Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

4

Зараз вже навряд чи вийде сказати точно, як і коли з’явилося таке блюдо, як шулюм. Його походження оповите таємницею: хтось вважає, що рецепт шулюма принесли монголи, хтось скаже, що цей суп був запозичений у тюркських народів. Істина, швидше за все, десь посередині. Мені ближче версія про те, що першими шулюм стали готувати в походах козаки півдня росії, творчо переробивши якийсь усереднений рецепт супу з баранини, який повсюдно варили на кавказі і в середній азії.

На користь цієї версії говорить те, що шулюм — це суп в російській розумінні цього слова, тобто його основу становить . Цим шулюм відрізняється від близької йому , яку назвати супом можна лише умовно, оскільки в узбецькій кухні не було звичного нам поділу на перші і другі страви. Крім того, шулюм ідеально підходить для похідних умов: мінімум інгредієнтів, все готується в одному котлі, важливу роль відіграє послідовність закладки продуктів. Зараз шулюм часто готують мисливці і рибалки, використовуючи для цього дичину і навіть рибу. Ми ж поговоримо про класичний шулюм з баранини, який можна приготувати як на плиті, так і на багатті — а баранину при бажанні можна замінити будь-яким іншим м’ясом, хоч качкою, хоч свининою.

Рецепт шулюма з баранини

Середня

1,5 години

Інгредієнти

4 порції

650 г. баранини на кісточці

1 цибулина

1 морквина

2 л. Води

2-4 картоплі

1 солодкий перець

2 лаврові листки

1 ч. Л. коріандру

При бажанні — 1 ч. Л. ялівцевих ягід

1 великий пучок зелені

Шулюм з баранини-улюблене блюдо мисливців і рибалок, яке можна приготувати як на кухні, так і в поході. Баранину можна замінити на будь-яке інше м’ясо.
Олексій онєгін

Додайте в казанок, казан або каструлю з товстим дном пару ложок олії або топленого сала, дайте йому нагрітися на середньому вогні і додайте м’ясо, нарізане кубиками, замість з кістками. Обсмажте з усіх боків до золотистого кольору, потім додайте цибулю, нарізану півкільцями, і моркву, нарізану «напівмонетками», і обсмажуйте ще пару хвилин, помішуючи шумівкою, щоб не пригоріло.

Всипте коріандр, розтертий між долонями для аромату, чорний перець, ялівцеві ягоди (в шулюм з баранини їх можна не додавати, але з дичиною ялівець поєднується ідеально) і лавровий лист, залийте водою, доведіть до кипіння і варіть в районі години при не дуже сильному кипінні.

Додайте нарізану великими кубиками картоплю, а ще через 10 хвилин посоліть і додайте нарізаний смужками солодкий перець. Готуйте шулюм ще 10-15 хвилин, до м’якості картоплі. Зніміть шулюм з баранини з вогню і замішайте в нього дрібно рубану зелень. Фокус тут простий: зелені потрібно багато, і чим більше її різновидів ви використовуєте, тим ваш шулюм буде смачніше. Я взяв зелену цибулю, петрушку, кінзу і, але ви можете змінювати цей список на свій розсуд, наприклад, прибрати кінзу або додати кріп і естрагон.

Тепер шулюму добре б настоятися під кришкою хвилин п’ять-десять, але ми ж з вами розуміємо, що якщо справа відбувається в поході, де-небудь на лісовій галявині або березі тихої річки, чекати ще 10 хвилин ніхто не буде. Тому, так вже й бути, розливайте шулюм з баранини по мисках або тарілках, і за справу!

Козачий суп, різновид шурпи, мисливська юшка – все це слова — синоніми для шулюма. Ароматний, насичений і злегка гоструватий суп зігріє в холодні зимові вечори. Традиційно блюдо готують на багатті, але сьогодні існують варіації рецептів приготування цієї першої страви на звичайній плиті або в мультиварці. Якщо ви не знаєте, чим би порадувати своїх близьких, приготуйте на обід смачний суп шулюм.

Шулюм – що це

Хтось вважає це блюдо узбецьким і каже, що готувати його потрібно виключно з баранини і в казані. Інші ж стверджують, що шулюм – це кавказьке блюдо, а треті вважають його традиційним супом мисливців. Рецептом приготування цієї першої страви налічується не одна сотня років. Готують його з качки, конини, баранини, але бувають і більш варіанти бульйонів: зі свинини, курки, яловичини.

Як приготувати

Для шулюма згодиться як м’якоть, так і м’ясо на кісточці. Перед приготуванням бульйону його необхідно обробити: ретельно вимити, обпалити (якщо це козуля, курка або інша птиця), зняти плівочки і видалити тугі прожилки. Заливають м’ясо завжди холодною водою, і млоять на повільному вогні від 60 хвилин до декількох годин. При варінні з бульйону періодично знімають піну. У суп шулюм крім м’яса додають:

  • гриби;
  • картопля;
  • помідори;
  • морква;
  • капусту;
  • баклажани;
  • яблука;
  • солодкий перець;
  • зелень.

Традиційно варять шулюм на багатті, але надати аромат серпанок першої страви можна і в домашніх умовах, якщо взяти копчене м’ясо або ребра. Для посилення смаку м’ясо і частина продуктів необхідно попередньо обсмажити, а після додавати в бульйон. Заправляють шулюм різними спеціями: петрушкою, кропом, часником, аджикою, лавровим листом. Подається суп зі свіжим хлібом або часниковими булочками.

Рецепт шулюма

Якщо ваші близькі люблять наваристі супи, тоді обов’язково приготуйте до обіду смачний шулюм. У домашніх умовах зварити таку юшку не складно, а виходить вона не гірше, ніж на багатті. З безлічі рецептів, що відрізняються за складом додаткових продуктів і м’яса, виберіть той, який більше припаде до смаку. З томатами, баклажанами, печерицями, перцем чилі – всі варіанти цієї страви смачні, ароматні і незвичайні. Калорійність в рецептах дається на 100 грамів страви.

Рецепт з дикої качки

  • час: 1,5 години.
  • кількість порцій: 6 персон.
  • калорійність страви: 126 ккал.
  • призначення: на обід.
  • кухня: російська.
  • складність: легко.

Дика качка в казані на багатті з овочами – прекрасне блюдо для посиденьок на природі. Шулюм, приготований в похідних умовах, виходить особливо смачним. Перед тим, як приступити до його варіння, обробіть тушку качки: вищипайте пір’я, припаліть дрібні ворсинки пальником, видаліть нутрощі птиці. Особливий смак страви додадуть кислі яблука в поєднанні з гострим перцем чилі.

Інгредієнти:

  • качка — 1 тушка;
  • рослинна олія – 150 г;
  • ріпчаста цибуля – 3 шт.;
  • помідори – 4 шт.;
  • болгарський перець – 2 шт.;
  • картопля – 6 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • яблука – 2 шт.;
  • перець чилі – 1 стручок;
  • часник – 1 головка;
  • зелень, спеції, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. поставте казан на вогонь, дайте йому добре прогрітися разом з маслом.
  2. тим часом потрошену качку порубати на порційні великі шматочки.
  3. підготовлене м’ясо промийте, дайте йому обсохнути самостійно або промокніть серветками.
  4. обсмажте качині шматочки до золотистої скоринки протягом 20-25 хвилин. Тут необхідно ретельно стежити, щоб м’ясо не пригоріло.
  5. цибулю очистіть, поріжте великими кільцями, додайте в блюдо.
  6. обсмажте цибулю разом з м’ясом близько 10 хвилин.
  7. почистіть, наріжте великими кільцями моркву, додайте в казан. Туди ж відправте кілька зубчиків часнику.
  8. загасивши все разом близько 15 хвилин, влийте в казан воду.
  9. варіть м’ясо з овочами близько 30-45 хвилин, постійно знімаючи пінку. Чи не підкидайте в багаття дров, щоб бульйон не википав.
  10. очистіть картоплю, наріжте великими кубиками, відправте в киплячий бульйон.
  11. через 10 хвилин додайте до супу великі кільця перців, дрібні кубики яблук, шматочки помідор.
  12. проваривши протягом 5 хвилин, приправте бульйон перцем чилі, часником, лавровим листом, сіллю.
  13. під кінець всипте до шулюму дрібно нарізану зелень, проваріть суп під кришкою ще 5 хвилин і подавайте до столу.
  • час: 1 година 30 хвилин.
  • кількість порцій: 4 персони.
  • калорійність страви: 119 ккал.
  • призначення: на обід.
  • кухня: російська.
  • складність: легко.

Готувати шулюм можна різними способами – в казані, каструлі, глибокому сотейнику. Не гірше за своїми смаковими якостями виходить суп, зварений в мультиварці. Цей сучасний прилад ідеально підходить для страв повільного томління, яким і є мисливський суп. Обсмажуйте м’ясо і овочі на режимі «жарка», а для бульйону виберіть програму «гасіння» або «плов».

Інгредієнти:

  • яловичина на кістці-700 г;
  • вода – 3 л;
  • часник – 3 зубчики;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква-1 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 ст. Л.

Спосіб приготування:

  1. яловичину очистіть відНасипати дренаж, який засипається невеликим шаром живильного грунту. Деревце акуратно дістається разом з грудкою землі зі старого горщика і поміщається на шар грунту в нову ємність. Коріння навколо і зверху засипаються грунтом. Підстава стовбура засипати не потрібно. Пересаджений мирт необхідно відразу полити.

    шкідники і хвороби мирта

    Шкідники

    При правильному догляді і утриманні рослини в сприятливих для нього умовах ніякі хвороби і шкідники вражати його не будуть.

    Високі температури і сухе повітря є сприятливими умовами для появи на листках дерева щитівки, трипсів, павутинного кліща, борошнистого червця, білокрилки. Всі вони харчуються соком рослини, через що починають сохнути, жовтіти і облітати листя. Позбутися від шкідників допоможе обробка актелліком або актарою. Це інсектицидні препарати, які слід розводити і використовувати строго по інструкції.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Така ситуація може виникнути в тому випадку, якщо не дотримувалися правила по догляду за миртом в домашніх умовах. У мирта сохнуть листя з наступних причин:

    1. нерегулярні поливи . Якщо ви забуваєте поливати рослину, і у нього часто пересихає грунт, то почнуть сохнути не тільки листочки, але і гілочки.
    2. низька вологість повітря . Взимку температура повітря для квітки не повинна перевищувати + 18 градусів. У приміщенні з працюючими радіаторами опалення повітря стає сухим, через що листя починає сохнути і опадати. Обприскуйте листя в сухому і теплому приміщенні частіше і рясніше. Тримайте його на піддоні з мокрим керамзитом, галькою або мохом, але так, щоб води не діставала до дна горщика.

    листя мирта опадає

    Така ситуація може виникнути в наступних випадках:

    • недолік світла;
    • висока температура повітря;
    • рослина стоїть на протязі.

    При надмірному освітленні (влітку на південних вікнах) листя втрачають блиск, жовтіють і скручуються. Якщо рослині світла мало, то стебла витягуються, а листочки виростають блідими і дрібними.

    Як бачите, всі проблеми при вирощуванні мирта в домашніх умовах виникають через неправильне розміщення квітки або помилки в догляді. Доглядайте за рослиною за всіма вищеописаними правилами, і воно буде радувати вас красивою, пишною кроною і цвітінням.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Живцювання-це найнадійніший і найкращий спосіб розмноження мирта. Його насіння швидко втрачають схожість, крім того, при насіннєвому розмноженні цвітіння настане тільки через три роки.

    Живці можна взяти у знайомих після формує обрізки дерева. Найкраще, якщо вони будуть з середньої або нижньої частини крони. Проводити укорінення живців слід в січні, лютому і липні. Для живцювання вибираються напіводеревілі пагони поточного року довжиною від 8 до 10 см.

    Процедура вкорінення живців:

    1. з відрізаного втечі видаляються нижнє листя.
    2. розташовані нагорі великі листочки коротшають наполовину, а дрібні – на третину довжини.
    3. нижній зріз обробляється стимулятором утворення коренів (гетероуксином або корневином).
    4. готується широка і низька ємність.
    5. грунт для вкорінення повинна складатися з піску і сфагнуму (0,5:1) або з піску і листової землі (0,5: 1).
    6. живці поміщаються у вологий грунт і накриваються скляною банкою або іншим прозорим ковпаком.
    7. ємності поміщаються в притінене місце з температурою повітря в межах +17…+20 градусів.
    8. щоб грунт не закисав, укриття кожен день потрібно ненадовго знімати.

    Приблизно через місяць відросте коріння, і живці розсідаються по окремих горщиках з діаметром близько 7 см.грунтова суміш використовується ця ж. Догляд за молодими саджанцями полягає в регулярному зволоженні грунту і обприскуванні листя. Необхідно стежити, щоб грунт не пересихала.Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Коли живці підростуть, що станеться приблизно через рік, рослини пересідають в горщики, діаметр яких повинен бути 9 см.доглядати за вкоріненими і підросли кущиками слід так само, як за дорослими деревами.

    властивості мирта
    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Рослина має цілющі властивості, так як в його плодах і молодих пагонах містяться активні речовини і ефірні масла з антибактеріальною дією. Тому дерево рекомендується тримати в дитячих кімнатах і спальнях, де воно очистить повітря від бактерій і мікробів, захистить здоров’я, допоможе впоратися з грипом і грз.

    Настоянки з мирта допомагають лікувати кашель, гнійний отит, стафілококові інфекції, хронічний бронхіт, пневмонію, цукровий діабет.

    Мирт — прикмети

    У різних країнах до вирощування кімнатного мирта відносяться по-різному.

    В європі вважають, що дерево приносить в будинок любов і мир. Але можливо це в тому випадку, якщо кущик посадила господиня будинку і всі члени сім’ї пишаються своїм красивим вихованцем. За миртом ретельно доглядають, щоб квітка не загинула. Інакше разом із загиблим деревом будинок покине удача.

    Мусульмани в будинках мирт не тримають, оскільки за їхніми прикметами вважається, що ця рослина молодих дівчат і хлопців прирікає на самотність.

    Красиве деревце з цілющими властивостями рекомендується вирощувати в домашніх умовах, дотримуючись при цьому всі правила догляду за ним. Мирту потрібен сімейне вогнище, тому для офісів і громадських закладів він не підходить.Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    На підвіконнях квартир і офісів часто можна побачити компактне деревце, що радує запашними квітами. Це-мирт, вирощуваний з давніх часів. За аромат квітів рослина і отримало свою назву. «мирт «в перекладі з грецької мови означає»пахощі». У даній статті ми розповімо про догляд за миртом в домашніх умовах.

    За переказами, мирт росте в райських садах. Адаму вдалося забрати гілочку райського дерева, коли його вигнали за гріхи, як спогад про життя в раю. Гілочка прижилася в умовах теплого і вологого клімату середземномор’я, поширившись по світу. Грецькі легенди стверджують, що богиня афродіта носила вінок з гілочок мирта. За ніжні ароматні квіти рослина стала символом любові, вірності. До сих пір в деяких країнах в букет нареченої додають квіти або гілочку мирта, що уособлює вірність в шлюбі.

    У природних умовах квітка росте в країнах середземномор’я з субтропічним кліматом. Він являє собою вічнозелений чагарник або дерево, що виростає до двох-трьох метрів. У природі зустрічається багато різновидів, що ростуть в америці, австралії, країнах азії.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Його прикрашають невеликі яскраво-зелені листочки, розташовані на гілочках супротивно один одному. Невеликі листя на коротких живцях до кінців загострюються. Квіти білого, рожевого кольору ростуть групами в кистях або поодиноко. Існують види мирта з простими або махровими квітами, з різною кількістю пелюсток. Після цвітіння на рослині з’являються плоди-ягоди виду кістянка.

    Мирт серед квітникарів цінується не тільки за зовнішній вигляд і аромат квітів. Головна його перевага полягає в наявності фітонцидів і ефірних масел в листі, кольорах і плодах. Вони очищають повітря в приміщеннях, що призводить до зменшення простудних захворювань і підвищення працездатності, зняття стресів. Тому миртове дерево можна зустріти в офісних приміщеннях.

    Настій, приготований з листочків і квітів, використовується для очищення обличчя. У деяких країнах листя і плоди мирта використовуються в якості приправи до страв.

    види і сорти мирта з фото

    Кімнатна рослина має форму невеликого деревця, що не виростає більше 60 см, що дозволяє вирощувати його серед інших кімнатних квітів.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Болотний мирт

    Болотний мирт є одним із стійких до низьких температур. Він виростає не вище одного метра, має форму чагарнику з прямими гілками. Відрізняється тим, що переносить снігові зими росії. Листя на зиму опадає, а навесні рослина знову розпускається. Зустрічається на сфагнових болотах, живе до п’ятдесяти років. Відрізняється наявністю в рослині отрути, тому не можна допускати, щоб він потрапляв в їжу тваринам.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Мирт варіегантний

    Мирт варіегантний характеризується яскравими строкатими листочками, що мають по краях точки і смужки бурштинового кольору. Білосніжні квіточки з бежевим відтінком і золотистими тичинками володіють вишуканим ароматом. До того ж рослина очищає повітря, зменшуючи вміст вуглекислого газу. Для отримання красивого забарвлення листя необхідно забезпечити яскраве світло для рослини. Вирощується в кімнатних умовах в пухкому грунті, з використанням підгодівлі.

    Шулюм з дикої качки: рецепт приготування. Мисливський суп шулюм

    Мирт гіменей (щастя нареченої)

    Одну з різновидів мирта звичайного називають гіменей . У природних умовах чагарник виростає до 3-5 метрів. У приміщеннях висота його не перевищує одного метра. Цей сорт називають «щастям нареченої» , його квітучуКубик.

  2. коли свинина приготується, дістаньте її з бульйону.
  3. розділіть свинину: викиньте кістки, а м’якоть крупно наріжте і поверніть в суп.
  4. туди ж відправте картоплю, через 5 хвилин додайте інші овочі.
  5. за 5 хвилин до готовності першої страви додайте в бульйон спеції.

&1&

Зі свинини з помідорами

  • час: 3 години.
  • кількість порцій: 3 персони.
  • калорійність страви: 137 ккал.
  • призначення: на обід.
  • кухня: російська.
  • складність: легко.

Відмінний варіант для сімейного обіду або вечері – шулюм зі свинини з помідорами. Представлений рецепт гострий, для тих, хто любить натуральний смак першої страви, варто прибрати зі списку інгредієнтів аджику. Додавати в мисливський суп можна будь-які прянощі: сушений базилік, естрагон, чебрець, мелений перець, коріандр, запашний чебрець. Всі ці прянощі дозволять заграти бульйону новими ароматами і смаками.

Інгредієнти:

  • м’якоть свинини — 400 г;
  • помідор – 2 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • картопля – 3 шт.;
  • морква-1 шт.;
  • солодкий перець-1 шт.;
  • гостра аджика – 1 ч. Л.;
  • цибулина-1 шт.

Спосіб приготування:

  1. промиту і очищену м’якоть свинини залийте півтора літрами води.
  2. дайте рідини закипіти, акуратно зніміть пінку.
  3. зменшіть вогонь і варіть бульйон близько півтори години.
  4. очистіть картоплю, моркву, цибулю. Перші два продукти наріжте брусочками, цибулю-півкільцями.
  5. через півтори години додайте до бульйону картоплю, як тільки рідина закипить знову, покладіть порізану моркву з цибулею.
  6. очистіть болгарський перець від насіння, дрібно наріжте.
  7. додайте його разом з шматочками помідорів до супу. Готуйте 10 хвилин.
  8. перед завершенням приготування додайте спеції, аджику, часник, не забудьте посолити бульйон

&1&

Як правильно варити шулюм

Приготувати на плиті мисливський суп не складно, але є кілька хитрощів, які допоможуть зробити блюдо ще смачніше:

  • купуйте м’ясо з сполучною тканиною. Вона багата на желирующие речовини, які роблять суп більш наваристим. Краще, якщо м’ясо буде свіжим або охолодженим, ніж замороженим.
  • перед тим як залити м’ясо водою, обов’язково промийте його, щоб пішла вся кров, очистіть від плівок і сухожиль.
  • заливати м’ясо обов’язково потрібно холодною водою, щоб білок не почав завчасно згортатися.
  • солити, додавати спеції в шулюм потрібно в самому кінці приготування. Під час варіння вода буде википати, тому є ризик отримати пересолене або занадто перчене блюдо.
  • секрет хорошого шулюма-суп потрібно гасити на слабкому вогні. Уважно стежте за ним, не допускаючи активного кипіння рідини.
  • шулюм-спочатку похідне блюдо, тому всі компоненти для нього ріжуться крупно.
  • щоб прянощі і спеції рівномірно розподілилися по овочах і м’ясу, не поспішайте подавати готовий шулюм. Зніміть каструлю з плити, дайте бульйону настоятися 10-20 хвилин.

Відео

Гарячі юшки з’явилися, коли людина усвідомила, що термічно оброблені продукти з деякою кількістю води привабливіше сирих і сухих. З того часу супи і бульйони зазнали чимало змін, але основа збереглася в первозданному вигляді. Особливо чітко це простежується в рецептурі шулюма-козачого страви, що готується на вогні.

Як варити шулюм правильно?

Ситний м’ясний або рибний суп, який вариться на багатті, в товстому пузатому чавунці, це шулюм. Кількість інгредієнтів і складність роботи з ними рівно такі, щоб зайнятися приготуванням їжі можна було прямо на полюванні або риболовлі, використовуючи свіжий улов і деякі прихоплені з собою продукти. На свіжому повітрі така юшка, безумовно, сприймається правильніше, але і в домашніх умовах зварити шулюм нескладно, та й за смаком він мало чим буде поступатися варіанту з похідних умов. Його ключова особливість-густота, внаслідок чого не завжди вдається зрозуміти, віднести шулюм до супів або до других страв з деякою кількістю бульйону.

Головний компонент-м’ясо або риба, які виступають основою майбутнього супу. Традиційно тут передбачається використання баранини, але також популярні рецепти шулюма на базі свинини, яловичини або качки. Застосування м’яса нежирної птиці-наприклад, курки-рідко практикується: юшка повинна вийти наваристої, що з пісним білком отримати складно. Зате хороші і рибні версії: шулюм на основі осетра, щуки та ін.

В силу того, що це чоловічий похідний суп, крім м’яса в нього закладається не так вже й багато інгредієнтів: в більшості випадків це картопля, цибуля солодкого сорту і баклажани, а також можуть бути присутніми перець і томати. Однак частка останніх дуже мала. До того ж, використовуються приправи і трави за смаком. Суворої технології приготування не існує, інгредієнт можна брати майже будь-які, головне, різати їх крупно.

На природі шулюм варять в казанку, підвішеному над багаттям. Якщо робота з ним відбувається в будинку, необхідний казанок: глиняна каструля з товстими стінками, що має щільно закривається кришку. Такий посуд забезпечить страві максимальне збереження смаку і тепла, юшка вийде ароматною і настояною. Частково суп готується на плиті, частково — в духовці або печі, і загальний час, що витрачається на його приготування, дорівнює 2-3 ч. Залежно від того, яке м’ясо на бульйон ви взяли, ці показники варіюються. Молода баранина може набагато швидше досягти потрібного стану, ніж доросла або стара яловичина. Але найменше часу зажадає риба, тому експрес-варіантом признаншулюм з осетра або щуки.

традиційний рецепт шулюма з баранини

Способів приготування шулюма можна запропонувати до 10-ти, а то і більше, але якщо говорити про класичну рецептуру, то це козацький і кавказький варіанти. Останній найбільш простий, але насичений приправами, як і вся кухня народів кавказу, зате позбавлений традиційної для шурпи — його близького родича — обсмажування інгредієнтів. На його приготування йде до 4 год, оскільки м’ясо обов’язково вимочується в холодній воді, на що відводиться 30-50 хв.для обіду з 3-х чоловік потрібно використовувати 4 л води і 1 кг баранини; рекомендовано вибирати шматочки м’яса на кістки, щоб отримати наваристий бульйон.

&1&

Склад:

  1. баранина — 1 кг
  2. молода картопля — 4-5 шт.
  3. цибуля — 2 шт.
  4. часник-4 зубчики
  5. стручок червоного перцю
  6. сіль, спеції-за смаком

Приготування:

  • м’ясо обов’язково розрізається на невеликі частини, які закладаються в глибоку каструлю, наповнену холодною водою, після чого її доводять до кипіння. Бульйон на середньому вогні під кришкою вариться протягом 2,5-3 ч.
  • якщо ви працюєте з духовкою, то казанок ставиться в не розігріту духовку, і в ній виставляється температура в 160 градусів.
  • за цей час готуються інші компоненти юшки: 4-5 молодих картоплин очищаються і ріжуться на четвертинки, то ж повторюється для 2-х солодких цибулин.
  • продукти закладаються в готовий бульйон, після чого його підсолюють, додають стручок червоного перцю, кінзу і зубчики часнику.
  • духовку можна відключити вже через 20 хв, і дати юшці настоятися протягом 1 год в теплі; на плиті вогонь гаситься через 40 хв., і шулюм нудиться під кришкою ще 10-15 хв.

Козацький варіант шулюма трохи більш об’ємний: тут вже ширше асортимент потрапляють в юшку інгредієнтів.

Склад:

  1. баранина-1 кг
  2. баклажан — 1 шт.
  3. болгарський перець — 2-3 шт.
  4. помідори — 3 шт.
  5. картопля — 2-3 шт.
  6. цибуля — 2 шт.
  7. сіль, спеції-за смаком

Приготування:

  • баранина ріжеться і опускається в холодну воду, де відварюється протягом 1,5 ч.
  • протягом цього часу необхідно стежити за бульйоном, видаляючи спливаючу піну: особливо багато її буде на самому початку, коли білок тільки згортається.
  • через зазначений проміжок часу м’ясо знімається з кісток, які викидаються. М’якоть опускають назад в казанок.
  • далі закладається очищену картоплю, поділену на четвертинки, і цільні головки цибулі. Їм дається 20 хв на варіння, перш ніж в казанок будуть додані інші інгредієнти: перці, томати і баклажани. Останні злегка обсмажуються на сковороді, перед цим пройшовши етап нарізки кружечками, а перці рекомендовано вручну розламати на нерівні шматочки. Це візуально наблизить шулюм до того, що був приготований в похідних умовах.
  • томати потрібно ошпарити окропом, видалити з них шкірку, і м’якоть, розім’явши в мисці, ввести в юшку. На цьому ж етапі в блюдо додають трави і часник, віджатий під пресом.
  • якщо ви хочете використовувати в шулюм гострий