Як і де потрібно зберігати хліб. Як зберігати хліб, щоб він не черствів і не пліснявів

5

Зберігання хліба у більшості сучасних сімей викликає закономірні труднощі. Особливості споживання даного продукту такі, що його завжди набувають, нехай і з невеликим, але запасом. У кого-то це вроджена передбачливість, у кого-то звичайнісінька нездатність правильно розрахувати свої потреби.

Так чи інакше, завжди доводиться зберігати куплений хліб, як мінімум, 1-2 дні, а в деяких випадках і протягом більшого терміну. Тому питання правильного зберігання вельми актуальне для кожного з нас. Наприклад, скільки можна зберігати хліб в холодильнику і чи допускається таке взагалі? давайте спробуємо розібратися цим питанням.

Причини псування хліба

Для початку, щоб краще розуміти суть питання, необхідно усвідомити, чому якісний хліб псується, черствіє і навіть покривається цвіллю. Знання цих причин дозволить знайти правильний спосіб їх уникнути.

Чому хліб черствіє? головна причина-втрата вологи, яка в надлишку міститься у свіжому буханці. Якщо зберігати її відкритою, то волога швидко випаровується і м’якуш стає сухим, а кірка твердне настільки, що її часом неможливо різати звичайним ножем.

Інша крайність – надмірне зволоження хліба, яке може стати наслідком перепаду температур і появою конденсату. В результаті на поверхні буханця може утворитися цвіль.

Холодильник як місце зберігання хліба

Тепер перейдемо до питання, скільки можна зберігати хліб в холодильнику і чи можна взагалі це робити. У внутрішньому обсязі побутових холодильників складаються особливі умови-низька температура і відносно висока вологість. Це сприяє тому, що хліб краще зберігає вологу, вона практично не випаровується і навіть, навпаки – вологість хліба може підвищуватися. Остання обставина відбивається на якості буханця не кращим чином.

Тобто, зберігати хліб в холодильнику можна, але тільки за умови дотримання деяких правил. Існує кілька варіантів:

  • у поліетиленовому пакеті з отворами для додаткової вентиляції;
  • щільно загорнутим в паперовий пакет;
  • у фользі, попередньо порізаним на порційні шматочки.

Хліб можна помістити або на нижню полицю холодильника , де формується середовище з найбільш оптимальними температурно-вологісними характеристиками, або в морозильній камері . Категорично не можна зберігати хліб на верхній полиці або відділеннях, розміщених на дверцятах холодильника.

Зберігання хліба в поліетиленовому або паперовому пакеті

Зберігати хліб в поліетиленовому пакеті можна тільки дуже нетривалий час – припустимо, від сніданку до вечері, або протягом ночі. При цьому в целофані обов’язково потрібно зробити кілька отворів, що забезпечить приплив повітря і дозволить уникнути утворення конденсату на поверхні буханця.

Дуже важливий нюанс-не можна поміщати в поліетиленовий пакет гарячий або навіть теплий хліб. Перш, ніж відправляти його на зберігання в холодильник, необхідно дати буханці охолонути . Якщо не дотримуватися цього простого правила, то термін безпечного зберігання хліба скорочується в кілька разів.

Набагато краще зберігаються початкові властивості хліба, якщо він упакований в паперовий або тканинний мішечок. Структура подібних матеріалів надійно захищає хлібобулочний виріб від сторонніх запахів і запобігає появі цвілі. Скільки можна зберігати хліб в холодильнику, якщо він загорнутий в паперовий пакет? практика показує, що від чотирьох днів до 2 тижнів.

Як правильно зберігати хліб в морозильній камері

Максимального терміну зберігання хліба в холодильнику можна домогтися, помістивши буханець в морозильну камеру. Перед цим її потрібно порізати на скибки, які не повинні бути занадто тонкими, і щільно обернути фольгою в один або кілька шарів. Це допоможе уникнути проникнення в структуру хліба зайвої вологи і максимально збереже його початкові смакові якості.

Скільки можна зберігати хліб в холодильнику, якщо помістити його в морозильну камеру з дотриманням описаних вище правил? відповідь дуже здивує багатьох-не менше місяця. природно, що перед вживанням такого хліба його доведеться спочатку розморозити. Якщо робити це звичайним способом, то шматки розм’якнуть і будуть більше нагадувати тісто. Тому досвідчені домогосподарки рекомендують використовувати мікрохвильові печі.

У цьому випадку хліб спочатку звільняють від фольги, потім поміщають в камеру мікрохвильовки і протягом декількох хвилин прогрівають на максимальній потужності. Примітно те, що після такої обробки хліб потрібно з’їсти протягом декількох хвилин, так як він швидко втрачає первісну м’якість і пишність, стає жорстким і несмачним.

Наостанок кілька простих порад. Житні і пшеничні вироби слід обов’язково зберігати окремо один від одного. Житній хліб набагато гірше переносить знижені температури, ніж пшеничний. В якості додаткового захисту від цвілі можна в пакет до хліба покласти загорнуту в марлю дрібку солі.

З давніх часів на русі дуже дбайливо ставилися до хліба. Свіжоспечений хліб загортали в лляний рушник, щоб довше зберегти його свіжим. А сьогодні з’явилися більш дієві способи для цього.

Чому хліб черствіє?

Для початку варто розібратися в причинах, за якими свіжий і м’який хліб стає черствим.

Одна з причин — це ретрогідрація крохмалю (кристалізація). Під час зберігання крохмаль, який міститься в хлібі починає втрачати вологу і хліб стає твердим, а так само змінюється його смак і вага. Зупинити цей процес можна за допомогою заморозки.

Якщо хліб зберігати в холодильнику, то це так само призведе до черствіння. Але цвіль довгий час не з’явиться.

Було помічено, що хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу залишаються м’якими довше.

Як правильно зберігати хліб, щоб довше зберегти його свіжість

  • після того, як виймете хліб із заводської упаковки покладіть його в чистий, сухий контейнер з вентиляцією;
  • не варто зберігати хліб на сонці або в холоді, краще зберігати його при кімнатній температурі;
  • хлібницю найкраще використовувати глиняну або дерев’яну, яка має вентиляцію;
  • перед тим як покласти хліб в хлібницю найкраще загорнути його в папір для випічки;
  • регулярно протирайте місце зберігання оцтом, щоб уникнути утворення цвілі.

Як і де потрібно зберігати хліб. Як зберігати хліб, щоб він не черствів і не пліснявів

  • якщо до хліба покласти стигле яблуко, він довше збереже свіжість;
  • житній хліб варто зберігати окремо від білого;
  • щоб хліб не пліснявів, його потрібно помістити в хлібницю коробочку з ватою, смоченнную йодом.

Не варто тримати його в холодильнику: після цього він швидко черствіє, адже при температурі 0-2°с з нього швидко випаровується волога. Краще зберігати хліб при кімнатній температурі.

Щільна упаковка захистить його від сторонніх запахів і зараження спорами цвілі.

Але не варто зберігати його в поліетиленовому пакеті, так як в ньому під дією вологи хліб швидко пліснявіє. Правда, можна помістити його в поліетиленовий пакет з отворами, що дозволить йому не черствіти і не пліснявіти протягом 4-5 днів. Такі отвори можна виконати за допомогою дироколу. Використовувати такі пакети повторно небажано.

За старих часів хліб зберігали, загорнувши в лляні або полотняні рушники. Можна, загорнувши його в лляну серветку або паперовий пакет , покласти в дерев’яну хлібницю .

Хлібниця, яка може бути виготовлена і з інших матеріалів (металу, пластмаси), повинна бути досить герметичною і в той же мати невеликий доступ повітря, інакше хліб в ній «задихнеться». Щоб він довше зберігався, поставте хлібницю в сухе світле місце (цвіль швидше утворюється в тіні), час від часу видаляйте з неї крихти хліба, а раз в тиждень промивайте за допомогою слабкого розчину оцту, після чого добре просушуйте.

Як і де потрібно зберігати хліб. Як зберігати хліб, щоб він не черствів і не пліснявіву супермаркетах і господарських відділах магазинів можна придбати спеціальні пакети для зберігання хліба . Такі пакети, які складаються з трьох шарів (верхня частина і прокладка виготовлені з бавовняної тканини, а прошарок між ними — з поліетилену з отворами), допоможуть довше зберегти хліб свіжим.

Ще один спосіб зберігання — в морозильній камері холодильника . При температурі -18°с хліб може залишатися свіжим до півроку. Його розморожують при кімнатній температурі протягом 2 годин. Ще один спосіб-розігріти хліб на слабкому вогні в духовці або при невеликій потужності в мікрохвильовій печі. Правда, хліб, який зберігають таким способом, швидко черствіє після розморожування.

Маленькі хитрощі:

— не зберігайте поруч чорний і білий хліб: він швидше пліснявіє, а білий хліб набуває запах чорного.

— хліб буде довше залишатися свіжим, якщо покласти поруч з

  • щоб хліб не висох через надходить в неї повітря, буханець бажано загорнути в папір або бавовняну тканину.
  • не можна зберігати в хлібниці білий хліб і житній (висівковий), так як відбудеться змішування запахів і це відіб’ється на якості хліба.
  • потрібно стежити за чистотою в хлібниці: вчасно прибирати крихти, провітрювати її. Якщо з’явився неприємний запах, хлібницю протирають ганчірочкою, змоченою в оцті, а потім добре висушують. Допомагає боротися з неприємним запахом лимон.
  • Замість хлібниці можна використовувати каструлю з нержавіючої сталі. Але в такому випадку ємність не повинна використовуватися для варіння або зберігання інших продуктів.

    як ще можна зберігати хліб

    • хліб зберігають у паперових пакетах . Остиглий хліб поміщають в пакет і прибирають в прохолодне місце, куди не потрапляє світло, але потрібно, щоб там було досить свіжого повітря.

      У такій упаковці хліб не черствіє кілька днів і не задихається. Замість паперового пакета можна загорнути буханець в чистий папір.

    • лляна або полотняна тканина-хороша упаковка для хліба.

      Буханець загортають в кілька шарів тканини і зберігають в сухому прохолодному місці, наприклад в коморі. Але в такому випадку там не повинно бути ніяких пахнуть речовин, тому що хліб легко вбирає в себе всі запахи.

    як зберігати хліб в холодильнику

    Багато господинь, намучившись через постійну псування хліба, зберігають його в холодильнику, упакувавши в паперовий або поліетиленовий пакет. Такий спосіб зберігання цілком виправданий. Особливо він актуальний в районах з жарким кліматом, де єдине прохолодне місце-холодильник.

    Хліб в ньому дійсно не псується. Але потрібно мати на увазі, що, поміщений в холодильник, він починає активно випаровувати вологу і через 2-3 дня стає щільним і тугим. Але зате не пліснявіє.

    Ще одне місце, де господині зберігають хліб, – це морозильна камера . Її зручність оцінили ті, хто їсть хліб потроху, наприклад, береже фігуру. Тоді надходять наступним чином:

    • булку нарізають тонкими скибочками.
    • потім їх порційно упаковують в поліетиленові пакети і герметично закривають.
    • прибирають в морозильну камеру.
    • у міру потреби дістають хліб з морозилки і розморожують при кімнатній температурі. Щоб повернути хлібу свіжий вигляд, його поміщають в духовку, нагріту до 150°, і витримують не більше п’яти хвилин. У мікрохвильовій печі такий хліб краще не підігрівати, так як він стає мокрим і несмачним.

    господині на замітку

    • щоб хліб довше залишався м’яким, разом з ним в хлібницю кладуть розрізану сиру картоплину або яблуко.
    • хліб починають різати не з краю, а з середини. Тобто розрізають буханець навпіл, відрізають скибочку, а потім щільно з’єднують залишилися половинки.
    • хліб, випечений вдома, не упаковують до тих пір, поки він повністю не охолоне.
    • черствий хліб можна освіжити, збризнувши його водою і помістивши в нагріту духовку на 1-3 хвилини. Але після охолодження такий хліб зачерствіє вже остаточно.
    • повернути м’якість хлібу допоможе парова лазня. Підсохлий хліб поміщають в друшляк, який встановлюють на каструлю з киплячою водою. Зверху його накривають кришкою. Через кілька хвилин хліб стане м’яким.

    Але щоб не мучитися з пошуком місця, де хліб зберігається найкраще, його потрібно купувати в міру. Благо не голодний рік!