходить для запікання досить великих шматків м’яса.

Порада: описані вище режими добре справляються з покладеними завданнями при використанні одного дека, при використанні двох і більше листів ефективність знижується.

Корисність конвекції в будь-якому духовій шафі доведена. Завдяки цій функції, ви зможете максимально швидко приготувати обід або вечерю, економлячи не тільки час, але і використовувану енергію.

Сучасні духові шафи за зовнішнім виглядом і кількістю різноманітних функцій нагадують панелі управління космічними кораблями. Багато з передбачених режимів залишаються незрозумілими і практично не застосовуються, але їхНаявність безпосередньо впливає на вартість духовки. Якщо ви постійно користуєтеся духовою шафою і любите в ньому готувати, то, на чому точно не варто економити при виборі – це конвекція в духовці.

Якщо на панелі духової шафи є значки із зображенням вентилятора, значить, піч працює в режимах конвекції

Спочатку розберемося з пристроєм духових шаф і принципом дії конвекції.

У старих моделях духовок пальника (газові) або нагрівальні елементи (електричні) розташовувалися тільки знизу, а верх випічки підрум’янювався завдяки природній конвекції – переміщенню нагрітого повітря і теплообміну в закритому просторі духової шафи. Результат часто виявлявся невтішним: низ підгорав, а продукти запікалися нерівномірно. Доводилося виймати листи, повертати їх різними сторонами, ставити на дно духовки ємність з водою.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібнапроцес випічки раніше вимагав постійного контролю-періодичних відкривань дверцят духовки і перевірки готовності тесту дерев’яною паличкою

Нові моделі духовок, як правило, забезпечені ще й нагріванням зверху, що значно спрощує процес випічки і дозволяє готувати страви на грилі. Але навіть при комбінованому нагріванні (знизу і зверху) природної конвекції може виявитися недостатньо для ідеального пропікання. Справа в тому, що звичайний теплообмін в духовці відбувається досить повільно, йому можуть заважати певні фактори: нещільно закривається дверцята або її часті відкривання, а також великі листи, що займають всю ширину духовки і заважають циркуляції повітря.

конвекція (від лат. Convectio-перенесення) являє собою природний теплообмін, при якому внутрішня енергія передається потоками і струменями. Нагрівається повітря піднімається вгору, а холодний опускається вниз. У духовці, коли шари повітря перемішуються швидше завдяки конвекції, температура відразу стає однаковою на всіх рівнях.

Зараз будь-яка господиня може оцінити переваги духовок з примусовою конвекцією, тобто циркуляцією повітря, створюваної за допомогою вбудованого вентилятора. Зазвичай він розташований на задній стінці духовки і включається окремо при виборі певних режимів або встановлених програм.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

Різні виробники духових шаф пропонують вдосконалені конструкції конвекторів, що мають додаткові можливості: вентилятори з окремим нагрівальним контуром, посилені вентилятори для створення стрімкого потоку гарячого повітря, режим вологої конвекції для приготування страв на пару без використання жирів.

Отже, з питанням, що таке конвекція в духовці, ми розібралися і тепер переходимо до найцікавішого: для чого потрібна конвекція в духовці?

Застосування режимів конвекції

При малих температурах (до 150 ℃) або навіть без нагріву в режимі конвекції можна швидко і дбайливо висушити свіжі трави, шматочки цедри цитрусових, горіхи, гриби або фрукти (зокрема, для узвару – попередньо очищені і нарізані невеликими плоскими шматочками). Також холодну конвекцію можна використовувати для розморожування продуктів.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібнасухарики з багета, висушені за 5 хвилин в режимі конвекції при температурі 140℃, виходять золотистими і хрусткими

На середніх температурах (160-220 ℃) конвекція забезпечує інтенсивний і вражаючий підйом виробів з більшості видів тіста: дріжджового, бісквітного, пісочного, листкового, заварного. З нею у вас вийдуть повітряні і сухі всередині еклери, ніжне і легке безе, пропечені і рум’яні кекси.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

безсумнівний плюс конвекції-можливість використовувати весь обсяг духовки для одночасного приготування різних страв на декількох деках.

При використанні режиму конвекції в духовці при високих температурах (від 220 ℃) великі шматки м’яса або птиці збережуть внутрішню соковитість, на них з’явиться хрустка скоринка, вони пропекутся і засмажаться рівномірно. Ефективно користуватися конвекцією для підсушування соку, якщо він виділяється в занадто великих кількостях, а також для приготування страв в порційної або великому посуді, наприклад в керамічних горщиках або гусятниці.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

Як зрозуміти, чи є у вас конвекція в духовці

Якщо ви, купивши духову шафу, так і не заглянули в його інструкцію, то з’ясувати, чи є у вас конвекція в духовці, можна, подивившись на значки і позначення на панелі управління.

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

На різних моделях духовок режими можуть відрізнятися в залежності від поєднання конвекції з наявними варіантами нагріву і наявності пари. Стандартне позначення режимів конвекції включає в себе значок «вентилятор» і позначку, що показує включення окремих нагрівальних елементів (комбінований, вибірковий – тільки верхній елемент, тільки нижній елемент, тільки конвекція).

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібнана фотографії значок в правому верхньому куті показує обраний режим: конвекція з одночасним нагріванням знизу і зверху

На окрему увагу заслуговують духовки з вологою конвекцією. Вони мають вбудовані ємності на передній або задній стінці, в які заливається чиста вода, і парогенератор. У режимі вологої конвекції продукти з усіх боків обдуваються не просто рівномірно гарячим повітрям, а парою, що значно прискорює процес приготування, допомагає зберегти соковитість страв, дозволяє зменшити кількість солі і жирів. (мрія для всіх прихильників дієтичного і здорового харчування!)

Режим конвекції. Конвекція в духовці-що це таке і навіщо потрібна

У найбільш просунутих моделях передбачено регулювання вологості в декількох режимах: гарячий пар (25%), інтенсивний пар (50%) і вологий пар (100% – режим пароварки). При цьому момент подачі пари автоматично розраховується самою програмою, але його кількість і частоту можна контролювати і вручну. Є варіанти різного напрямку струменя пари: розподіл по всій духовці, на посуд або на самі продукти через спеціальну трубочку.

у режимах вологої конвекції зручно стерилізувати банки для консервації або пляшечки для дитячого харчування.

Конвекція в духовці-одна з незамінних функцій сучасного кухонного обладнання. Вона дійсно розширює ваші можливості і надає величезний простір для кулінарних експериментів. Зараз багато традиційні рецепти переглядаються з урахуванням нових технологічних можливостей і адаптуються під конвекційні духовки. Є думка, що конвекція в духовці дозволяє знизити необхідну для різних видів випічки температуру на 10-15 ℃. Готуйте свої улюблені страви по-новому, придумуйте авторські рецепти, радуйте себе і близьких!

Відео

Пропонуємо до перегляду відеоролик по темі статті:

текст: ольга поляковська

Знайшли помилку в тексті? виділіть її і натисніть ctrl + enter.

Кожна господиня знає, що при випіканні часто виникають ситуації, коли одна частина тіста – готова, а друга тільки починає фінальну стадію приготування. Особливо це помітно в старих духовках з нижнім пальником, коли деко пиріжків або печива в середині процесу готування потрібно було виймати і перевертати на протилежну сторону: інакше б задні пиріжки вже підгоріли б, в той час, як передні навіть не змогли приготуватися.

Що таке примусова конвекція

Якщо теплообмінний процес, описаний вище, називається природною конвекцією , то режим, який досягається з використанням вбудованого в задню стінку вентилятора , називається конвекцією примусової. Такий вентилятор покликаний стимулювати процеси теплообміну всередині шафи.

Чому не можна обійтися природним обміном повітря? обійтися, в принципі, можна. Але в цьому випадку доведеться забути про пишні бісквіти і безе, або ж десятками разів підлаштовуватися під температурні режими своєї духовки. Таку випічку турбувати просто не можна, не кажучи вже про виймання дека і перевертанні виробів.

При наявності примусової конвекції, повітря швидше рухається в духовій шафі, і вся температура стає стабільною у всіх куточках духової шафи. Таким чином, режим конвекції дозволяє вашій випічці готуватися швидше і рівномірно.

На жаль, для власників газових плит і слабкою проводки в будинку, режим конвекції частіше доступний тільки в електричних варіантах духовок. Конвекція в газовій плиті вельми скрутна, але у деяких виробників все ж зустрічаються подібні варіанти, але рідко.

Види конвекторів

З часів появи режиму конвекції в духовці , самі вентилятори , вони ж конвектори, зазнали суттєвих трансформацій. Кожен виробник намагається доповнити моделі новими функціями, які допоможуть полегшити процес приготування їжі.

Основні з них:

  • волога конвекція . Стане справжньою знахідкою для любителів правильного харчування. Такий конвекторЦиркулює не тільки повітря всередині духової шафи, але і пар . Це також корисно не тільки для приготування страв в режимі пароварки , але і в тому випадку, якщо ви боїтеся, що м’ясо або випічка вийдуть занадто сухими.
  • конвекція гарячим повітрям . Такий режим конвекції дозволить швидше приготувати страви, так як